Lavanta, Latince Lavandula’dan gelen bir bitki olarak bilinmektedir. Banyo sularında kullanılan ve yoğun aromalı bir bitki olarak bilinen lavanta, genellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Yabani olan cinsleri ise İspanya, Yunanistan, Yugoslavya, Orta İtalya ve Güney Fransa’da yaygın olarak görülmektedir. Fakat yabani lavantaların bulunduğu bölgelerin dışında Kuzey Afrika ülkeleri, Avrupa Birliği Devletleri, İngiltere ve Bulgaristan da yer almaktadır. Lavanta yetiştiriciliği son dönemlerde ülkemizde de rağbet gören meslekler arasında yer almaktadır; fakat bu mesleğe soyunan kişilerin öncelikli olarak bitki hakkında detaylı bilgi edilmesi gerekmektedir.
Lavanta, 20 ile 60 santim arasında uzayabilen, yarı çalımsı ve çiçekli bir bitkidir. Dört köşeli sapları olan gri yeşil renkleri bulunan tüylü bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bitki yaşlandıkça alt kısmında bulunan dallar odunlaşmaktadır. Aromatik bir bitki olarak bilinen lavanta; sabun, şampuan, krem ya da duş jeli gibi pek çok ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Aynı zamanda lavanta yağı da yine bayanların sıklıkla tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır. Lavanta çok fazla toprak seçmemekte, hemen hemen her toprak türünde yetişmektedir.
Genellikle kireç açısından zengin ve kuru alanları sevmektedir; ancak toprağın iç kısımlarında bu bitkinin yetişebilmesi için kesinlikle rutubet olmaması gerekmektedir. Soğuk havalara çok fazla dayanıklı olmayan lavanta, Orta Avrupa bölgelerinde soğuğa dayanıklı olan türleri ile de bilinmektedir. Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler, bu bitkilerin nasıl yetiştirilmesi gerektiği konusunda detaylı bilgiye sahiptir.
Lavanta Yetiştiriciliği
içerik [göster]
Türkiye’de lavanta yetiştiriciliği yaygın olarak Isparta bölgesinde sağlanmaktadır; çünkü lavantanın en çok yetiştiği bölge Isparta olarak bilinmektedir. Devlet tarafından hibe de verilen bu sektör genellikle lavanta yağı üretimi için faaliyet göstermektedir. Generatif ve vegetatif organlar ile gerçekleştirilen lavanta üretimi, tohumlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Tohumla gerçekleştirilen üretimlerde iki farklı yöntem kullanılmaktadır. İlk yöntem tohumların tarlaya direkt olarak ekilmesidir. Pratikte uygulanmayan bu yöntem için kişilerin tohum yatağını en iyi şekilde hazırlaması gerekmektedir.
Lavantanın tohumları ise son derece küçük olduğundan ekim esnasında belli zorluklar ile karşılaşılmaktadır. Çimlenme konusunda belli sorunları ortaya koyan lavanta, yabancı otlar ile çok çabuk karışmakta bu da hasat zamanı geldiğinde lavanta yetiştiriciliği gerçekleştiren kişilere zorluklar çıkarmaktadır. Ekim işlemi gerçekleştirildikten 4-5 hafta sonrasında bitkiler yavaş yavaş toprak yüzüne çıkmaya başlamaktadır; ancak fidelerin mevsim şartlarına alıştırılması gerekmektedir.
