Tüm trakkulüp üyelerine selam olsun. Bilindiği gibi kuru tarım ülkemiz şartlarında giderek zorlaşıyor. Yağmurların azalması,küresel ısınma gübre ve ilaç fiyatları keza mazot fiyatları daha sayamadığım birçok girdi üreticinin işini zorlaştırıyor. Tam bu noktada verimlilik ön plana çıkıyor. Maliyetlerin bu denli arttığı dönemde verimliliği artırmak zorundayız. Bu konu başlığı altında aklınıza gelen önemli gördüğünüz detayları yazabilirsiniz. Benim kendi tecrübelerime göre:
-İklime göre tohum seçimi
-Toprak hazırlığı
Bitkilerin kurak dönemde köklerinin derindeki sudan faydalanabilmesi için çizel kullanılmalı. Ekimden hemen önce yapılan sürüm tavı kaçırdığı için imkan dahilinde zamanında sürüm yapılmalı
Sürüm derinliği:arpa buğday bildiğim kadarıyla saçak kök yapısına sahip bu yüzden fazla derin sürümün bi anlamı yok. Sizce ideal sürüm derinliği ne olmalı? Ekim sıklığı: çok sık ya da seyrek ekim doğru değil. Fakat şöyle bi tespitim var. Sık ektiğim tarlada toprak güneş görmediğinden nemini daha iyi muhafaza ediyor. Ama sık olduğu için su ihtiyacı da artıyor. Dekara atılması gereken dane sayısı arpa ve buğdayda ne olmalı? Ekim sonrası az yağış alan bölgeler için silindir çekimi çok önemli. Erken çimlenme ve sonraki dönemde topraktaki nemin korunmasını sağlıyor.
Gübrenin bir defa yerine birden fazla seferde verilmesi
-Biçim zamanının doğru seçilmesi
Bunlar benim aklıma gelenler.Eksik ya da yanlış bilgi verdiysek affola.
-İklime göre tohum seçimi
-Toprak hazırlığı
Bitkilerin kurak dönemde köklerinin derindeki sudan faydalanabilmesi için çizel kullanılmalı. Ekimden hemen önce yapılan sürüm tavı kaçırdığı için imkan dahilinde zamanında sürüm yapılmalı
Sürüm derinliği:arpa buğday bildiğim kadarıyla saçak kök yapısına sahip bu yüzden fazla derin sürümün bi anlamı yok. Sizce ideal sürüm derinliği ne olmalı? Ekim sıklığı: çok sık ya da seyrek ekim doğru değil. Fakat şöyle bi tespitim var. Sık ektiğim tarlada toprak güneş görmediğinden nemini daha iyi muhafaza ediyor. Ama sık olduğu için su ihtiyacı da artıyor. Dekara atılması gereken dane sayısı arpa ve buğdayda ne olmalı? Ekim sonrası az yağış alan bölgeler için silindir çekimi çok önemli. Erken çimlenme ve sonraki dönemde topraktaki nemin korunmasını sağlıyor.
Gübrenin bir defa yerine birden fazla seferde verilmesi
-Biçim zamanının doğru seçilmesi
Bunlar benim aklıma gelenler.Eksik ya da yanlış bilgi verdiysek affola.