OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı


Ekonomi İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye ülkelerde tarım sektörüne yapılan destek azalırken, sadece Türkiyede bu oran artış gösterdi.
Merkezi Paris ' te bulunan OECD, üye ülkeler ve gelişmekte olan bazı ülkeleri de kapsayan 2010 yılı tarım alanındaki izleme ve değerlendirme raporunu bugün yayımladı.

Raporda, OECD ülkeleri içinde tarım sektörüne verilen ortalama destek oranı giderek düşerken, Türkiye ' de bu oranın arttığı görülüyor.

OECD ülkelerinde 2010 yılında tarım sektörüne verilen destek rekor seviyede düşerek 227 milyar dolara indi. Bu rakamın yüzde 18 ' ini toplu brüt alımları oluşturuyor. Üye ülkelerde toplu brüt alımları oranı, 2008 yılında yüzde 20, 2009 yılında yüzde 22 olmuştu.

Rapor, tarım sektörüne yapılan desteğin, 1980 ' li yıllardan bu yana en düşük seviyeye indiğini gösteriyor.

OECD raporuna göre, tarım sektörü desteği, 1995-1997 yılından bu yana bütün OECD ülkelerinde düşerken bir tek Türkiye ' de artış gösteriyor.

Rapor, Türkiye ' de, 1986-1988 ' de yüzde 20 olan tarım sektörüne desteğin 2008-2010 ' da yüzde 27 ' ye çıktığını gösteriyor.

Türkiye ' de bu oran 1995-1997 yılında yüzde 25 oldu.

-En az destek Yeni Zelanda-

Raporda, 2008 ve 2010 yılları arasında tarım sektörüne en az destek veren ülkeler sıralamasında yüzde 1 ile Yeni Zelanda başı çekerken, bu ülkeyi yüzde 3 ile Avustralya ve yüzde 4 ile Şili izliyor.

ABD ' de bu oran yüzde 9, İsrail ' de yüzde 12 ve Kanada ise yüzde 16 seviyesinde bulunuyor.

AB ülkelerinde tarım sektörüne verilen destek söz konusu yıllarda yüzde 22 olurken, bu oran OECD ' de tarım sektörüne verilen yüzde 20 seviyesindeki ortalama destek oranının üzerinde kaldı.

Tarım sektörüne en fazla destek veren ülkeler içinde yüzde 47 ile Güney Kore, yüzde 48 ile İzlanda, yüzde 49 ile Japonya, yüzde 56 ile İsveç ve yüzde 60 ile Norveç yer alıyor.

OECD raporuna göre, tarım sektörüne verilen desteğin dışında altyapı ve araştırmalar, tanıtım gibi harcamaların da eklenmesiyle, OECD ülkeleri içinde tarım sektörüne yapılan destek miktarı 374 milyar doları buluyor. Bu miktar OECD ülkelerinin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 0,9 ' una denk düşüyor.

Tarım sektöründe yapılan desteğin GSYH ' ye oranında yüzde 2,33 ile Çin ilk sırada bulunuyor. Çin ' de bu oran, 1986 ve 1988 yılları arasında yüzde 2,2 olarak belirlenmişti.

Rusya ' da ise 1995 ve 1997 yılları arasında yüzde 2,6 olan bu oran 2010 yılında yüzde 1,6 ' ya düştü.

-Türkiye-

Raporda, makro ekonomik gelişmeler çerçevesinde Türkiye ' deki yüksek enflasyonun son yıllarda düşerek yüzde 10 ' un altına indiğine, işsizlik oranın ise nispeten yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye ' nin meteoroloji ve coğrafi koşullarının çok çeşitli tarımsal üretime olanak sağladığı ifade edilen raporda, Türkiye ' den temel yiyecek maddeleri bakımından kendisine yetebilir durumda olduğu belirtildi.

Tarla üretiminin tarım sektörünün yüzde 75 ' ine tekabül ettiği kaydedilen raporda, bu üretiminin yine yüzde 45 ' ini sebze ve meyve üretiminin oluşturduğu bildirildi.

Dünyanın 7 ' inci büyük tarım üreticisi Türkiye ' nin en büyük ticari ortağının AB, ABD ve Ortadoğu ülkeleri olduğu ifade edildi.

