Konya'da Hububat kuraklık dinlemedi


Hububat kuraklık dinlemedi

16.07.2014 10:40

Türkiye ' nin hububat ambarı Konya ' da, kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte bekleniyor

KONYA - Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Türkiye ' nin hububat ambarı Konya ' da bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalamasının üzerinde, yaklaşık 1 milyon 900 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

Baydar yaptığı açıklamada, bu yıl hububat hasadı konusunda Konya açısından ciddi bir tehlike bulunmadığını ifade ederek, bunun en önemli nedeninin üretimde belirli bir kalitenin yakalanması olduğunu belirtti.

Konya ' da 2011 ve 2013 yıllarının yüksek verim ve rekolte ile tamamlandığını dile getiren Baydar, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle 2011 ve 2013 yıllarının yakalanmayacağını ancak uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşeceğini vurguladı.

Baydar, şöyle konuştu:

'Kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalaması üzerinde bir verim bekliyoruz. 1 milyon 900 bin ton bizim rekolte beklentimiz var. Uzun yıllar ortalaması da 1 milyon 700 bin ile 1 milyon 800 bin arasında değişiyor. Bu yıl kalite çok yüksek. Özellikle buğday kalitesi oldukça iyi. Bu yıl fiyat da çok iyi. Hububat rekoltesinde geçen seneye göre biraz düşüş olacak ama 2011 ve 2013 yılları yüksek verimlerin olduğu yıllardı. Bu yıl ise ilimiz açısından ciddi bir tehlike yok. Belli bir kısmında, Emirgazi bölgesi, Aksaray ' a yakın bölgeler, Ereğli ' nin bazı bölgelerinde kuraklık ve verim düşüklüğü ile ilgili sıkıntılar var. Kıraç arazilerde mutlaka verim düşer.'

İl genelinde 2 milyon hektarlık tarım alanında alternatif ürün ekiminin yaygınlaşmasına ve kuraklığa rağmen hububat uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte beklentisinde olmalarının en büyük nedenin verimdeki kalitenin olduğunu vurgulayan Baydar, 'Toprağımız büyümediği halde ayçiçeği, mısır, yem bitkileri girmesine rağmen buğday üretiminde artma var. Çünkü verimde artış var. Eskiden birim alandan alınan verime göre şimdi alınan verim çok fazla. Teknoloji, bilim, doğru tarım politikaları ve nitelikli tarımsal desteklerle bunu başardık. Makine ekipmanıyla, yüksek kaliteli tohumuyla, toprak analiziyle, uygun gübrelemesi, sulamasıyla bu verim elde edildi' diye konuştu.

Baydar, bilinçli desteklerin de verimdeki kaliteyi arttırdığına işaret ederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Konya tarım ve hayvancılığında 78 kalemde destek sağladığını, 1 yılda ödenen destek miktarının da geçen yıl 580 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.
 
Ynt: Konya'da Hububat kuraklık dinlemedi

Çok içi boş bir açıklama olmuş, Türkiyede nüfusunda yıllar itibarı ile arttığını hiç hesaba katmamış, az nüfusun ihtiyacı ile, artmış bir nüfusun ihtiyacı aynımıki uzun yıllar ortalamasının üzerinde rekolte elde edince açık olmayacak?

Gerçekte uzun yıllardır adam yetiştirememişiz biz.

Türkiye bu yıl 5 milyon ton buğday ithal edecek diye açıklamalar yapanlar varken, özelliklede üretici olarak mesela benim bulunduğum bölgedede, buğday üretimi masrafını kurtardı yada zarar ettirdiğini görüyoruz yaşıyoruz, bunu gören yaşayan insanlara bu açıklamalar anlamsız gelir, işin içinde olmayanlar rakamların büyüsüne kapılabilir, ama bu gerçekleri değiştirmez, ithal bağımlısıyız bu yıl işte gerçek bu, ihtiyacımızı dışarıdan karşılayacağız.

Harmanı dün bitirdim, buğday iyi kaliteli olabilir, lakin kilosunu 1 TL den satsam bana ekmek parası bırakıyormu hesabını yapmaya korkuyorum, çünkü kuvvetle muhtemeldirki bırakmayabilir, hani şu ekmek parası diyip dururlar ya işte ondan, ekmeğin hammaddesini topraktan üretene masraflardan sonra ekmek parası kalıyormu onu açıklayan yok bi zahmet.
 
