Kooperatif, Migrosla anlaştı çiftçi ürününü halsiz satıyor...

Girdi fiyatlarının sürekli artması ve Toptancı Hal Yasasının bir türlü çıkarılamaması nedeniyle zor günler geçiren çiftçinin imdadına Tarım Kredi Kooperatifleri yetişti

--------------------------------------------------------------------------------







Türkiye ' nin en büyük perakende zincirlerinden Migros ile anlaşan Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği, 300 ton yaş meyve sebzeyi doğrudan şirkete sattı. Birliğe bağlı kooperatiflerin ortak ürünlerini değerlendirme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Antalya Bölge Müdürü Tahir Topalakçı, bu çerçevede süper marketlerle yaptıkları görüşmelerin sonuçlanmaya başladığını söyledi. Migros ' la taze meyve sebze tedariki konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydeden Topalakçı, 'Bundan sonra ortaklarımızın ürünleri değerinde alıcı bulacak. Tüketiciye de kaliteli ve sağlıklı ürün sunacağız.' dedi. Topalakçı, Migros ' tan sonra ulusal market zincirlerinden Tansaş ve Kiler ile de görüşmelerinin devam ettiğini, olumlu sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Müdürlüğü ' ne bağlı Burdur, Akçay ve Elmalı kooperatifleri ortakları tarafından üretilen taze domates, fasulye ve elma, Migros raflarında tüketiciyle buluştu. Üretim desenine göre yıl boyunca Migros ' a ürün tedariki yapacaklarını kaydeden Bölge Müdürü Topalakçı, 'İlk etapta Burdur kooperatifinden 60 ton taze fasulye, Akçay kooperatifinden 200 ton domates, Elmalı kooperatifinden de 40 ton elma verdik. Migros ' un aradığı vasıflarda ürün getiren ortaklarımızın ürünlerini değerlendireceğiz.' diye konuştu. Topalakçı, Migros ' la iyi bir çalışma içine girdiklerini, bu faaliyeti daha fazla ürün çeşitliliği ve daha fazla kooperatifle yaygınlaştırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Topalakçı, önümüzdeki yıl ' iyi tarım uygulamaları ' kapsamında Kumluca, Mavikent ve Abdurrahmanlar kooperatiflerinde sözleşmeli üretime geçecekleri bilgisini verdi.

Üreticinin ürününü tarım kredi kooperatifi aracılığıyla daha iyi değerlendirdiğine işaret eden Topalakçı, 'Bunun en bariz örneğini Burdur kooperatifimizde yaşadık. Burdur İnsuyu ' ndaki ortaklarımızın ürettikleri taze fasulyeyi tüccarlar 60 kuruştan alıyordu. Biz ortaklarımızın getirdiği fasulyeyi 80 kuruştan aldık. Bu, piyasada bir rekabet oluşturdu ve fiyatları yükseltti.' şeklinde konuştu. Topalakçı ' nın verdiği bilgilere göre; toptancı halleri, çiftçiden yüzde 8 komisyon alırken kooperatif birlikleri ürünü marketlere yüzde 3 komisyonla satıyor. Bundan dolayı, yüzde 5 oranında kâr eden çiftçi, ürününü haldeki komisyoncu yerine tarım kredi kooperatifine bağlı birliklere veriyor.