Ynt: Konya Tarım Fuarı
Evet Erkan ilgi azdı, geçmiş yıllara göre sadece damlama sulmacılar fazlaydı. Hayvancılıkla ilgilide hemen hemen hiç firma yoktu diyebilirim geçen yıllara göre. Geçen yıllarda firmalar gelir sağım sistemi filan kurarlardı, bu sene ise fuardaki firmalar sadece standlarına bi kaç masa ve seyyar sağım makinası atmış o kadar. Anlayacağınız ülkede hayvancılığın durumu pek iç açıcı değil.
Fuara gelenlerin zaten cebindede para yok, fiyat soranlar aynı zamanda da vade ve faiz hesaplattırıyor. Bankacılarda zaten açmış standlarını fuara.
Kubota için 5 li 14 numara pullukla dekara 1 lt yakıyo diyolar. Bilmem doğrumudur. Japon arabalarıın yakıtı avrupa arabalara göre epey hesaplı, japonların yaptığı bu traktörde arabaları gibi az yakıyo olabilir.
Pulmaster farklı bi anız sürme pulluğu. Pulluğu aynı zamanda kuruk miline bağlıyosun. Kazayakları anızı sürerken, diğer taraftanda kazayakların üzerinde bulunan sofralar kuyrukmili vasıtasıyla dönüyor ve toprağı karıştırıyor, arkadaki ufak kazayakları ve merdanede kırkayağın yaptığı işi yapıyor. Bi şekilde döşemen ve kırkayağın yaptığı işi aynı anda yapıyo diyebiliriz. Bunu bi sefer tarlaya çektikten sonra merdaneli tırmığa gerek duymazsan ardından hemen mibzerle ekim yapabilirsin. Tavsız anızlar için uygun diye düşünüyorum, anızı güzel karıştırıyo firmanın videosunu izlediğim kadarıyla, ama fiyatı çok fazla, 16.000 ytl çekiyolar. Pulmasterin aynısı olan birde Köstebeg var, internette onun bilgileride şu şekilde
KÖSTEBEG
1) Tohum yatağını bir seferde ekilecek hale getirmektedir. Böylece döner kulaklı pulluk, kültüvatör, diskkaro, tırmık ve merdane gibi aynı yüz ölçümüne ayrı ayrı uygulanan aşamalar ortadan kalkmaktadır.
2) Düşük BG ile daha yüksek iş kapasitesine sahiptir. (Örneğin makinamız 70 BG gücünde bir traktörle çalıştığında, min. 30 cm derinlikte ve 2.30 m lik genişliği yaratırken, şu anda piyasada kullanılan kulaklı pulluk diye tabir ettiğimiz ekipman, 70 BG gücünde bir traktörle ancak max. 30 cm derinlik ve 1.20 m iş genişliği gerçekleştirmektedir. Yani bizim makinamız 70 BG bir traktörle yapabileceği işi kulaklı pullukla 160 BG gücüne sahip bir traktörle yapması gerekir)
3) Makinamız, pulluk taban taşı oluşturmayarak tabanda bulunan su ve nemin bitki tarafından daha iyi kullanılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yağışların bol olduğu mevsimlerde fazla suyun tabana inmesi ve toprağın daha fazla su tutmasına imkan vererek verime büyük katkı sağlayacaktır. Oysa kulaklı pulluk, taban taşı oluşturarak toprak da ki su ve nemim bitki tarafından kullanılmasını engellemektedir. Bunu ortadan kaldırmak için diğer bir aşama olan dipkazan ve patlatma aletlerinin kullanılması gerekir. Bu da ayrıca zaman, yakıt, işçilik ve makine maliyetini beraberinde getirir.
4) Makinemiz pulluk gibi çizi açmadığından dolayı, traktörde gizli patinaj olayı meydana gelmemektedir. Bu da lastiğin aşınma oranının düşmesine, traktör çeki gücünün artmasına sebep olmaktadır.
5) Toprak da bulunan bitki atıklarını çok iyi bir şekilde devirip karıştırdığı ve toprağa gömdüğü için kanunen yasak olan anız yakılmasına gerek kalmayarak toprağın organik yapısını düzenlemekte ve verime olumlu yönde etki etmektedir.
Köylünün gobleside dediğin gibi milsiz, oda aynı şekilde özellikle tavsız anızlar için ideal, anızı güzel karıştırıyor.