Malatya Kayısıda rekolte beklentisi 413 bin 40 ton

Kayısıda rekolte beklentisi 413 bin 40 ton
31 Mayıs 2013 Cuma 14:47

Malatya ' da, don ve dolu yağışının da olumsuz etkileri dolayısıyla kayısı rekoltesinin geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 40-45 düşmesi bekleniyor.

MALATYA - Malatya ' da, don ve dolu yağışının da olumsuz etkileri dolayısıyla, kayısı rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 40-45 düşmesinin beklendiği bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, kayısı rekoltesi tahminlerine ilişkin, ağaçların tomurcuklanmasından başlayıp kayısı için tüm doğal risklerin bittiği mayıs ayı sonuna kadar süren çalışmaların tamamlandığını ifade etti.

Bu yıl meydana gelen don olayları dolayısıyla çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarındaki kayısılarda çiçeklenme döneminde hasarın yüksek olduğunu açıklayan Selvi, diğer yerlerde ise meyve tutumunun iyi olduğunu belirtti. İl genelinde geçen yıla göre yüzde 40-45 oranında rekolte kaybı yaşandığının tespit edildiğini vurgulayan Selvi, şu bilgileri verdi:

'Mayıs ayı içerisinde yağan dolu zararıyla ürün zedelenmelerinin olduğu, bu durumun da meyve kalitesini düşürdüğü görülmüştür. İlimizde toplam 7 milyon 137 bin 800 adet meyve veren kayısı ağacı bulunmaktadır. 2013 yılı kayısı rekoltesi 413 bin 40 ton yaş kayısı olarak tahmin edilmiştir. Bu rekoltenin 43 bin 296 tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği tahmin edilmektedir. Geriye kalan 369 bin 744 tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 89 bin 400 ton kuru kayısı elde edileceği beklenmektedir.'

En fazla üretimin sırasıyla Hekimhan, Darende, Akçadağ, Merkez ve Battalgazi ilçelerinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini dile getiren Selvi, 5 ilçede üretilen kayısı miktarının Malatya kuru kayısı miktarının yaklaşık 3 ' te 2 ' sini oluşturduğuna vurgu yaptı.

Türkiye ' de ticari manada kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ının, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70’inin Malatya ' dan gerçekleştirildiğini anımsatan Selvi, 'Ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya’da yetiştirilmektedir. Kuru kayısı ihracatından elde edilen yıllık ihracat geliri 300-350 milyon dolar seviyesinde olup yaklaşık 40 bin aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır' ifadelerini kullandı.
 

Benzer Konular