Ynt: Montofon dan etçile geçiş
Bir örnek vereyim bu konuda. Bizim köyde çoğunluk yerli kara ve melez ırklardan oluşuyor. Yerli ırklar verimsiz, verimi yükseltmek için melezleme yapıyorlar devlet desteğiyle filan. Simental, montofon, holstein başka ırk atmıyorlar. Bizim köydekiler sütten para kazanmıyor, sütü kendileri tüketiyor ya da eşe dosta satarlarsa satıyorlar. Peki niye bu ırkı tercih ettiniz diyorum, veteriner önerdi diyor. Veterinerin attığı boğaya bakıyorum orta sınıf bile denmeyecek kalitede belki vasat denir. Sütten kazancı olmayan bir adama süt özelliği olan veya kalitesi düşük boğa tohumlatılır mı? Bu adamlar kurban odaklı hayvancılık yapıyorlar. Et verimi önemli, meraya dayalı oluyor zaten. Angus atsalar belki 1000 TL daha fazla fiyata satacak hayvanı. Ama yok, veterineri mutlak doğru kabul ediyorlar. Devletin de desteklediği ırkları atıyorlar. Aslında biraz daha derin düşünseler ve araştırsalar desteklenen ırkların kendilerine pek de uygun olmadığını görecekler.
Zar zor komşunun aklına angusu soktum. 2-3 sene önce işte yerli ineğe angus atmış deneyim diye. Yavru küçük doğdu normal olarak. Bana işte ' ' bir daha angus atmam, beğenmedim ' ' filan demeye başladı. Dedim sen bunu ileride gör... Sonra hayvanlar yaylaya çıktı, angus aldı başını gitti. 20 hayvan var. İçinde şarole, simental, montofon melezleri ve yerli danalar var, 1 tane de bizim angus
. Angus sürünün lideri olmuş, baktım bağra bağıra geliyor tepeden aşağı
. Et yığını olmuş hayvan. Neyse komşu geldi yanıma, dedi ki ' ' yav bu ne oldu böyle, boynuzu olsa bütün danaları delip delip atacak ' '
. Demiştim ben sana deyince, ' ' hakkat doğru diyormuşsun, sen bu işi biliyorsun ' ' demeye başladı. Daha sonra bu angus besiciye satılmış ve yine komşunun deyimiyle ' ' iki misli ' ' olmuş
.
Devletin bence il il gezip, hangi şehire hangi tip hayvancılığın uygun olduğunu, uygun bulunan hayvancılık tipindeki bölgeye en uygun ırkı belirlemesi gerekir. Yani köyde meraya dayalı ve kurban odaklı olanlar için angus, hereford, şarole, limuzin diyebilmeli. Çiftlik için simental, montofon diyebilmeli. Ne bileyim o bölgede küçükbaş uygun ise küçükbaşa destek vermeli. Yani uzmanlaşmayı hedeflemeli. Her ilde koyun, her ilde inek var. Tamam da oraya inek mi daha uygun, koyun mu daha uygun belirlenmesi lazım. Böylelikle;
*İller bazında uzmanlaşma sağlanır.
*Şehirlerde ve tümevarım mantığıyla ülkede refah artar.
*Bu işe girecek adam işin ne olduğunu hangi ırkı besleyebileceğini bilir.
*Haliyle iflas etmeler en aza indirgenir.
*Ülkedeki hayvansal ürünlerin kontrolü kolaylaşır.
*Uygun ırklar ile verim artarmış olur. Ülkenin et, süt, yumurta vs. ihtiyacı zamanla giderilir.
Konu dışına çıktım ama aklıma gelince söyleyeyim dedim
. Devletin tarım ve hayvanlık politikaları bence çok yanlış. Evet destekler var ama içi boş destekler bence...