Ülkemizde lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler dikim işlemlerini mart başından mayıs sonuna kadar olan dönemde gerçekleştirmektedir. Hatta dikim işlemleri yapıldıktan sonra ilk yıl yeterli verim alınmamakta, hatta çok düşük bir verim ile karşılaşılmaktadır. Kaliteli bir verim alınabilmesi için ise dikimlerin en erken zamanda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Lavanta yetiştiriciliği yapabilmek için dikim yerini hazırlamak ve toprak hazırlığı gerçekleştirmek gerekmektedir. Sonbahar döneminde pulluklar aracılığı ile işlenen tarlalar sürülmekte ve tırmık yardımı ile hazırlıklar gerçekleştirilmektedir. Dikim işlemlerinin bu şekilde yapılması mümkün olduğu gibi farklı yöntemler de uygulanabilmektedir. Dikim işlemi bahsi geçen şekilde gerçekleştirildikten sonra her bir lavanta alanı için sulama işlemi gerçekleştirilmektedir. Lavanta fideleri için alanlar gerçekleştirilip dikim işlemi sağlandıktan sonra tohumlara can suyu verilmektedir. İlk yıl lavantaların büyümesi oldukça yavaştır. Hatta kısa saplar ortaya çıkmaktadır; ancak lavantaların çiçek başları olsa dahi son derece küçük kalmaktadır. Gerçek büyüme ise 2. yıldan sonra başlamaktadır.
Lavantanın dikimi gerçekleştirildikten sonra herhangi bir yabancı ot olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle dikim işlemi gerçekleştirildikten sonra sürekli olarak toprağın havalanması ve çapalanması gerekmektedir. Gübreleme ise bu aşamada en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler toprağın kireç açısından zengin olmasına ve organik maddelerin bulunmasına da özen göstermektedir. Normalde gübreleme işlemi dikim ile birlikte yapılırken sonraki yıllarda ilkbahar aylarında gerçekleştirilmektedir. Lavanta yetiştiriciliğinde bir diğer önemli nokta hasattır. Hasat işlemi gerçekleştirilirken bitkinin çiçeğinin bulunduğu yerden 10 santim kadar aşağıdan bıçak ya da orak ile hasat işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kişiler hasatta çiçekleri el aracılığı ile de toplamaktadır. Lavanta, hasat dönemi aşamasında çiçeklenme dönemi olarak da bilinmektedir. Bu dönemde hasat sabahın çok erken saatlerinde gerçekleştirilmektedir. Tüm bu işlemler gerçekleştirdikten sonra toplanan lavantalar 30 derece sıcaklıkta kurutulmakta ve endüstriyel yağ elde edilebilmesi için sapların mutlaka ayıklanması gerekmektedir. Ancak pek çok lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişi saplar ayıklamadan da bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Elde edilen lavanta yağları kozmetik sanayilerde, endüstri kollarında, parfümerilerde ve romatizmal hastalıklarda kullanılmaktadır. Ülkemizde son dönemlerin en çok ilgi gören mesleklerinden biri olan lavanta yetiştiriciliği son derece meşakkatli bir iş olarak da bilinmektedir.
Lavanta Yetiştiriciliği Hibe ve Teşvik
Lavanta Yetiştiriciliği için devlet tarafından hibe desteği de sunulmaktadır. Kişiler bu mesleği yapmaya karar verdikleri takdirde KOSGEB’e başvuru yaparak devlet desteği alabilmekte ve faaliyete de geçebilmektedir. En önemli faktör ise kişilere devlet desteğinin belli bir orana kadar veriliyor olmasıdır. Her geçen gün daha da yaygınlaşan lavanta yetiştiriciliği kişilerin işini kolaylaştırmakta ve yüksek kazanç elde etmelerine de olanak sağlamaktadır. Kişilerin ise yapması gereken herhangi bir KOSGEB birimine başvuruda bulunmak ve proje sunmaktır.
Öncelikli olarak girişimcilik kursuna davet edilen kişiler sonrasında bu kursu tamamlamakta ve girişimcilik sertifikası almaktadır. girişimcilere verilen sertifikalar doğrultusunda girişimciler projelerini sunmaya da hak kazanmaktadır. Bu sayede geriye kalan tek şey ise KOSGEB’in onay sürecinden geçildikten sonra artık geriye projeye başlamak kalmaktadır.
