Kuru üzüm ölmüştür Allah rahmet etsin


Bu yıl ürünü olan kuru üzümlerin fiyatı İzmir Ticaret Borsasında 2,75 ile 3,05 arasında alıcı bulurken, yerel işletmeler kuru üzümün kilosuna 2,1 tl fiyat veriyor. Bu fiyat dekardan ortalama 600 kg ürün alınan bir arazi için maliyetinin de altında kalmaktadır. Kaldı ki 3 TL satılan üzümden de para kazanmak mümkün değil, asgari 4 TL fiyat ancak para kazanmamızı sağlar.
Kuru üzüm hakkında duyduğumuz haberler ise, geçen yıl dışarıdan gelen düşük kalitedeki üzümlerin Türk üzümü olarak ihraç edilmesi ve bu ürünlerin bir kısmının Türkiye ye iade edilmesi dolayısıyla pazar kaybetmemiz yani şu an alıcının olmaması.
Gelelim asıl sorunumuza siz olsanız kuru üzüm üretmeye devam eder miydiniz yoksa bağları kökleyip hem bu kadar işçilikle uğraşmaz hem de getirisi daha sabit bir ürüne mi yönelirdiniz?
Bu iş düzelir mi düzelmez mi yani kısaca?
 
Bu durum tüm üzüm türlerinde var. Şaraplık, sofralık yada kurutmalık.

Şu an sofralık perakende 3-3.5 lira arası. Tabi kendin tezgah açıp satarsan. Hale girdiğinde, üzerinde en ufak lmek olmayan pırlanta gibi alfanoz ve gardinaller 1.5 liraya gidiyor. Bu yıl gibi ettirme iklimli bir senede o fiyat, o üzümün maliyetini bile kurtarmıyor.

Biz de şaraplık yetiştiriyoruz. 25 dekar var. Gamay, şensu ve semillon yetiştiriyoruz. Ortalama 70-80 kuruştan gidiyor. Şişesi 120 liraya satılan Sewignon Blank ' en pahalı üzümdür. Onun dahi fiyatı 2 lira.

İçler acısı yani.

Şu an şaraphaneler ve fabrikalar alıma başladı ama ortada herhangi bir fiyat yok.

'Fiyat ne kadar' diye sorduğunda, 'piyasadaki geçer fiyattan alıyoruz' deniyor.

Geçen yıl 3 farklı geçer fiyat oluştu. Herkes işine gelen ürünü işine gelen fiyattan ödedi kısaca. Olan yine üreticiye oldu. Bu yıl da değişmez.

Şarap kalitesi bakımından dünya ile yarışan üzümleri yetiştirirken bu hale düşmek çok kötü.

Kesin kararımı verdim. En azından yarısını sökeceğim bu yıl.

Üzerine basarak tekrar söylüyorum. Tüm üzüm üreticilerinin derdi aynı.

'Sorun ne üretebilmek, ne kalite, ne de verim miktarı. Sorun ürünün fiyatının öldürülmesi'
 
Ynt: Kuru üzüm ölmüştür Allah rahmet etsin

Yılmaz kardeşim bu yıl kilosu toptan fiyat 2,5 TL ye şeftali satıldı, masrafı belli verimi belli şeftali ile kuru üzümü kıyaslarsak şeftalinin 2,5 TL olduğu yerde kuru üzümün 7-8 TL olması gerekir.
Geçen yıl bu zamanlar 5 TL idi kuru üzüm ve bu fiyat 5,8 olduğunda el altından alıcılar tarafından anlaşma yapıldı ve fiyatlar 4 TL ' ye sonrada 3 TL ye düşürüldü. Bu durumda ipin ucu puştun elinde lafı bu duruma tam uymakta.
 
