KAYSERİ - Kayseri ' deki 2 bin 300 besicinin, bin 100 kadarı kazançlı olmaktan çıkan sektörden çekildi. İki yılda sektörden çekilen bu üreticiler nedeniyle kentteki küçükbaş hayvan varlığı 480 binden 230 bine düştü. Hayvan sayısındaki bu azalma et fiyatlarına yansıdı. Geçen Ramazan ayında yükselen fiyatlar, ekim ayında hızlanarak tırmanışa geçti. Kentteki üreticiler, dişi hayvan ithalinin önü açılmazsa etin yakın gelecekte 50 liradan satılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Ekimde kasap ve marketlerde 28 liradan satılan bir kilo pirzola ocakta 33 liraya, 26 liradan satılan kuşbaşı et 30 liraya yükseldi. Koyun eti 30, dana eti ise 25 lira sınırına dayandı. Et fiyatlarındaki tırmanış, yeni yılın ilk ayında da etkisini sürdürdü. Ekimde 28 liradan satılan pirzola ocakta 33, kemiksiz koyun 30, kuzu kuşbaşı 29.80, kuzu kıyma 28.80 liradan satılmaya başlandı. Koyun etine olan yoğun talep, başta dana olmak üzere öteki büyükbaş hayvan eti fiyatlarına da yansıdı. Ekimde 15 liradan satılan yağsız dana kıyma ocakta 23 liraya yükseldi. Dana bonfile yüzde 40 artışla 30, rosto 28, dana kuşbaşı ise 24 liradan satılmaya başlandı.
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü; önlem alınmadığı takdirde et fiyatlarındaki artışın sürebileceğini belirterek, 'Fiyatlardaki tırmanış, canlı hayvan varlığının eski seviyesine getirilmesiyle durdurulabilir. Öncelikle dişi hayvan ithalinin önü açılmalı, hayvan yetiştiricilerinin sorunlarına acil çözümler getirilmeli. Aksi halde, etin yakın bir gelecekte 50 liradan satılması kaçınılmaz olur' dedi.
Etteki fiyat artışlarının, canlı hayvan sayısının, taleplere cevap veremeyişinden kaynaklandığını, pastırma ve sucuk üreticilerinin canlı hayvan bulmakta zorlandıklarını söyledi.
Çoğu besicinin sorunlarla boğuşmaktan yorulduğunu, emeğinin karşılığını alamayınca işi bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Ünlü, 'Sektör sahipsiz kalınca canlı hayvan sıkıntısı başladı. Üreticiye geri adım attıran bir başka sıkıntı da sütte yaşandı. Yaz aylarında, kırsal kesimde süt 40 ila 45 kuruştan toplandı. Süt para etmeyince, küçük üreticiler ellerindeki koyunları, inekleri kesime gönderdiler. Bunun sonucu olarak da canlı hayvan sayısı hızla azaldı. Dolayısıyla, sıkıntı et fiyatlarına yansıdı. Kurban Bayramı ' nda ete talep azaldığı halde fiyatlar artışını sonbaharda da sürdürdü. Örneğin; büyükbaş hayvanda karkas et geçen yıl 9 lira idi, bugün 14 lira. Bu gidişle canlı hayvan fiyatları daha da artar. Zira süt para etmeye başladı' diye konuştu.
Sağlıklı hayvan envanteri çıkarılsın
Pastırma ve sucuk üreticilerinin et ithalatına karşı olduğunu ancak canlı hayvan ithalatının, özellikle de dişi hayvan ithalatının önünün açılması gerektiğini belirten Ünlü, 'Öncelikle, Türkiye ' nin sağlıklı hayvan envanteri çıkarılmalı, ona göre ithalat yapılmalı, gerektiğinden fazla hayvan ithal edilip, ölçü kaçırılmamalıdır. Tarım ve hayvancılık sektörü ihmal ediliyor. Hükümet, bu sektörlerden yükselen feryatlara mutlaka kulak vermeli, özellikle hayvan varlığının korunmasına yönelik tedbirler almalı. Acil tedbirler alınmadığı takdirde, et yakın bir gelecekte 50 liraya 55 liraya yükselir, kimse et yiyemez olur.'