50.000 TL’ye kadar hibe sunan KOSGEB, girişimciler ile birlikte kadınların da iş hayatına atılması ve faaliyet gösterebilmesi için çalışma başlatmıştır. Bu sayede kadınların da artık ülke ekonomisine katkı sağlaması ve kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi kolaylaşmıştır.
Lavanta Yetiştiriciliği Maliyeti
Lavanta yetiştiriciliği aslında çok da maliyetli bir iş değildir; ancak kişilerin bu alanda istihdam sağlayabilmesi için belli maliyetleri gözden çıkarması gerekmektedir. Lavanta yetiştiriciliğine başlamak ve yüksek gelir elde edebilmek için kişilerin en az 30.000 TL gibi bir rakamı bu iş için ayırması gerekmektedir. Lavanta yetiştirmek için uygun iklim şartlarının olması da büyük önem taşımaktadır.
Öncelikli olarak bir fizibilite çalışması yapılmalı sonrasında ise bu fizibilite çalışmasına uygun olacak şekilde maliyet değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Küçük bir alan ile başlayacak olan kişilerin öncelikle kendilerine en az 1 dönümlük bir arazi temin etmesi ve üreticiliğe de bu alanda başlaması gerekmektedir. Tohum ve dikim işlemlerinin yanı sıra elbette bu alanda gerekli değerlendirmelerin de tam olarak sağlanması büyük önem arz etmektedir. Sulama yapabilmek için gerekli artezyen alanlarının oluşması da yine yetiştiriciliğin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenmek isteyen kişilerin bu alanda tecrübeli olması gerekmektedir. Elbette işin ne kadar profesyonel boyutta yapılacağı da maliyeti etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Gerekli ekipmanların tedarik edilmesi, sulama kanallarının oluşturulması ve uygun toprağın getirilmesi gibi konular da bu işte oldukça önemlidir.
Lavanta Yetiştiriciliği Getirisi
lavanta yetiştiriciliği
lavanta yetiştiriciliği
Lavanta yetiştiriciliği getirisi yüksek olan işler arasında yer almaktadır. Kişiler genellikle bu işte yağ üretimi için faaliyet göstermektedir. Pek çok alanda kullanımı sağlanan lavanta yağı, kozmetikçilere ve ilaç sanayilerine satılmaktadır.
1 kg lavanta yağı yaklaşık olarak 60 Euro gibi bir rakama satılabilmektedir. Hatta lavantalar doğru bir şekilde yetiştirildiği takdirde 20 yıl boyunca bu ürünlerden yağ elde edebilmek de mümkün olmaktadır. Bu nedenle de lavanta yetiştiriciliği aylık olarak yüksek gelire olanak sağlamaktadır.
Ekim ve dikim işlemleri sağlandıktan sonra ilk sene hasat başarılı geçmemektedir. Gerçek verim ise 2. Yıldan itibaren alınmaya başlamaktadır. Bu sebeple de kişilerin ilk sene için belli bir beklentisinin olmaması gerekmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği ile aylık en az 20.000 TL net gelir elde etmek de mümkündür. Kişiler bu gelirleri tüm maliyetleri düştükten sonra sağlamaktadır. İşi gerçekten iyi yapabilen ve lavantaların bakımını düzenli olarak sağlayabilen kişiler ise ciddi anlamda gelir sahibi olabilmekte ve işi de aynı oranda büyütebilmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler dekar başına en az 200 Euro gibi bir rakam kazanmaktadır. Bu da yaklaşık olarak 15 kg gibi bir yağ anlamına gelmektedir. Elbette kişilerin ne kadar büyük bir alana sahip oldukları ve bu alanlar üzerinden ne kadar gelir elde edebilecekleri de önemli hususlar arasında yer almaktadır.
Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin personel giderlerini de hesaba katması gerekmektedir. Özellikle bir tarlada kaç kişinin dikim ve hasat yapacağı da yine önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Bu faktörler dahilinde günlük ya da aylık olarak ödenecek rakamlar giderlerin bir kısmını belirlemektedir. Böylelikle kişiler fizibilite çalışmasını çok daha net bir şekilde sağlamış olmaktadır.
