Hububat kuraklık dinlemedi
16.07.2014 10:40
Türkiye ' nin hububat ambarı Konya ' da, kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte bekleniyor
KONYA - Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Türkiye ' nin hububat ambarı Konya ' da bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalamasının üzerinde, yaklaşık 1 milyon 900 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.
Baydar yaptığı açıklamada, bu yıl hububat hasadı konusunda Konya açısından ciddi bir tehlike bulunmadığını ifade ederek, bunun en önemli nedeninin üretimde belirli bir kalitenin yakalanması olduğunu belirtti.
Konya ' da 2011 ve 2013 yıllarının yüksek verim ve rekolte ile tamamlandığını dile getiren Baydar, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle 2011 ve 2013 yıllarının yakalanmayacağını ancak uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşeceğini vurguladı.
Baydar, şöyle konuştu:
'Kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalaması üzerinde bir verim bekliyoruz. 1 milyon 900 bin ton bizim rekolte beklentimiz var. Uzun yıllar ortalaması da 1 milyon 700 bin ile 1 milyon 800 bin arasında değişiyor. Bu yıl kalite çok yüksek. Özellikle buğday kalitesi oldukça iyi. Bu yıl fiyat da çok iyi. Hububat rekoltesinde geçen seneye göre biraz düşüş olacak ama 2011 ve 2013 yılları yüksek verimlerin olduğu yıllardı. Bu yıl ise ilimiz açısından ciddi bir tehlike yok. Belli bir kısmında, Emirgazi bölgesi, Aksaray ' a yakın bölgeler, Ereğli ' nin bazı bölgelerinde kuraklık ve verim düşüklüğü ile ilgili sıkıntılar var. Kıraç arazilerde mutlaka verim düşer.'
İl genelinde 2 milyon hektarlık tarım alanında alternatif ürün ekiminin yaygınlaşmasına ve kuraklığa rağmen hububat uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte beklentisinde olmalarının en büyük nedenin verimdeki kalitenin olduğunu vurgulayan Baydar, 'Toprağımız büyümediği halde ayçiçeği, mısır, yem bitkileri girmesine rağmen buğday üretiminde artma var. Çünkü verimde artış var. Eskiden birim alandan alınan verime göre şimdi alınan verim çok fazla. Teknoloji, bilim, doğru tarım politikaları ve nitelikli tarımsal desteklerle bunu başardık. Makine ekipmanıyla, yüksek kaliteli tohumuyla, toprak analiziyle, uygun gübrelemesi, sulamasıyla bu verim elde edildi' diye konuştu.
Baydar, bilinçli desteklerin de verimdeki kaliteyi arttırdığına işaret ederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Konya tarım ve hayvancılığında 78 kalemde destek sağladığını, 1 yılda ödenen destek miktarının da geçen yıl 580 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.
16.07.2014 10:40
Türkiye ' nin hububat ambarı Konya ' da, kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte bekleniyor
KONYA - Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Türkiye ' nin hububat ambarı Konya ' da bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalamasının üzerinde, yaklaşık 1 milyon 900 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.
Baydar yaptığı açıklamada, bu yıl hububat hasadı konusunda Konya açısından ciddi bir tehlike bulunmadığını ifade ederek, bunun en önemli nedeninin üretimde belirli bir kalitenin yakalanması olduğunu belirtti.
Konya ' da 2011 ve 2013 yıllarının yüksek verim ve rekolte ile tamamlandığını dile getiren Baydar, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle 2011 ve 2013 yıllarının yakalanmayacağını ancak uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşeceğini vurguladı.
Baydar, şöyle konuştu:
'Kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalaması üzerinde bir verim bekliyoruz. 1 milyon 900 bin ton bizim rekolte beklentimiz var. Uzun yıllar ortalaması da 1 milyon 700 bin ile 1 milyon 800 bin arasında değişiyor. Bu yıl kalite çok yüksek. Özellikle buğday kalitesi oldukça iyi. Bu yıl fiyat da çok iyi. Hububat rekoltesinde geçen seneye göre biraz düşüş olacak ama 2011 ve 2013 yılları yüksek verimlerin olduğu yıllardı. Bu yıl ise ilimiz açısından ciddi bir tehlike yok. Belli bir kısmında, Emirgazi bölgesi, Aksaray ' a yakın bölgeler, Ereğli ' nin bazı bölgelerinde kuraklık ve verim düşüklüğü ile ilgili sıkıntılar var. Kıraç arazilerde mutlaka verim düşer.'
İl genelinde 2 milyon hektarlık tarım alanında alternatif ürün ekiminin yaygınlaşmasına ve kuraklığa rağmen hububat uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte beklentisinde olmalarının en büyük nedenin verimdeki kalitenin olduğunu vurgulayan Baydar, 'Toprağımız büyümediği halde ayçiçeği, mısır, yem bitkileri girmesine rağmen buğday üretiminde artma var. Çünkü verimde artış var. Eskiden birim alandan alınan verime göre şimdi alınan verim çok fazla. Teknoloji, bilim, doğru tarım politikaları ve nitelikli tarımsal desteklerle bunu başardık. Makine ekipmanıyla, yüksek kaliteli tohumuyla, toprak analiziyle, uygun gübrelemesi, sulamasıyla bu verim elde edildi' diye konuştu.
Baydar, bilinçli desteklerin de verimdeki kaliteyi arttırdığına işaret ederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Konya tarım ve hayvancılığında 78 kalemde destek sağladığını, 1 yılda ödenen destek miktarının da geçen yıl 580 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.