Ynt: Konya'da Hububat kuraklık dinlemedi

Açıklama gerçeklikten çok uzak konya ovasında en az geçen sene ile yarı yarıya rekolte kaybı var pratikte böyle aynı tarihlerde borsaya gelen ürün miktarı yarı yarıya buğday verimiyle direkt etkili yağış rejimi ortada son 50 yılda görülmemiş bir güz kuraklığı yetersiz çıkış Aralık ' ta en az 10 günlük kuvvetli don ve Mart ' ın ortası ile Mayıs ' ın 3.çeyreği arası 50 gün yağışsız periyot.bu açıklama hangi akılla izah edilebir anlamak mümkün değil.
 
Ynt: Konya'da Hububat kuraklık dinlemedi

Yüzey suyum 75 cm. den, 21 m. ye geriledi. Çevremdeki buğday tarlaları hazirandaki yağışlardan kurtardıysa kurtardı yoksa olmuyordu. Onu da yayladayız. Biraz izole biraz serin,biraz da geceleri çiğ yağıyordu. Tahminen bunlar bizim buradaki verimi bir nebze kurtardı.
Kuraklık çok kötü durumda. Geçenlerde 30-35 derece aralığını geçmeyen yaylamızda 38-40 dereceyi gördük. Su saldığımızda topraktan cos diye ses çıkıyor. Aylarca tek damla yağmur düşmedi. Beyşehirden habire su salınıyor. Her hafta başka bir köyden yağmur duası için davet edildik. Rekolteyi bilmem ama geç gelen yağmurlar çoğu yerde ekini kesti. Geç geldi, fazla fazla yağdı. Allaha şiikayet değil haşa. Kimi yerde ekini yatırdı, kimi yerde pas oldu. Ekilen biçilemedi.
Rabbim elbet hakkımızda hayırlısını bilir. Ve inşallah hakkımızda hayırlı olan budur.
 
Ynt: Konya'da Hububat kuraklık dinlemedi

ben anlamiyorum bu is nasil oluyor? Bir tarlada ilkbaharda iki defa sulamamiza ragmen, dekara 140 kg bugday bictik bu sene, sonbaharda yagmur yagmadigi icin cikisi yapamamisti, tohum sertifikali degildi. Kotu verim aldik sebebi asagi yukari belli de, Konya ' da ki herkes mi sertifikali tohum kullanip sonbaharda cikis sulamasi yapti da verim normal anlamiyorum...
 
Ynt: Konya'da Hububat kuraklık dinlemedi

Rusya’dan en çok buğdayı Türkiye aldı
06 Haziran 2014, 13:52
Son bir yılda Rusya’dan 3 milyon 746 bin ton buğday ithal eden Türkiye ilk sırada yer aldı.

Moskova’da düzenlenen uluslararası “Buğday pazarı - dünü, bugünü ve yarını” adlı konferansta konuşan Prozerno Analiz Merkezi Başkanı Vladimir Petriçenko’nun verdiği bilgilere göre son bir yılda Rusya’dan en çok buğdayı Türkiye aldı.
Verilere göre Türkiye, Rusya’dan son bir yılda önceki yıllara göre bir milyon ton daha fazla buğday ithal ederek 3 milyon 746 bin tona ulaştı.

Verilere göre Türkiye ilk sırada yer alırken, 3 milyon 306 bin ton ile Mısır ikinci ve 1 milyon 413 bin ton ile Suudi Arabistan üçüncü oldu. Bu ülkeleri sırasıyla İran, Yemen, Güney Kore, Güney Afrika, İsrail, Azerbaycan, Libya, ve Gürcistan takip etti.

işte haberin linkini veriyorum aşağıda tıklayın, bu haberi rus haber ajansı geçmiş 6 Haziran 2014 tarihinde.

http://haberrus.com/economics/2014/06/06/rusyadan-en-cok-bugdayi-turkiye-aldi.html
 
Ynt: Konya'da Hububat kuraklık dinlemedi

Şunuda belirtelim, bu yıl Konyada 1 milyon 900 bin ton rekolte beklenedursun, beklenen rekoltenin neredeyse iki katını 3 milyon 300 bin ton buğdayı rusyadan aldık diye açıklama yapan yok nedense, elin rusu hesaplamış kime ne kadar buğday sattığını, bakalım önümüzdeki bir yıl boyunca ne kadar satacaklar?
 

Benzer Konular