Lisanslı depoda buğdayı olan var mı


Arkadaşlar buğday fiyatları 2.05 ile 2.15 arasında takıldı kaldı Tüccarlar lisanslı depolarda çok buğday var diye fiyatları 2 TL civarına çekiyorlar acaba çiftçinin lisanslı depoda halen buğdayı var mı
Trakkulup üyeleri arasında lisanslı depolarda buğdayı olan var mı
 
TMO 303 dolardan buğday ithal etti aldı ya stoklar yeni sezona kadar yetsin diye, 303 X 8,10 =2454 lira yapar ton alım fiyatı bugünkü dolar kuru ile

ama tabi yurtiçi fiyat düştü 2 liradan satıp zararda etse görev zararı olur heralde

Aklı gidiyo adamların fiyat artarsa yönetimden fırça yeriz koltuğumuzdan oluruz diye


herşeyin fiyatı artarken gübre yüzde yüz artarken hiç düşmesini önleyen icraat yok, ama buğday fiyatı artarken devlet kurumu tarafından yükselmesiniı hatta getirdiği fiyatın altında yurtiçinde fiyat oluşmasını sağlayacak icraat var, yani içerde fazla olursa fiyat artmaz o yüzden en baştan bas doları getir dışardanki stoktakiler fiyatlanmasın diye uğraştılar başarılıda olmuşlar, kına kına yaksınlar koltukları sağlamda ona şüphe yok.Ama şimdi yurtiçinde ürün ucuzkaldı girdiler ise pahalı oldu kim ne halt yerse yesin durumu oldu bu bir gerçek.


TRT haber yayınladı OCAK 2021 tarihli haberi veriyorum aşağıya okuyun

https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/tmo-bugday-stoklari-yeterli-549930.html


Toprak Mahsulleri Ofisi, ekmeklik buğday stoğunun yeni sezona kadar yeterli olduğunu açıkladı.​

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, dün gerçekleştirilen ekmeklik buğday ithalatı ihalesinde 400 bin tonluk tekliflerin yalnızca dörtte biri kadar bir miktarın satın alındığını açıkladı.
Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, kurumun hububat piyasalarında düzenleyici kurum olarak kamu hizmeti yürüttüğü anımsatılarak, en önemli düzenleme aracının ise stoklardaki ürünler olduğuna işaret edildi.
TMO stoklarının piyasadaki spekülatif hareketlerin önüne geçilmesi anlamında sigorta görevi gördüğü belirtilen açıklamada, kurumun öncelikle üreticilerden yaptığı iç alımlarla stoklarını oluşturduğu, ardından ihtiyaç duyulması durumunda dış alım yolu ile stoklarını takviye ettiği aktarıldı.
"Elinde hala ürün olan üretici belirlenen fiyatlardan pazarlayabilmektedir"
Açıklamada, 2020/2021 sezonunda hasat öncesinde 4 Mayıs'ta alım fiyatlarının açıklandığı ve iç alımların gerçekleştirildiği anımsatılarak, ardından farklı zamanlarda yapılan bir dizi dış alımla stokların takviyesinin yapıldığı belirtildi.
TMO'nun alım fiyatı ve ithalat bağlantı fiyatı arasındaki ilişkinin zaman zaman gündeme getirildiği ve kamuoyunda yanlış bir algıya neden olunduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"TMO fiyat açıkladığı dönemde, alım fiyatları dünya fiyatlarının yaklaşık 20 dolar/ton üzerinde gerçekleşmiştir. Fiyatımızın açıklandığı dönemden bu yana yaklaşık 9 ay geçmiştir. O dönem geçerli olan piyasa fiyatları bugün buğdayda 2.100-2.200 lira/ton seviyesinde seyretmektedir. Elinde hala ürün olan üreticimiz varsa bugün bu fiyatlardan ürününü pazarlayabilmektedir."
"Ekmeklik buğday ithalatı ihalesinde tekliflerin tamamı kabul edilmemiştir"
Kurumun yeni sezona kadar rahatlıkla yetecek miktarda stokunun mevcut olduğu vurgulanan açıklamada, gerek iç alım gerek sezon içerisinde yapılan ithalatlarla stoklarını belirli bir seviyeye getirildiği ve sektörün ihtiyacının karşılandığı belirtildi. Açıklamada, "22 Ocak'ta kuruluşumuzca mevcut stoklarımızı muhafaza etmek ve mümkün olduğunca dış alım yoluyla iç piyasa regülasyonunu sağlamak amacıyla ihtiyaten 400 bin tonluk ekmeklik buğday ithalat ihalesi gerçekleştirilmiş, fiyat teklifleri kalitesine göre 301,90-315,50 dolar/ton arasında oluşmuştur. Ancak fiyatların yüksek bulunması nedeniyle tekliflerin tamamı kabul edilmemiş yalnızca dörtte biri kadar bir miktar ortalama 303 dolar/ton fiyatla satın alınmıştır." ifadesine yer verildi.
Bundan sonraki süreçte piyasa gelişmelerinin her zaman olduğu gibi yakından takip edileceğine işaret edilen açıklamada, "Kuruluşumuz politikaları üretici ve tüketici menfaati birlikte gözetilerek oluşturulacaktır. Şunu belirtmek isteriz ki kuruluşumuz geçmişte olduğu gibi yeni hasat döneminde de üreticimizi memnun edecek şekilde alım politikalarını oluşturacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.
 