Ynt: Kuru üzüm ölmüştür Allah rahmet etsin

Üzüm piyasası öldüyse, yapılacak en doğru iş bencede üreticilerin en genç bağlarını üretim için bırakmak ama toplam üretimin yarısını bozmak çok mantıklı, bozulan bağın toprağında başka ürünler üretir kazancına bakarsın, tüm üzüm yetiştiricileri yarısını bozarsa toplam üretim düşer belki piyasa biraz canlanır, o canlanmada az bulunduğundan üzümün kıtlığından olur, kıtlık berekettir derler fiyat açısından, yok hala piyasa canlanmaz dışardan gelen ürünle ezilmeye devam edilirsede geri kalan bağlarda bozlulur kazanç sağlanacak ürünlere yönelmek en doğrusu.

Bir zamanlar ne pamuk yetiştirilirdi, sonra pamuk üreticiliği öldü, son yıllarda tekrar canlanır gibi olduydu ama yine piyasa yavaştan düştü, bu durumda kazandırmayan ürünü yetiştirmekten erken vazgeçen kazanır oluyor hep, umutla ekeceksin ama umutta biryere kadar, tükenene kadar umut değil, tükenmeden alternatif ürün yetiştirmeye odaklanmak mantıklı, bunu yaparkende ilk etapta yarısını vazgeçmek iyi bir taktik, hem çok yıllık zahmetli üzüm bağlarını bir kalemde silmek olmaz, hemde zararına bağı beklemek uğraşmak işçilik vs. ile tükenmek olmaz, hemen trend takibederek bölgede desteklenen ve kazandıran ürünlere yönelmek mantıklı.

Üretici için en kıymetlisi zamandır vakittir, kazanmadan geçen her yıl tükenmeye gidişin yoludur, tükenmeden tedbirli davranmak stratejiyi belirlemek ve uygulamak gerekir, kimse üretici kazanamamış diye üzülmez kafa yormaz, umut edeceksin lakin, kötü piyasa koşullarında riskide daima böleceksin, ilk etapta üretimin yarısını vazgeçerek başka ürüne yöneleceksin, olmadı takibeden yıllarda kötü piyasa koşulları devam ediyorsa kökten vazgeçeceksin, bu her ürün için geçerlidir değişmez, inat eden stratejiyi belirlemeyen kazanmak şöyle dursun zarar eder.

İyi piyasa koşullarında kazanç iyidir üretmekle yetişmez piyasaya mal, ama kötü piyasa koşulları dediğin zaman her üretici riskini azaltmalıdır, serbest piyasa koşulları maalesef bunu gerektirmekte.
 
Ynt: Kuru üzüm ölmüştür Allah rahmet etsin

Eski sistem olan bağları söküp yenilemek hatta biraz da miktarını da azaltmak doğru düşünce bence de. Birim arazide verimi arttırmak belki bizleri kurtarır, ya da ürünü 2 ya da 3 yıl açık döküm olarak bekletip uygun fiyat bulduğunda satmakta kar etmemizi sağlayabilir. Zaten bu iklim şartlarında üzüm üretmekte ufak tefek bir risk değil. 2 ya da 3 yılda bir verim düşüklüğü olması neredeyse muhakkak gibi.
 
Ynt: Kuru üzüm ölmüştür Allah rahmet etsin

Bizdeki sıkıntı da benzer. Zaten üzüm asması yapısı gereği 1 yıl iyi, bir yıl kötü mahsul verir. Bir nevi dinlenme donemi yasar en çok 3 sezonda bir.

Üretimin düşük olduğu yıla, bir de fiyat düşüklüğü denk gelirse, resmen bağdan, üzümden soguyor, hatta tiksiniyor insan.

Kolay yetişen bir mahsul degil çünkü. İnanın inanmayın bu yol hiç girmediğimiz bağa 8 kez ilac uygulaması yaptık (hastalık ve zararlı mücadelesi)

Bunun daha yaz sürümü, kıs sürümü, kıs budaması, yaz budaması, koltuk alması, filiz alması, bordo bulamacı, salkım seyreltmesi, dip açması, pürçek temizlemesi, dal terbiyesi, toplanması var.

1 dekar bağ kaç yevmiye yiyor soran var mı?

YOK!

Son soz.

Bolluk size berekettir, kıtlık bize..

Bizim alın terimizin kadrini kıymetini bilmeyenler, inşallah o nimetlere muhtaç kalmaz...
 

Benzer Konular