Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Et ve Balık Kurumunun (EBK) yurt dışından et ithali halinde 1 kilogram etin 13,5 lira civarında bir fiyata mal olacağını belirterek, “Konya’dan 13 liraya EBK’ya mal vermeye, hayvanlarımızı kestirmeye hazırız” dedi.
Karabulut, ithalattan vazgeçilmesini, üreticilerin AB ülkelerinde olduğu gibi desteklenmesini istedi.
EBK’nın et ithalatı için düzenleyeceği ihale öncesinde bir grup besici ve besici birliği başkanı EBK’nın önünde basına açıklama yaptı.
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Karabulut, burada yaptığı açıklamada, son 1 ayda ithal sözüyle birlikte et fiyatlarının yüzde 30 düştüğünü, et üretiminin sürdürülebilirliğinin kalmadığını söyledi.
Bu nedenle ileride çok büyük açıklar oluşacağını savunan Karabulut,
“Bunu önlemenin yolu sektör paydaşlarının kabul ettiği kilogramı 14,8 liradan
kesime devam edilmesidir. Aksi takdirde piyasa bugün itibariyle kilosu 12,5-13
liraya inmiştir, belirsizlik devam etmektedir” diye konuştu
Türkiye’nin dört bir yanındaki pazarların durduğunu, konunun 3 milyon çiftçi ve 15 milyon nüfusu direkt ilgilendirdiğini anlatan Karabulut, sektörün kaos içerisinde olduğunu ve yol bulamadığını belirtti.
EBK’nın vizyonunun, yol haritasının, ivedilikle çizilmesi ve TMO’da olduğu gibi satın alma, satma regülasyon görevini yürütmesi gerektiğini kaydeden Karabulut, sürdürülemeyen fiyatların üretimi durdurma noktasına getireceğini ifade etti.
Türkiye’de ivedilikle bir et taban fiyatının oluşturulması ve piyasaya sunulması gerektiğini dile getiren Karabulut, dünyanın hiç bir yerinde ülke kaynakları mevcutken ithalin bir çözüm yolu olmadığını, aksi takdirde verilen teşviklerin boşa gitmiş olacağını söyledi.
Karabulut, kendilerinden kilogramı 12,5 liraya alınan dana etinin reyonlarda 30-40 liraya satılması konusunun da açıklığa kavuşturulmasını istedi.
İthal edilecek etin kilosunun 13,5 lira civarında bir fiyata mal olacağını belirten Karabulut, şöyle konuştu:
“Konya’dan 13 liraya EBK’ya mal vermeye hazırız. Hayvanlarımızı kestirmeye hazırız, ithalata ne gerek var. Üretici bitti, tükenme noktasında. Bunun acısını gelecek yıllarda hep birlikte çekeceğiz.
İthalattan vazgeçilmeli, üreticiler AB ülkelerinde olduğu gibi desteklenmeli. Biz de pahalı fiyattan satmak istemiyoruz ama 1 kilo etin maliyeti 14,8 lira. Bu fiyatı biz yükseltmedik. aradaki farkı yükseltenleri incelesinler. Canlı hayvan ve et ithalatından bir an önce vazgeçilsin.”
İTHAL HAYVANLARIN HİJYEN KOŞULLARI
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir de ithal edilecek hayvanların hijyen koşullarının İslamiyete uygun olmadığını savundu.
Demir, ABD ve Avrupa’da hayvan yemlerinde domuz kemiği ve tavuk dışkısı kullanıldığını ayrıca ABD’de “Zeranol” ve “Raglo” hormonlarının da kullanıldığını anlattı.
İthalattan vazgeçilmesini isteyen Demir, “ihracatçı olacağımız yerde ithal ediyoruz” dedi
Karabulut, ithalattan vazgeçilmesini, üreticilerin AB ülkelerinde olduğu gibi desteklenmesini istedi.
EBK’nın et ithalatı için düzenleyeceği ihale öncesinde bir grup besici ve besici birliği başkanı EBK’nın önünde basına açıklama yaptı.
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Karabulut, burada yaptığı açıklamada, son 1 ayda ithal sözüyle birlikte et fiyatlarının yüzde 30 düştüğünü, et üretiminin sürdürülebilirliğinin kalmadığını söyledi.
Bu nedenle ileride çok büyük açıklar oluşacağını savunan Karabulut,
“Bunu önlemenin yolu sektör paydaşlarının kabul ettiği kilogramı 14,8 liradan
kesime devam edilmesidir. Aksi takdirde piyasa bugün itibariyle kilosu 12,5-13
liraya inmiştir, belirsizlik devam etmektedir” diye konuştu
Türkiye’nin dört bir yanındaki pazarların durduğunu, konunun 3 milyon çiftçi ve 15 milyon nüfusu direkt ilgilendirdiğini anlatan Karabulut, sektörün kaos içerisinde olduğunu ve yol bulamadığını belirtti.
EBK’nın vizyonunun, yol haritasının, ivedilikle çizilmesi ve TMO’da olduğu gibi satın alma, satma regülasyon görevini yürütmesi gerektiğini kaydeden Karabulut, sürdürülemeyen fiyatların üretimi durdurma noktasına getireceğini ifade etti.
Türkiye’de ivedilikle bir et taban fiyatının oluşturulması ve piyasaya sunulması gerektiğini dile getiren Karabulut, dünyanın hiç bir yerinde ülke kaynakları mevcutken ithalin bir çözüm yolu olmadığını, aksi takdirde verilen teşviklerin boşa gitmiş olacağını söyledi.
Karabulut, kendilerinden kilogramı 12,5 liraya alınan dana etinin reyonlarda 30-40 liraya satılması konusunun da açıklığa kavuşturulmasını istedi.
İthal edilecek etin kilosunun 13,5 lira civarında bir fiyata mal olacağını belirten Karabulut, şöyle konuştu:
“Konya’dan 13 liraya EBK’ya mal vermeye hazırız. Hayvanlarımızı kestirmeye hazırız, ithalata ne gerek var. Üretici bitti, tükenme noktasında. Bunun acısını gelecek yıllarda hep birlikte çekeceğiz.
İthalattan vazgeçilmeli, üreticiler AB ülkelerinde olduğu gibi desteklenmeli. Biz de pahalı fiyattan satmak istemiyoruz ama 1 kilo etin maliyeti 14,8 lira. Bu fiyatı biz yükseltmedik. aradaki farkı yükseltenleri incelesinler. Canlı hayvan ve et ithalatından bir an önce vazgeçilsin.”
İTHAL HAYVANLARIN HİJYEN KOŞULLARI
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir de ithal edilecek hayvanların hijyen koşullarının İslamiyete uygun olmadığını savundu.
Demir, ABD ve Avrupa’da hayvan yemlerinde domuz kemiği ve tavuk dışkısı kullanıldığını ayrıca ABD’de “Zeranol” ve “Raglo” hormonlarının da kullanıldığını anlattı.
İthalattan vazgeçilmesini isteyen Demir, “ihracatçı olacağımız yerde ithal ediyoruz” dedi