Bizim burada hiç tabana atılmaz gübre bir fark olmadığı söylenir.nohut azotlu ust gubrelemeye ihtiyac duymaz. taban gubresinde banda 2 kg kadar verirseniz yeterli olur
Bizim burada hiç tabana atılmaz gübre bir fark olmadığı söylenir.
Yapraktan azot içeriği az gübre kullanılır .
Burada da gubresiz ekenler var. iki yil once taban gubresiz denedik 20-30 kg fark olustu. Bolgeden bolgeye degisebilir. Yapraktan da ure ve fosforlu gubre iyi oluyor.
Nohutta 10 cm boy olana kadar tabandan azot verilmiş olmasını ister 2-3 kg kadar saf azot fazlasıyla yeterli olur. Ancak toprağına göre minimum 5kg en fazla 10 kg kadar fosfor ihtiyacı olur. En iyi 10-15 kg kadar DAP ile ekilmeli. Yağışa göre 20kg a kadar verilebilir.
Erken dönemde (10-15 cm boy) dallanmaya başlayana kadar amino asit - üre, çinko, magnezyum verilebilir yapraktan . Bitki koruma için ilk uygulamada priaxor kullanıyorum ben maneb/mancozeb ile karıştırarak.
İkinci uygulamada Madison yine maneb/mancozeb ile karıştırarak. Daha pahalı nohut için antrakoz ilaçlarına gerek yok. 20 cm boy sonrası deniz yosunu dallanmaya çok faydalı oluyor. Yanında amino asit de ilave edilebilir. Bu evreden sonra sadece çinko değil iyi bir combi vermek iyi olur. Molibdeni yüksek bir combi. Baklagiller için çok faydalı.
Son olarak çiçeklenme öncesi çok iyi bir sıvı fosfor (Cate- ZnP kullanıyorum) ve yine deniz yosunu ve combi verilirse çiçeklenmeyi hızlandırıp tüm çiçekleri aynı anda çıkartıp tane tutumuna faydalı oluyor.
Ekimden sonra azotlu üst gübresi pek istemez. En az 3 kez yapraktan besleme tane büyüklüğüne de verime de faydası oluyor.
Balıkesir Bandırma , 330kg verimi de 70 cme ekmiştim. 70 cm ama sıra üstü biraz daha sık 8 kg civarı tohum gelmişti. Onu de leblebilik ekiyordum yine büyük tane istiyor leblebiciler. O zaman da toptan naturel 7.5 tlden vermiştik çok kazançlı olmuştu şükür. Ama sonra leblebilik fiyatları düştü ekimi bıraktık.Güzelmiş usta. Sizin yer neresiydi? İspanyol antrakoz dayanıklı değildi diye biliyorum öyle mi? Sıra arasını duymuştum ama tecrübe etmedik verim daha az diye. 10 üstü güzel fikir zaten parayı 9 üstü ürün ediyor. Bu sene domuz giren bi yerim vardı tohumu seyreltmiş [emoji846] yıl kurak olunca diğer yerler 100 kg verdi 9 u 20 geldi ama seyrelmiş yer 130kg verdi 9 51 geldi. Ekimi dönüme 17-18 kg yapıyorduk bu sene 15-16 kg yapacağım. Siz 330 kg verimi dönüme kaç kg tohum ile almıştınız? 2 yıl önce bizde de en iyi yıllardan biriydi 200kg almıştık.
Peki sulu tarlaların yanında nohut ekili tarla biçildikten sonra bizim fiskiyelerin attığı suyla tekrar yeşeriyorBalıkesir Bandırma , 330kg verimi de 70 cme ekmiştim. 70 cm ama sıra üstü biraz daha sık 8 kg civarı tohum gelmişti. Onu de leblebilik ekiyordum yine büyük tane istiyor leblebiciler. O zaman da toptan naturel 7.5 tlden vermiştik çok kazançlı olmuştu şükür. Ama sonra leblebilik fiyatları düştü ekimi bıraktık.
Aslında ekebilsem en ideali 45cm sıra arası 20 cm sıra üzeri olurdu. Biz 70-10 / 70-14 arası ekiyoruz.
İspanyol evet çok hassas bir çeşit ancak pişim irilik ve lezzet diğer hiç bir çeşitte yok. Biçerle de biçemiyoruz biraz uğraşı çok ama fiyatı çok güzel uğraşıyoruz elimizden geldiği kadar.
Hocam nohut üstü buğday ektiğimde kalan tohum buğdayın içinde kenarında büyüyor kış boyu sağlıklı kalıyor ancak ana etken sıcaklık faktörü. 20 derece üzerinde 1 hafta geçirirse dallanmaya başlar 25 derece üstü bir hafta geçirirse çiçeklenmeye başlar 30-35 derece ve üstü sıcaklıklarda 1 hafta geçirirse çiçeklenmeyi de bırakır bir an önce varolan gücüyle tane doldurmaya çalışır.Peki sulu tarlaların yanında nohut ekili tarla biçildikten sonra bizim fiskiyelerin attığı suyla tekrar yeşeriyor
Suluda biçerden sonra nohut tarlasında tekrar düzgün gübre ve su ile iki kez hasat edile bilirmi .
Balıkesir Bandırma , 330kg verimi de 70 cme ekmiştim. 70 cm ama sıra üstü biraz daha sık 8 kg civarı tohum gelmişti. Onu de leblebilik ekiyordum yine büyük tane istiyor leblebiciler. O zaman da toptan naturel 7.5 tlden vermiştik çok kazançlı olmuştu şükür. Ama sonra leblebilik fiyatları düştü ekimi bıraktık.
Aslında ekebilsem en ideali 45cm sıra arası 20 cm sıra üzeri olurdu. Biz 70-10 / 70-14 arası ekiyoruz.
İspanyol evet çok hassas bir çeşit ancak pişim irilik ve lezzet diğer hiç bir çeşitte yok. Biçerle de biçemiyoruz biraz uğraşı çok ama fiyatı çok güzel uğraşıyoruz elimizden geldiği kadar.
Merlin Flex atıyoruz mecburen sıra arası geniş olduğu için ot çıkarsa çok kolay büyüyor. Ara sürüyoruz yetiyor.Evet biçer olmayınca baya zor olur. İşçi falan bizde zor. Ot ilacı kullanmıyorsunuz herhalde sıra arası Çapa mı yapılıyordu? Yalnız uygulamanızı deneyeceğim ama biçer biçeceği için tohumu 15-16 dan az atmasam iyi olur galiba değil mi? Aslında geçen yıl biraz sık ektik yağış ta az olunca milim düştü normalde 9 40-45 den aşağı gelmiyordu
Rica ederim hocam helal olsun. Herşeyin başı su tabiki inşallah bol bereketli yağışlar verir Rabbim cümle üreticimiz bol bereketli hasatlara ulaşır.Hey maşallah usta çok güzel. Bizde Merlin kullanıyoruz memnunuz. Çok güzel bilgiler edindim çok teşekkür ediyorum size. Hakkınızı helal edin. İnşallah bu yıl tavsiyelerinizi uygulayacağım. İnşallah bol yağışlı bereketli bir yıl olur. Hayırlı akşamlar
Güzel uygulama. Verim nasıl bu uygulamayla? Bizde min 100kg max 200 kg oldu tek uygulama. Cins Azkan
Bu arada dediğiniz gibi pahalı antrakoz ilacına gerek yokmuş bu sene kükürt ve şu an adını hatırlamadığım toz ilaç kullandık hastalık olmadı