O fıyata olursa nolur halimiz abi
Abiiii ne diyon sen yakarım o bugdayi 😬 Gübreden haberin varmı 😅

Ağam 1700 tamam 1800 tamam 1760 niye 😀
Ne buğdayı yakabiliriz nede başka birşey yapabiliriz. Kimi arkamıza alacağız? Nerde birlik ?
Ankara'da ekmek 15-20 gün önce1.50 den 1.75 TL e çıktı 1 haftada valiliğin itirazı ile zam geri alındı bu ülkede asgari ücretli efendileri ucuz doyurmak amaç.
Emeğin karşılığını vermek değil biz çantada kekligiz 8 TL gübreye zam verdiler. Haberlerin köşesinden gübre desteklemesine %100 zam haberi tam 1 ay inmedi. Şehirdeki efendiler desteklemeye %100 zam aldınız her hafta 1 ödeme alıyorsunuz diye icar fiyatlarına zam yaptılar.

Bizim buğdayımız çantada keklik. Dışardan 3 e alıp 2 ye piyasaya vermek tatlı gelir.

Seçim 2021 de beklemeyin düzenleme yapılıp yeni bir parlamenter sisteme geçilebilir.
 
ne beklediğimizin önemi yok aslında

ne olması gerekir diye bakarsak

2001 yılı öncesindeki ürünün satınalma gücüne bakmalı

buğday o zamanki gücüne bakarsak şimdi 3 lira olmalıydı, ama bizim efendilere göre fakir halk ucuz ekmek yesin diye 2 lira bile çok , çünkü fiyat artarsa efendilerin başı ağrır, üreticiyi düşünen yok bu çok açık.

Ürünün satınalma gücü kalmayınca üretmenin anlamıda kalmıyor, diğer mallara ve girdilere göre ürünün fiyatı çok önemli konu, çünkü kar marjın yüzdesel olarak düşmesi demek tezgahı çevirememek demektir, bir çiftçi tezgahı dizmek kolaymı yıllar alıyor ama kar marjını bu şekilde düşürdüklerinde milletin aç karnını doyuran köleye dönmüş oluyorsun.

Bakın bir çiftçi tezgahının olmazsa olmazı traktörü ele alalım en basitinden, ülkemizde ortalama kaç yaşında traktör ile bu yıl üretim yapacak üretici, 2019 yılı haziran ayında yaş ortalaması 24 idi, evet toplamda 24 yaşında traktör ile üretim yapan Türk çiftçisi varken 2 yılda ne kadar gençleşti? sorunu cevabı henüz yok ama 2 yıldırda traktör satışıda neredyse yok düzeyde..

^^Türkiye’de yapılan çeşitli bilimsel araştırmalara göre, traktörlerin yılda en fazla 500 saat kullanıldığı kabul ediliyor. Bunun da başlıca sebebi arazi ölçeğimiz ki bu konuya ayrıca değineceğiz. Mekanizasyonda gelişmiş ülkelerde, ortak kullanım modelleri ve büyük işletme ölçeklerinde bu rakam 1000 saat seviyesine çıkabiliyor. Uluslararası standartlara göre ise (ASAE, 2000), bir traktörün ekonomik ömrünün en fazla 12 bin saat olduğu kabul ediliyor. Bu hesaba göre de Türkiye şartlarında ekonomik ömür en fazla 24 yıl olabiliyor.^^

bir önceki paragraf alıntıdır, yazının tamamını barındıran link aşağıya vereceğim.

esas konumuzla alakası olan paragraf olduğu İÇİN alıntıladım buraya, yani Türk çiftçisi tarımsal mekanizasyonu aslında ömrünün son deminde kullanarak üretim yapıyor, herşeyi ucu ucuna denk getirerek yürütebiliyor,

oysa otomobil yaşı öylemi, telefon modeli öylemi, teknoloji kullanım nerede ülkede bakalım, demekki tarımda kar marjı kalmayan üretici napsın geçinebilmek için tarımsal mekanizasyonuda ömrünün sonunda kullanarak toplam üretimi gerçekleştirebiliyor, toplamda kullnınm ömrü bitmiş traktörle üretim yapıyor, sonrada dünyada sayılı tarımsal üretim yapan ülke oluyoruz..

Neresinden bakarsanız bakın, üretici aslında kendi ömründen yaşantısından vazgeçmiş üretim yapıyor, bu üretimide ucu ucuna denkleştirerek kurabildiği tezgahında yapmaya çalışıyor, haliyle masraf yapmak girdi maliyetlerine yetişmek istiyor ama efendiler müsade ederse tabiki.

yahu en basitinden şu tarktör yaşı inmezmi 15 lere 11 lere, tek haneli rakam hayal zaten onu anlıyorumda, bu 24 gerçektende Türkiyenin toplam tarımsal üretimine bakınca ve dünya ile kıyaslayınca içler acısıdır inmezmi inemezmi aşağılara?, Dünyanın sayılı tarımsal üretimde ülkelerinden biriyiz çok üretiyoruz ama toplam üretimin demekki üreticiye faydası olmadığının en açık göstergesidir bu yaşlı traktör olayı vesselam, aksini kimse ispat edemez.

haa böyle ucuz ürün pahalı girdi kimseden ses yok çıt yok günler aylar yıllar geçer giderse dahada değişmez bu durum

link...

https://www.moment-expo.com/tr/dergiler/130/makale/turk-tariminin-yasli-traktorlerle-imtihani
 

Benzer Konular