Küçükbaştaki sıkıntı büyükbaşı da tehdit ediyor
Kayseri Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Ali Yüce ise yeminin pahalı, canlı hayvanın çok ucuz olduğunu kaydetti, 'Besicide 8-9 liradan işlem gören canlı koyun, kasap ve marketlerde 28-30 liradan satılıyor. Besici kar edemiyor' dedi
Yüce, 2008 yılı başında 2 bin 258 olan ildeki koyun üretici sayısının geçen mayısda bin 567 ' ye, geçen ekimde ise bin 258 ' e düştüğünü belirtti, şunları söyledi: 'Kayseri, özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip ancak son yıllarda sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle bu özelliğini yitirme noktasına geldi. Besicilik, il genelinde can çekişiyor önlem alınmadığı taktirde küçükbaş hayvancılığın geleceği karanlık. Küçükbaştaki bu sıkıntı büyükbaş hayvancılığın geleceğini de tehdit ediyor. Üretici, canlı havyan para etmediği için sektörden çekiliyor. İki yıl öncesine kadar 2 bin 300 ' lerde olan besici sayısı bugün itibariyle bin 100 ' e düştü. Hatalı politikalar uygulanıyor. Bu, fiyat istikrarsızlığına yol açıyor. Girdiler yüksek buna rağmen, besicinin elindeki canlı hayvan para etmiyor.'
Pastırma fiyatları da tırmanışta
Canlı hayvan sayısındaki azalma nedeniyle sürekli artan et fiyatları pastırma ve sucuk fiyatlarının artmasına da neden oldu. Ekimde 24 liradan satılan sucuk ocakta 30 liraya, 48 liradan satılan pastırma ise 60 liraya yükseldi. Başta pastırma ve sucuk olmak üzere sosis, salam ve kavurma gibi et ürünlerine son günlerde gelen ve oranları yüzde 25 ile 40 arasında değişen zamlar, özellikle sucuk ve pastırmada fiyatları rekor düzeye taşıdı. Nitekim, ekstra pastırma kendi vatanı Kayseri ' de 60, birinci kalite pastırmalar sırt ve kuşgömü 56, mehle 50, dilme ve şekerpare 47, eğrice ve kenar 43, üçüncü kalite olarak adlandırılan sıra pastırma ise 35 liradan satılmaya başlandı. Birinci kalite sucuk 30, ikinci kalite sucuk ise 24 liradan satılıyor. Birinci kalite sucuk 2009 yılı başında 16 lira iken, ekimde 22 liraya, 40 lira olan pastırma ise 48 liraya yükselmişti.
Ekimde kasap ve marketlerde 28 liradan satılan bir kilo pirzola ocakta 33 liraya, 26 liradan satılan kuşbaşı et 30 liraya yükseldi. Koyun eti 30, dana eti ise 25 lira sınırına dayandı. Et fiyatlarındaki tırmanış, yeni yılın ilk ayında da etkisini sürdürdü. Ekimde 28 liradan satılan pirzola ocakta 33, kemiksiz koyun 30, kuzu kuşbaşı 29.80, kuzu kıyma 28.80 liradan satılmaya başlandı. Koyun etine olan yoğun talep, başta dana olmak üzere öteki büyükbaş hayvan eti fiyatlarına da yansıdı. Ekimde 15 liradan satılan yağsız dana kıyma ocakta 23 liraya yükseldi. Dana bonfile yüzde 40 artışla 30, rosto 28, dana kuşbaşı ise 24 liradan satılmaya başlandı.
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü; önlem alınmadığı takdirde et fiyatlarındaki artışın sürebileceğini belirterek, 'Fiyatlardaki tırmanış, canlı hayvan varlığının eski seviyesine getirilmesiyle durdurulabilir. Öncelikle dişi hayvan ithalinin önü açılmalı, hayvan yetiştiricilerinin sorunlarına acil çözümler getirilmeli. Aksi halde, etin yakın bir gelecekte 50 liradan satılması kaçınılmaz olur' dedi.
Etteki fiyat artışlarının, canlı hayvan sayısının, taleplere cevap veremeyişinden kaynaklandığını, pastırma ve sucuk üreticilerinin canlı hayvan bulmakta zorlandıklarını söyledi.