Lavanta yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise KOSGEB’ten alacağı hibe desteğinin sonradan geri ödeneceğidir. Kişiler yapmış oldukları tüm detayları faturalandırmakta ve faturaları da KOSGEB’e ibraz etmektedir. Yapılan bu faturalandırmadan sonra verilen hibeye göre geri ödemeler parça parça ya da tamamen olacak şekilde KOSGEB tarafından ödenmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştirilmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yaygın olarak gerçekleştirilen bu faaliyet aracılığı ile ciddi gelirler elde edebilmek de mümkün olmaktadır. Kişilerin kesinlikle bilmesi gereken şey ise Türkiye’de üretimi sağlanan lavantaların gerçekten kaliteli olduğu ve ülkemizin bu ürünleri yetiştirmek için son derece verimli topraklara sahip olduğudur. Kişiler lavanta yetiştiriciliği yapmak konusunda kararsız kalmakta ve bu alan ile ilgili detaylı araştırmalara girmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği hem Türkiye’de hem de dünyada revaçta olan meslekler arasında yer almaktadır; fakat Türkiye’de bu alanda faaliyetler yeni yeni fark edilmeye başladığından dolayı kişiler hibe kredisi başvurusu için yakın zamanda başvuru gerçekleştirmeye başlamıştır. Bir diğer önemli faktör ise KOSGEB’in de bu alanda kişileri yönlendirmek amacıyla bu hibeyi yeni çıkarmış olmasıdır.
Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenmek isteyen kişilerin tereddütte kalmaması ve bu alan ile ilgilenmesi de pek çok girişimci tarafından tavsiye edilmektedir. Herhangi bir hibe desteği almadan yatırım yapan kişiler ise kısa süre içinde maliyetlerini amorti edebilmektedir. Bunun yanı sıra ilk yıldan çok yüksek gelirler elde edilemese de uzun vadeli bir meslek olduğundan dolayı kişiler önlerinde bulunan 20 yılı yeterli gelir ile tamamlayabilmektedir. Bu durum da lavanta yetiştiriciliğinin kişiler açısından farkını da ortaya koyan faktörler arasında yer almaktadır. Bu nedenle pek çok çiftçi bu alana yönlendirilmektedir.
Lavanta, 20 ile 60 santim arasında uzayabilen, yarı çalımsı ve çiçekli bir bitkidir. Dört köşeli sapları olan gri yeşil renkleri bulunan tüylü bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bitki yaşlandıkça alt kısmında bulunan dallar odunlaşmaktadır. Aromatik bir bitki olarak bilinen lavanta; sabun, şampuan, krem ya da duş jeli gibi pek çok ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Aynı zamanda lavanta yağı da yine bayanların sıklıkla tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır. Lavanta çok fazla toprak seçmemekte, hemen hemen her toprak türünde yetişmektedir.
Genellikle kireç açısından zengin ve kuru alanları sevmektedir; ancak toprağın iç kısımlarında bu bitkinin yetişebilmesi için kesinlikle rutubet olmaması gerekmektedir. Soğuk havalara çok fazla dayanıklı olmayan lavanta, Orta Avrupa bölgelerinde soğuğa dayanıklı olan türleri ile de bilinmektedir. Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler, bu bitkilerin nasıl yetiştirilmesi gerektiği konusunda detaylı bilgiye sahiptir.
Lavanta Yetiştiriciliği
içerik [göster]
Türkiye’de lavanta yetiştiriciliği yaygın olarak Isparta bölgesinde sağlanmaktadır; çünkü lavantanın en çok yetiştiği bölge Isparta olarak bilinmektedir. Devlet tarafından hibe de verilen bu sektör genellikle lavanta yağı üretimi için faaliyet göstermektedir. Generatif ve vegetatif organlar ile gerçekleştirilen lavanta üretimi, tohumlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Tohumla gerçekleştirilen üretimlerde iki farklı yöntem kullanılmaktadır. İlk yöntem tohumların tarlaya direkt olarak ekilmesidir. Pratikte uygulanmayan bu yöntem için kişilerin tohum yatağını en iyi şekilde hazırlaması gerekmektedir.
