Lastik Üzerindeki Yazılar ve Rakamların Anlamı

06.12.2012
4,450
2,133
ISPARTA

Kısaca lastik üzerindeki yazılar ve sayıların anlamları;

Lastik-Üzerindeki-Yazılar-Ne-Anlama-Gelir-Lastiğin-Üretim-Tarihi-Nerden-Okunur-Hangisidir.jpg

--175: Lastik taban genişliği – milimetre ölçü birimi kullanılır

--65: Yanak yüksekliğinin lastik taban genişliğine oranı

--R: Lastiğin radial yani telli olduğu anlamına gelir

--14 :Lastik iç çapı, jant ölçüsü olarak da geçer. – inch ölçü birimi kullanılır , 1 inch= 25.4mm

--82: Lastiğin taşıyabileceği yük endeksi. 82 = 475 Kg

***Aşağıdaki tabloda yük sınıfları ve taşıyabildikleri ağırlıklar belirtilmiştir
lastik-yuk-siniflari.jpg

--T: Lastiğin hız sınıfı. T = 190 km/h (aşağıdaki tabloda hız sınıfları ve çıkabildikleri maksimum hızlar belirtilmiştir)
lastik-hiz-siniflari.jpg

--TL :Tubeless ( iç lastiksiz), halk dilinde dubleks olarak tan ımlanmaktadır.

--TT: Tube-Type ( iç lastikli)

--RF (Rein-Force): Güçlendirilmiş

--XL (Extra Load): Daha Fazla Yük

--Lastik üretim tarihi (yeşil kare işaretli)
ilk iki rakam hangi HAFTA olduğu Son iki rakam üretildiği yılın son iki rakamı

Resimde 5107 diyor yani;
51 inci hafta 2007 yılı

Enes abi çok faydalı bir paylaşım olmuş.
Mesela benim traktörün
Arka lastik: 420 85 R 28 yani 42 santim lastik genişligi ve bu genişliğe 100/85 oranla lastik yanak mesafesi,R radyal, 28 sayısi ise inç olarak verilmiş 28×2.5=70 cm demektir. Arka lastiklerin inç bazında genişliği ise 16.9 yani 16.9×2.5=42 cm.
Ön lastikler: 280 85 R 24
28 santim lastik genişligi ve bu genişliğe 100/85 oranla lastik yanak mesafesi, R radyal, 24 inç olarak verilen cant mesafesi 24×2.5=60 cm demektir. Ön lastik inç bazında genişliği 11.2×2.5=280 cm dır.
Arka lastik inç hesap 16.9 R 28
Arka lastik c.m hesap 420 R 70
Ön lastik inç hesap 11.2 R 24
Arka lastik c.m hesap 280 R 60
Umarım anlaşılır olmuştur.

Enes abi çok faydalı bir paylaşım olmuş.
Mesela benim traktörün
Arka lastik: 420 85 R 28 yani 42 santim lastik genişligi ve bu genişliğe 100/85 oranla lastik yanak mesafesi,R radyal, 28 sayısi ise inç olarak verilmiş 28×2.5=70 cm demektir. Arka lastiklerin inç bazında genişliği ise 16.9 yani 16.9×2.5=42 cm.
Ön lastikler: 280 85 R 24
28 santim lastik genişligi ve bu genişliğe 100/85 oranla lastik yanak mesafesi, R radyal, 24 inç olarak verilen cant mesafesi 24×2.5=60 cm demektir. Ön lastik inç bazında genişliği 11.2×2.5=280 cm dır.
Arka lastik inç hesap 16.9 R 28
Arka lastik c.m hesap 420 R 70
Ön lastik inç hesap 11.2 R 24
Arka lastik c.m hesap 280 R 60
Umarım anlaşılır olmuştur.

Çok doğru, aslında kimi lastiklerde DOT yazar ve yanında rakamlar vardır o rakamlarda imalat tarihidir, lastik alırken 2 yaşından fazla olmamalı

• Beğen
Tepkiler: ziyaretci96

jantta ofset işi çok güzel abi..
birde bijon aralığı...
okudukça coşuyor insan :)

"bijon aralığı" diyince diğer parça da var önemli olan, PORYA ayrıca porya dersi gerekiyor hangi porya hangi janta, hangi janta ne kadar yük taşıyacak lastik?:D

Römork yaparken hep araştırmak zorunda kalmıştım:)

pr_01_4954_min.jpg

• Beğen
Tepkiler: Yyyggg
Poryalar döküm fakat sonradan tornada işleniyor

Benim eski römorkta jant içerden çatlamıştı söküp lastik havasını indirip kaynatayım dedim normal civata takmışlar yardım edecek kimse yok civata dönüyordu punta atıp çıkartayım dedim punta vuruyom zorlayınca atıyor sonradan çaktım olayı. Vidalara arkadan demir kaynatıp öyle sökmüştüm. :)

Benim eski römorkta jant içerden çatlamıştı söküp lastik havasını indirip kaynatayım dedim normal civata takmışlar yardım edecek kimse yok civata dönüyordu punta atıp çıkartayım dedim punta vuruyom zorlayınca atıyor sonradan çaktım olayı. Vidalara arkadan demir kaynatıp öyle sökmüştüm. :)

Eline sağlık, marifetli insan ayrı Maşallah:)

• Beğen
Tepkiler: Yaşar Akgün
Benim küheylanda 12.4/11.24 lastik var biraz büyük ebat takmak istiyorum 24 jant çapı galiba önereceğiniz bir ebat var mı? Motorun hızını çekişini çamurluk payını bi tarafa bırakalım...

Petlas ve Harwester markalarında senin traktöre uygun lastikler var ve dış çapı daha geniş tam senin istediğin şekilde, ayrıca kimi Çin malı lastiklerde iç çapı aynı ama dış kısmı geniş olanlar var

• Beğen
Tepkiler: ziyaretci91