Manisa'da üzüm isyanı

Üzüm üreticilerinin fiyat isyanı
DHA
17 Nisan 2014

EGE Bölgesi’nin özellikle de Manisa’nın en önemli ihraç ürünü çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının borsada 5 TL’den 3.2 TL’ye kadar düşmesi üreticiyi isyan ettirdi. Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, 'Bazı ihracatçıların Türk üzümü yerine transit ticaret yoluyla İran üzümü pazarlaması üzüm fiyatlarının düşmesindeki en önemli etken oldu' dedi.

Baharla birlikte yeni üretim sezonu için bağlarda çalışmaya başlayan üzüm üretecilerinin morali Ticaret Borsası’nda fiyatların aniden 5 TL’den 3.2 TL’ye kadar düşmesiyle bozuldu. En büyük üretici kooperatifi olan Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker bu duruma tepki gösterdi. 2013 yılı ürününde rekoltenin çok düşük gerçekleşmesi nedeniyle üreticinin zaten mağdur olduğunu, son zamanlarda yaşanan fiyat düşüşünün ise üreticinin bu mağduriyetini daha fazla artırdığını söyleyen Türker, şöyle devam etti:

'Sezon başında rekolte eksikliği nedeniyle üzüm fiyatlarının yükselmesi sonucunda bazı ihracatçıların Türk üzümü yerine transit ticaret yoluyla İran üzümü pazarlaması ve Avrupa piyasasına yapılan Amerikan üzümü satışları üzüm fiyatlarının düşmesindeki en önemli etken oldu. Alkol fabrikaları tarafından her yıl 30 bin ton civarında sultani üzüm alınırken bu sene alımın çok az miktarda kalması da fiyatların düşmesindeki bir diğer etken. Bazı ihracatçıların Türk üzümü yerine İran üzümü ihraç etmeleri nedeniyle, bugün itibariyle ülkemizin üzüm ihracatında geçen yıl aynı tarihe göre 51 bin ton azaldı. Bazı ihracatçıların yurt dışı alıcılarına bu sene rekoltenin çok yüksek olacağı yönünde raporlar vermesiyle, alıcılar beklemeye geçince fiyatlar daha da düştü. Yeni yıl ürününün hasat edilmesine daha dört ay var. Bu çok uzun bir zaman, dünyada değişen küresel iklim şartları nedeniyle 2014 yılı ürünü rekoltesinin ne kadar gerçekleşeceğini tahmin etmek için henüz erken.'
 
Ynt: Manisa'da üzüm isyanı

Üzüm fiyatlarında normal olmayan bu hareketin sebebi İran ' dan hayvan yemi ya da sirke hammaddesi olarak getirilen kuru üzümlerin serbest bölgelerde (örneğin Mersin serbest bölgesi) işlenerek ihracatının yapılması olmuştur. Burada hem Türk çiftçisine, hem de Uluslararası üne sahip Türk Sultani Üzüm markasına zarar verilmiştir. Buna göz yuman Devlet yetkilileri de vebal altındadır.
 
Ynt: Manisa'da üzüm isyanı

http://www.itb.org.tr/Haber/81-dunya-lideri-oldugumuz-uzumde

İTB Başkanı KESTELLİ Hanım üzümünü daha yüksek fiyata satmaya çalışan üreticiyi suçluyor ama, fiyatlara müdahale eden ve bu yıl yüksek fiyata üzüm alırsanız seneye hepinizi yakarım iflas ettiririm diyen kartel haline gelmiş üzüm işletmecilerinin kapalı kapılar ardında yaptıkları konuşmaları neden suçlamıyor.
Ayrıca yerli üzüm dururken dışarıdan hayvan yemi niteliğindeki üzümü ithal edip işleyip yine yurt dışına kaliteli Türk üzümü diye satanların kabahati yok mu?
Şerefsizlerle dolu bir ülkede yaşıyoruz vesselam.
 

Benzer Konular