Lavantanın tohumları ise son derece küçük olduğundan ekim esnasında belli zorluklar ile karşılaşılmaktadır. Çimlenme konusunda belli sorunları ortaya koyan lavanta, yabancı otlar ile çok çabuk karışmakta bu da hasat zamanı geldiğinde lavanta yetiştiriciliği gerçekleştiren kişilere zorluklar çıkarmaktadır. Ekim işlemi gerçekleştirildikten 4-5 hafta sonrasında bitkiler yavaş yavaş toprak yüzüne çıkmaya başlamaktadır; ancak fidelerin mevsim şartlarına alıştırılması gerekmektedir.
Ülkemizde lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler dikim işlemlerini mart başından mayıs sonuna kadar olan dönemde gerçekleştirmektedir. Hatta dikim işlemleri yapıldıktan sonra ilk yıl yeterli verim alınmamakta, hatta çok düşük bir verim ile karşılaşılmaktadır. Kaliteli bir verim alınabilmesi için ise dikimlerin en erken zamanda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Lavanta yetiştiriciliği yapabilmek için dikim yerini hazırlamak ve toprak hazırlığı gerçekleştirmek gerekmektedir. Sonbahar döneminde pulluklar aracılığı ile işlenen tarlalar sürülmekte ve tırmık yardımı ile hazırlıklar gerçekleştirilmektedir. Dikim işlemlerinin bu şekilde yapılması mümkün olduğu gibi farklı yöntemler de uygulanabilmektedir. Dikim işlemi bahsi geçen şekilde gerçekleştirildikten sonra her bir lavanta alanı için sulama işlemi gerçekleştirilmektedir. Lavanta fideleri için alanlar gerçekleştirilip dikim işlemi sağlandıktan sonra tohumlara can suyu verilmektedir. İlk yıl lavantaların büyümesi oldukça yavaştır. Hatta kısa saplar ortaya çıkmaktadır; ancak lavantaların çiçek başları olsa dahi son derece küçük kalmaktadır. Gerçek büyüme ise 2. yıldan sonra başlamaktadır.
Lavantanın dikimi gerçekleştirildikten sonra herhangi bir yabancı ot olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle dikim işlemi gerçekleştirildikten sonra sürekli olarak toprağın havalanması ve çapalanması gerekmektedir. Gübreleme ise bu aşamada en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler toprağın kireç açısından zengin olmasına ve organik maddelerin bulunmasına da özen göstermektedir. Normalde gübreleme işlemi dikim ile birlikte yapılırken sonraki yıllarda ilkbahar aylarında gerçekleştirilmektedir. Lavanta yetiştiriciliğinde bir diğer önemli nokta hasattır. Hasat işlemi gerçekleştirilirken bitkinin çiçeğinin bulunduğu yerden 10 santim kadar aşağıdan bıçak ya da orak ile hasat işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kişiler hasatta çiçekleri el aracılığı ile de toplamaktadır. Lavanta, hasat dönemi aşamasında çiçeklenme dönemi olarak da bilinmektedir. Bu dönemde hasat sabahın çok erken saatlerinde gerçekleştirilmektedir. Tüm bu işlemler gerçekleştirdikten sonra toplanan lavantalar 30 derece sıcaklıkta kurutulmakta ve endüstriyel yağ elde edilebilmesi için sapların mutlaka ayıklanması gerekmektedir. Ancak pek çok lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişi saplar ayıklamadan da bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Elde edilen lavanta yağları kozmetik sanayilerde, endüstri kollarında, parfümerilerde ve romatizmal hastalıklarda kullanılmaktadır. Ülkemizde son dönemlerin en çok ilgi gören mesleklerinden biri olan lavanta yetiştiriciliği son derece meşakkatli bir iş olarak da bilinmektedir.
Lavanta Yetiştiriciliği Hibe ve Teşvik
Lavanta Yetiştiriciliği için devlet tarafından hibe desteği de sunulmaktadır. Kişiler bu mesleği yapmaya karar verdikleri takdirde KOSGEB’e başvuru yaparak devlet desteği alabilmekte ve faaliyete de geçebilmektedir. En önemli faktör ise kişilere devlet desteğinin belli bir orana kadar veriliyor olmasıdır. Her geçen gün daha da yaygınlaşan lavanta yetiştiriciliği kişilerin işini kolaylaştırmakta ve yüksek kazanç elde etmelerine de olanak sağlamaktadır. Kişilerin ise yapması gereken herhangi bir KOSGEB birimine başvuruda bulunmak ve proje sunmaktır.
Öncelikli olarak girişimcilik kursuna davet edilen kişiler sonrasında bu kursu tamamlamakta ve girişimcilik sertifikası almaktadır. girişimcilere verilen sertifikalar doğrultusunda girişimciler projelerini sunmaya da hak kazanmaktadır. Bu sayede geriye kalan tek şey ise KOSGEB’in onay sürecinden geçildikten sonra artık geriye projeye başlamak kalmaktadır.
50.000 TL’ye kadar hibe sunan KOSGEB, girişimciler ile birlikte kadınların da iş hayatına atılması ve faaliyet gösterebilmesi için çalışma başlatmıştır. Bu sayede kadınların da artık ülke ekonomisine katkı sağlaması ve kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi kolaylaşmıştır.
Lavanta Yetiştiriciliği Maliyeti
Lavanta yetiştiriciliği aslında çok da maliyetli bir iş değildir; ancak kişilerin bu alanda istihdam sağlayabilmesi için belli maliyetleri gözden çıkarması gerekmektedir. Lavanta yetiştiriciliğine başlamak ve yüksek gelir elde edebilmek için kişilerin en az 30.000 TL gibi bir rakamı bu iş için ayırması gerekmektedir. Lavanta yetiştirmek için uygun iklim şartlarının olması da büyük önem taşımaktadır.
Öncelikli olarak bir fizibilite çalışması yapılmalı sonrasında ise bu fizibilite çalışmasına uygun olacak şekilde maliyet değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Küçük bir alan ile başlayacak olan kişilerin öncelikle kendilerine en az 1 dönümlük bir arazi temin etmesi ve üreticiliğe de bu alanda başlaması gerekmektedir. Tohum ve dikim işlemlerinin yanı sıra elbette bu alanda gerekli değerlendirmelerin de tam olarak sağlanması büyük önem arz etmektedir. Sulama yapabilmek için gerekli artezyen alanlarının oluşması da yine yetiştiriciliğin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenmek isteyen kişilerin bu alanda tecrübeli olması gerekmektedir. Elbette işin ne kadar profesyonel boyutta yapılacağı da maliyeti etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Gerekli ekipmanların tedarik edilmesi, sulama kanallarının oluşturulması ve uygun toprağın getirilmesi gibi konular da bu işte oldukça önemlidir.
Lavanta Yetiştiriciliği Getirisi
lavanta yetiştiriciliği
lavanta yetiştiriciliği
Lavanta yetiştiriciliği getirisi yüksek olan işler arasında yer almaktadır. Kişiler genellikle bu işte yağ üretimi için faaliyet göstermektedir. Pek çok alanda kullanımı sağlanan lavanta yağı, kozmetikçilere ve ilaç sanayilerine satılmaktadır.
1 kg lavanta yağı yaklaşık olarak 60 Euro gibi bir rakama satılabilmektedir. Hatta lavantalar doğru bir şekilde yetiştirildiği takdirde 20 yıl boyunca bu ürünlerden yağ elde edebilmek de mümkün olmaktadır. Bu nedenle de lavanta yetiştiriciliği aylık olarak yüksek gelire olanak sağlamaktadır.
Ekim ve dikim işlemleri sağlandıktan sonra ilk sene hasat başarılı geçmemektedir. Gerçek verim ise 2. Yıldan itibaren alınmaya başlamaktadır. Bu sebeple de kişilerin ilk sene için belli bir beklentisinin olmaması gerekmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği ile aylık en az 20.000 TL net gelir elde etmek de mümkündür. Kişiler bu gelirleri tüm maliyetleri düştükten sonra sağlamaktadır. İşi gerçekten iyi yapabilen ve lavantaların bakımını düzenli olarak sağlayabilen kişiler ise ciddi anlamda gelir sahibi olabilmekte ve işi de aynı oranda büyütebilmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler dekar başına en az 200 Euro gibi bir rakam kazanmaktadır. Bu da yaklaşık olarak 15 kg gibi bir yağ anlamına gelmektedir. Elbette kişilerin ne kadar büyük bir alana sahip oldukları ve bu alanlar üzerinden ne kadar gelir elde edebilecekleri de önemli hususlar arasında yer almaktadır.
Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin personel giderlerini de hesaba katması gerekmektedir. Özellikle bir tarlada kaç kişinin dikim ve hasat yapacağı da yine önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Bu faktörler dahilinde günlük ya da aylık olarak ödenecek rakamlar giderlerin bir kısmını belirlemektedir. Böylelikle kişiler fizibilite çalışmasını çok daha net bir şekilde sağlamış olmaktadır.
Lavanta yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise KOSGEB’ten alacağı hibe desteğinin sonradan geri ödeneceğidir. Kişiler yapmış oldukları tüm detayları faturalandırmakta ve faturaları da KOSGEB’e ibraz etmektedir. Yapılan bu faturalandırmadan sonra verilen hibeye göre geri ödemeler parça parça ya da tamamen olacak şekilde KOSGEB tarafından ödenmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştirilmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yaygın olarak gerçekleştirilen bu faaliyet aracılığı ile ciddi gelirler elde edebilmek de mümkün olmaktadır. Kişilerin kesinlikle bilmesi gereken şey ise Türkiye’de üretimi sağlanan lavantaların gerçekten kaliteli olduğu ve ülkemizin bu ürünleri yetiştirmek için son derece verimli topraklara sahip olduğudur. Kişiler lavanta yetiştiriciliği yapmak konusunda kararsız kalmakta ve bu alan ile ilgili detaylı araştırmalara girmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği hem Türkiye’de hem de dünyada revaçta olan meslekler arasında yer almaktadır; fakat Türkiye’de bu alanda faaliyetler yeni yeni fark edilmeye başladığından dolayı kişiler hibe kredisi başvurusu için yakın zamanda başvuru gerçekleştirmeye başlamıştır. Bir diğer önemli faktör ise KOSGEB’in de bu alanda kişileri yönlendirmek amacıyla bu hibeyi yeni çıkarmış olmasıdır.
Lavanta yetiştiriciliği ile ilgilenmek isteyen kişilerin tereddütte kalmaması ve bu alan ile ilgilenmesi de pek çok girişimci tarafından tavsiye edilmektedir. Herhangi bir hibe desteği almadan yatırım yapan kişiler ise kısa süre içinde maliyetlerini amorti edebilmektedir. Bunun yanı sıra ilk yıldan çok yüksek gelirler elde edilemese de uzun vadeli bir meslek olduğundan dolayı kişiler önlerinde bulunan 20 yılı yeterli gelir ile tamamlayabilmektedir. Bu durum da lavanta yetiştiriciliğinin kişiler açısından farkını da ortaya koyan faktörler arasında yer almaktadır. Bu nedenle pek çok çiftçi bu alana yönlendirilmektedir.