Tarım sektöründe çalışanların, ülkedeki toplam istihdam içindeki oranının giderek düştüğü belirtilen raporda, 1995 yılında yüzde 43 olan bu oranın 2009 yılında yüzde 25 indiğine işaret edildi.

Türkiye ' de tarım sektörünün GSYH ' ye oranının 1995 yılında yüzde 12 iken, bu oranın 2009 yılında yüzde 8,5 ' e düştüğü vurgulandı.

2009 yılı verilerine göre, Türkiye ' nin ihracatının yüzde 12 ' sini ve ithalatının ise yüzde 5 ' ini tarım ürünleri oluşturdu.

21 Eylül 2011 - Memurlar
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

saçmalamayın şefim kaşıkla verip kepçeyle alıyor bana alnımın terini versin s.. onun desteğini kaç kişi de tapu var kaç kişinin 100 dk arazisi var türkiyede. destekmiş çoğaltmışmış aradan çıkartacak küçük çifçiyi böyle giderse noo*-*-
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

her köyde memnuniyetsizlik olsaydı.bukadr ikdira oy çıkmazdı.kimse silah dayamadı köylünün çiftçinin kafasına.kimse tehdit etmedi.herkes hür ve gizli oy kullandı.severiz sevmeyiz %50 bir oy ve ikdidar var. olay bitmiştir.gelecek seçime sakla oyunu.nasip olursa kullanmayı.
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

arkadaşım hükümetin her şeyi iyde tarım politikası yanlış ya tarım bakanı hiç bir şey bilmiyor yada oy için herşeye göz yumuyorlar hata burada arpa neden 450 den 560 çıktı mazot ve gübre gine öyle bankalrı nasıl denetime aldılar önceden tarım bakanı gerkeni yapsın ama birileri zengin olacak bizler alın teriyle 5 kuruşa çalışıp helal yiyenler ginede şükür diyelim
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

sevsek de sevmesekde bazı şeyleri kabullenmek gerekiyor.benimde sevmediğim konular var.ne yapalım bagıralım mı.? bşir oyumuz var sandık dan sandığa burada haber olmuş konuları akdarıyoruz.bilgi maçlı elbettde tartışacagız fikirleri beyan edecegiz ama konuyu siyasete ve karalamaya çekmeden.
ben istermiyim gübrenin 1600 tl olmasını,ben istermiyim mazotun 3700-3800 olmasını vs vs ama çare var mı?
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

evet çare biz çifçiler zirat odalarına yeter artık uyumayın hakkımızı arayın yada yunanistandaki gibi çifçi eylemleri ama nerede burası türkiye almanyada çifçilik yapsam zengin olur ve devlete vergimi fazlasıyla verirdim
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

Bu sene iklim kötü gitti diye fransa bilmem kac milyar euro dagitti ciftcisine. Ayrica avrupada disel son 1,5 yildir 1,40 civari. Bizde bakin nasilmis. Gecen sene agustosda 3050 idi. Simdi kac oldugunu biliyorsunuz. Yusufun dedigi gibi kepceyle alip kasigin ucuyla damlatiyorlar. Adida destek oluyor tabi...
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

vallahi ben eşek gibi çalışıyoruz tarımın haricinde ek işleri yapıyoruzki tarla ekelim bir derdimize derman olalım bizim ilçede kaymakamlıktaki sosyal yardımlaşma adamlara maaş bile bağlıyor yük endirtmeye adam arasan bulamasın gelsede 1 se 2 alır ceplerinde malbaro vardır bu insanları görüyorum bizlerden iyiler nerede bu bizim vergilerimizi 2 tane oya peşkeş çekenler yazık günah yatırım yapın işlerleri açın adamları çalıştırın hazıra dağ dayanmaz
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

valla bende takımı taklavatı satıp işçilik yapmayı düşünmüyorum .artık bu iş yapılmaz mazot belli gübre belli .maalesef bizim mahsül fiyatları az biraz artsada
bu artış aradaki acığı kapatmıyor , çiftçilik yapma devri bitmiştir arkadaşlar
 
Ynt: OECD: Tarıma destek sadece Türkiyede arttı

bu kadar ağır yorum yapmayın arakadaşlar sen %50 yi seversin sevmezsin o sana kalmıştır ama burda argo küfür vb kullanmayın.o %50 den biri çıkar kapışa kapışa kapışa mahkemelik bile olursunuz.ltfen sakin olup.argo küfür vb. yi buraya vurmayın
 

Benzer Konular