Kuzu maması - Acil


Annelerinin reddettiği / almadığı, anneleri doğumdan hemen sonra veya birkaç gün sonra ölen kuzulara mama verilmesi hakkında bilgiye (hangi mama, anne sütü-mama geçişi nasıl yapılır gibi) ihtiyacımız var.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Genelde sütü bol bir koyun denk getirip ona yaktırırız. Ola ki diğer koyun da almadı, diğer koyunlardan sağıp biberonla besliyoruz. Bir zaman sonra mecburen inek sütüne geçiyoruz. Hiç özel mama vs kullanmadık.
Bunlarla uğraşmamak için bu durumdaki kuzuları konu komşuya veriyoruz genelde. Birebir ilgilenecek zamanımız olmuyor maalesef.
 
Ben koyunculuğu bıraktım ama
Bu kova ile inek sütü ile başarılı olmuştum
Emzikler güzel bilyeli içinde hiç süt kalmıyor bulaşık
Kendi ineklerimden sağdığım gibi kendi sıcaklığında veriyordum sabah akşam. miktar hatırlamıyorum başarılı olmuştum
Alışınca kendileri emiyor başlangıç yaşı hatırlamıyorum birkaç günlük olabilir ama çok önemsemiyordum hepsi aynı boyda idi
 

Resimler ve ekler

  • Screenshot_20250410_201120_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20250410_201120_com.android.chrome.jpg
    56 KB · Görüntüleme: 0
1. Kaç gün sonra inek sütüne geçiyorsunuz?
2. Kendi hayvanlarınızın sütümü, market sütümü?
3. İnek sütüne herhangi katkı / işlem uyguluyormusunuz?
Kuzunun gelişimine göre 3-5 gün civarı süreden sonra inek sütüne geçilebilir, ilk günler çok kritik oluyor. İnek sütüne katkı koymuyorduk ama miktarları ayarlanarak protein, vitamin, mineral takviyesi yapılabilir. Gelişimi çok yavaş oluyor inek sütüyle ama hayatta tutuyor işte. Sütü bol vereyim deseniz bu sefer bağırsak sorunu yaşar hayvan. Tecrübe edilmesi gereken bir durum deneye deneye bir formül geliştirirsiniz kendinize göre
 
Mutlaka birkaç seferlik olsa da ağız sütü almasını sağlayın. Aynı gün, yakın zamanda doğum yapmış koyun varsa emmesini sağlayın.

Hiç imkan yoksa inek sütünü içebileceği şekilde ısıtın. Üçte bir oranda su katarak ve yumurta sarısını güzelce karıştırıp eritip içirin. Böyle birkaç gün devam ettikten sonra inek sütüne aynı oradan su katarak devam edin. Azar azar, sık sık içerse daha iyi olur. Fakat ölçüyü kaçırmayın. Hayvanın karnını hafifçe yoklayın, tok olduğu belli olur. İstese bile vermeyin, ishal olmasına sepep olabilirsiniz. Bir aya kadar böyle devam edebilirsiniz. Sonra öğünlerin bazılarını mama ile değiştirmeye başlarsınız. Piyasada benim bildiğim kadarıyla kuzu maması bulunmuyor. Buzağı mamalarını vereceklerdir, size önerilen ölçüde vermeye devam edersiniz.

Her ne şekilde olursa olsun, hayvanın gelişimi asla annelerinden yeterli ve bol süt bulan kuzular gibi olmayacaktır. Yine de bu şekilde hayata tutunmasına, yeme başlayana kadar beslenmesine yarayacaktır.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt