Makina sektöründe KDV indirimi 1 yıl daha uzatılmalı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, makina sektörüne sağlanan KDV indiriminin en az 1 yıl daha uzatılmasının, sektörün yakaladığı çıkışı kalıcı hale getireceğini söyledi. Yalçıntaş, KOBİlerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinalarından alınan yüzde 18lik KDVnin üç ay süreyle yüzde 8e indirilmesinin memnuniyet verici olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirtti.

--------------------------------------------------------------------------------






İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, makina sektörüne sağlanan KDV indiriminin en az 1 yıl daha uzatılmasının, sektörün yakaladığı çıkışı kalıcı hale getireceğini söyledi. Yalçıntaş, KOBİ ' lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinalarından alınan yüzde 18 ' lik KDV ' nin üç ay süreyle yüzde 8 ' e indirilmesinin memnuniyet verici olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirtti.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, sektörün makina imalatında kullandığı aramalların çok büyük bölümünü yüzde 18 KDV ile satın aldığını hatırlattı. Yalçıntaş, 'Dolayısıyla makina sektörü, aramalını yüzde 10 pahalıya mal ediyor. Aramalında da KDV indiriminin yaygınlaştırılması lazım' diye konuştu. Ayrıca, tüm indirimlerin 3 ay süreyle değil, en azından bir yıl boyunca yüzde 8 olarak belirlenmesi gerektiğine işaret eden Yalçıntaş, şöyle konuştu:

'Bugün yeni bir sipariş bile 3-4 aylık bir üretim dönemi gerektirmektedir. KOBİ ' ler ihtiyaç duydukları ytırım mallarını yurtiçinden ya da ithalat yoluyla tedarik etmektedirler. Ancak her iki yöntemle de makinanın 3 aylık bir sürede tedarik edilmesi mümkün değildir. Sektöre avantaj sağlanabilmesi için KDV indiriminin en az 1 yıl daha uzatılması gereklidir.'

Yalçıntaş, makina sektörüne verilecek desteklerin, ana yatırım ürünü makina olan diğer tüm sektörleri de canlandıracağını ifade etti. Makina sektörünün Dokuzuncu Kalkınma Planı ' nda 3 ' üncü stratejik sektör olarak ilan edildiğine dikkati çeken Yalçıntaş, 'Türkiye ' nin 2008 ' de 334 milyar dolar olan dış ticaret hacmi içinde makina sektörünün payı 33 milyar dolarla yaklaşık yüzde 10 ' dur. Otomotiv, inşaat, beyaz eşya, gemi inşaatı, savunma sanayi, tekstil ve gıdanın en önemli yatırım enstrümanı makinalardır.' dedi.

LEASİNGDE KDV İNDİRİMİ NEDEN GEREKLİ ?

İTO Başkanı Yalçıntaş, makina sektöründe KDV indirimi kadar önemli bir diğer konunun da finansal kiralama (leasing) olduğuna işaret etti. Başkan Murat Yalçıntaş, 31 Aralık 2007 ' de alınan bir kararla, leasinge konu malların KDV ' sinin yüzde 1 ' den 18 ' e çıkarıldığını hatırlattı. Yalçıntaş, büyük bölümü leasing ile finanse edilen makina yatırımlarında bu kararın olumsuz etkilerinin hissedildiğini söyledi.

Yalçıntaş, 'Leasingde yüzde 1 ' den 18 ' e çıkarılan KDV, İTO olarak yoğun çabalarımız sonucunda Nisan 2008 ' de yeniden düzenlenmişti. Tarım makinaları ile özellikle KOBİ ' ler tarafından yoğun olarak kullanılan bazı torna ve dikiş makinaları başta olmak üzere, KDV bazı makinalarda yüzde 8 ' e düşürülmüştü. Biz o zaman, indirim kapsamının dar olduğunu ve mutlaka genişletilmesinin gerekli olduğunu belirtmiştik. Zaman bizi haklı çıkardı' dedi.

Yalçıntaş, leasing yatırımlarında yüzde 1 ' lik KDV desteğinin tüm makine sektörüne tekrar kazandırılmasının sağlayacağı yararları şöyle açıkladı: 'Aralık 2007 ' de alınan karar, zaten finansman zorluğu çeken ve henüz KDV üretmemiş yeni girişimcilerin yatırım bedelini yüzde 17 artırmıştı. Zaten devletten KDV alacağını kısa zamanda tahsil edemeyen KOBİ ' ler, yatırım esnasındaki bu ilave finansman yükünü maliyetlerine yansıtmak zorunda kalmışlardır. Dolayısıyla asıl çözüm, KOBİ ' lere leasing yatırımlarında yüzde 1 ' lik KDV desteğinin, makina ve ekipmanları sektörüne yeniden kazandırılmasıdır.'
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt