Niğde'de 10 renkte cipslik yerli patates üretildi

Türkiye’nin patates üretim merkezi olan Niğde’de yapılan ıslah çalışmaları sonucu yerli ve milli olan 10 renkte cipslik patates üretildi.





Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, ıslah çalışmalarının devam ettiğini Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle 10 adet yerli ve milli patates çeşidinin ülke tarımına kazandırıldığını söyledi. Bakanlığın destekleriyle yapılan ıslah çalışmaları sonucunda gerek sanayilik gerek yemekli hastalık ve zararlılara dayanıklı patates çeşitlerini geliştirmeye devam edildiğini ifade eden Müdür Pırlak, bunların yanında renkli patates çeşitlerinin de çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.
Renkli patateslerin her birinin cipslik kalitede olduğuna dikkat çeken Pırlak, “Enstitü olarak geliştirdiğimiz renkli patates çeşitlerimiz antioksidan olarak oldukça yüksek. Kırmızı kabuklu içerisi sarı renkli olan veya dış kabuğu mor et rengi mor, dış kabuğu mor et rengi parçalı mor, dış kabuğu kırmızı et rengi kırmızı gibi renkli patates çeşitlerimiz mevcut. Şu an itibariyle bunların adaptasyon denemelerini gerçekleştirdikten sonra talepler doğrultusunda önümüzdeki sene içerisinde bu çeşitlerimizi tescile sunarak ülke tarımına kazandıracağız. Renkli patates çeşitlerimiz üzerinde hali hazırda ıslah çalışmalarımız devam ediyor ve bu renkli çeşitlerimizi artıracağız" ifadesini kullandı.

"TAMAMEN DOĞAL"​

Geliştirilen renkli patates çeşitlerinin renklerinin tamamen doğal olduğunu belirten Pırlak, “Enstitümüzce geliştirilen yerli ve milli renkli patates çeşitlerimizin renkleri tamamen doğaldır, içerisinde herhangi bir katkı maddesi yoktur. Bu renkli çeşitlerimiz renkli patates çeşitlerinin melezlenmesiyle elde edilmiştir. Tamamen doğal ve güvenilirdir. Çeşitlerimizde sarı kırmızı, sarı lacivert, kırmızı renkte çeşitlerimiz var'' dedi.
 

Benzer Konular