ne beklediğimizin önemi yok aslında
ne olması gerekir diye bakarsak
2001 yılı öncesindeki ürünün satınalma gücüne bakmalı
buğday o zamanki gücüne bakarsak şimdi 3 lira olmalıydı, ama bizim efendilere göre fakir halk ucuz ekmek yesin diye 2 lira bile çok , çünkü fiyat artarsa efendilerin başı ağrır, üreticiyi düşünen yok bu çok açık.
Ürünün satınalma gücü kalmayınca üretmenin anlamıda kalmıyor, diğer mallara ve girdilere göre ürünün fiyatı çok önemli konu, çünkü kar marjın yüzdesel olarak düşmesi demek tezgahı çevirememek demektir, bir çiftçi tezgahı dizmek kolaymı yıllar alıyor ama kar marjını bu şekilde düşürdüklerinde milletin aç karnını doyuran köleye dönmüş oluyorsun.
Bakın bir çiftçi tezgahının olmazsa olmazı traktörü ele alalım en basitinden, ülkemizde ortalama kaç yaşında traktör ile bu yıl üretim yapacak üretici, 2019 yılı haziran ayında yaş ortalaması 24 idi, evet toplamda 24 yaşında traktör ile üretim yapan Türk çiftçisi varken 2 yılda ne kadar gençleşti? sorunu cevabı henüz yok ama 2 yıldırda traktör satışıda neredyse yok düzeyde..
^^Türkiye’de yapılan çeşitli bilimsel araştırmalara göre, traktörlerin yılda en fazla 500 saat kullanıldığı kabul ediliyor. Bunun da başlıca sebebi arazi ölçeğimiz ki bu konuya ayrıca değineceğiz. Mekanizasyonda gelişmiş ülkelerde, ortak kullanım modelleri ve büyük işletme ölçeklerinde bu rakam 1000 saat seviyesine çıkabiliyor. Uluslararası standartlara göre ise (ASAE, 2000), bir traktörün ekonomik ömrünün en fazla 12 bin saat olduğu kabul ediliyor. Bu hesaba göre de Türkiye şartlarında ekonomik ömür en fazla 24 yıl olabiliyor.^^
bir önceki paragraf alıntıdır, yazının tamamını barındıran link aşağıya vereceğim.
esas konumuzla alakası olan paragraf olduğu İÇİN alıntıladım buraya, yani Türk çiftçisi tarımsal mekanizasyonu aslında ömrünün son deminde kullanarak üretim yapıyor, herşeyi ucu ucuna denk getirerek yürütebiliyor,
oysa otomobil yaşı öylemi, telefon modeli öylemi, teknoloji kullanım nerede ülkede bakalım, demekki tarımda kar marjı kalmayan üretici napsın geçinebilmek için tarımsal mekanizasyonuda ömrünün sonunda kullanarak toplam üretimi gerçekleştirebiliyor, toplamda kullnınm ömrü bitmiş traktörle üretim yapıyor, sonrada dünyada sayılı tarımsal üretim yapan ülke oluyoruz..
Neresinden bakarsanız bakın, üretici aslında kendi ömründen yaşantısından vazgeçmiş üretim yapıyor, bu üretimide ucu ucuna denkleştirerek kurabildiği tezgahında yapmaya çalışıyor, haliyle masraf yapmak girdi maliyetlerine yetişmek istiyor ama efendiler müsade ederse tabiki.
yahu en basitinden şu tarktör yaşı inmezmi 15 lere 11 lere, tek haneli rakam hayal zaten onu anlıyorumda, bu 24 gerçektende Türkiyenin toplam tarımsal üretimine bakınca ve dünya ile kıyaslayınca içler acısıdır inmezmi inemezmi aşağılara?, Dünyanın sayılı tarımsal üretimde ülkelerinden biriyiz çok üretiyoruz ama toplam üretimin demekki üreticiye faydası olmadığının en açık göstergesidir bu yaşlı traktör olayı vesselam, aksini kimse ispat edemez.
haa böyle ucuz ürün pahalı girdi kimseden ses yok çıt yok günler aylar yıllar geçer giderse dahada değişmez bu durum
link...
https://www.moment-expo.com/tr/dergiler/130/makale/turk-tariminin-yasli-traktorlerle-imtihani