Çoğu besicinin sorunlarla boğuşmaktan yorulduğunu, emeğinin karşılığını alamayınca işi bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Ünlü, 'Sektör sahipsiz kalınca canlı hayvan sıkıntısı başladı. Üreticiye geri adım attıran bir başka sıkıntı da sütte yaşandı. Yaz aylarında, kırsal kesimde süt 40 ila 45 kuruştan toplandı. Süt para etmeyince, küçük üreticiler ellerindeki koyunları, inekleri kesime gönderdiler. Bunun sonucu olarak da canlı hayvan sayısı hızla azaldı. Dolayısıyla, sıkıntı et fiyatlarına yansıdı. Kurban Bayramı ' nda ete talep azaldığı halde fiyatlar artışını sonbaharda da sürdürdü. Örneğin; büyükbaş hayvanda karkas et geçen yıl 9 lira idi, bugün 14 lira. Bu gidişle canlı hayvan fiyatları daha da artar. Zira süt para etmeye başladı' diye konuştu.
Sağlıklı hayvan envanteri çıkarılsın
Pastırma ve sucuk üreticilerinin et ithalatına karşı olduğunu ancak canlı hayvan ithalatının, özellikle de dişi hayvan ithalatının önünün açılması gerektiğini belirten Ünlü, 'Öncelikle, Türkiye ' nin sağlıklı hayvan envanteri çıkarılmalı, ona göre ithalat yapılmalı, gerektiğinden fazla hayvan ithal edilip, ölçü kaçırılmamalıdır. Tarım ve hayvancılık sektörü ihmal ediliyor. Hükümet, bu sektörlerden yükselen feryatlara mutlaka kulak vermeli, özellikle hayvan varlığının korunmasına yönelik tedbirler almalı. Acil tedbirler alınmadığı takdirde, et yakın bir gelecekte 50 liraya 55 liraya yükselir, kimse et yiyemez olur.'
Küçükbaştaki sıkıntı büyükbaşı da tehdit ediyor
Kayseri Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Ali Yüce ise yeminin pahalı, canlı hayvanın çok ucuz olduğunu kaydetti, 'Besicide 8-9 liradan işlem gören canlı koyun, kasap ve marketlerde 28-30 liradan satılıyor. Besici kar edemiyor' dedi
Yüce, 2008 yılı başında 2 bin 258 olan ildeki koyun üretici sayısının geçen mayısda bin 567 ' ye, geçen ekimde ise bin 258 ' e düştüğünü belirtti, şunları söyledi: 'Kayseri, özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip ancak son yıllarda sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle bu özelliğini yitirme noktasına geldi. Besicilik, il genelinde can çekişiyor önlem alınmadığı taktirde küçükbaş hayvancılığın geleceği karanlık. Küçükbaştaki bu sıkıntı büyükbaş hayvancılığın geleceğini de tehdit ediyor. Üretici, canlı havyan para etmediği için sektörden çekiliyor. İki yıl öncesine kadar 2 bin 300 ' lerde olan besici sayısı bugün itibariyle bin 100 ' e düştü. Hatalı politikalar uygulanıyor. Bu, fiyat istikrarsızlığına yol açıyor. Girdiler yüksek buna rağmen, besicinin elindeki canlı hayvan para etmiyor.'
Pastırma fiyatları da tırmanışta
Canlı hayvan sayısındaki azalma nedeniyle sürekli artan et fiyatları pastırma ve sucuk fiyatlarının artmasına da neden oldu. Ekimde 24 liradan satılan sucuk ocakta 30 liraya, 48 liradan satılan pastırma ise 60 liraya yükseldi. Başta pastırma ve sucuk olmak üzere sosis, salam ve kavurma gibi et ürünlerine son günlerde gelen ve oranları yüzde 25 ile 40 arasında değişen zamlar, özellikle sucuk ve pastırmada fiyatları rekor düzeye taşıdı. Nitekim, ekstra pastırma kendi vatanı Kayseri ' de 60, birinci kalite pastırmalar sırt ve kuşgömü 56, mehle 50, dilme ve şekerpare 47, eğrice ve kenar 43, üçüncü kalite olarak adlandırılan sıra pastırma ise 35 liradan satılmaya başlandı. Birinci kalite sucuk 30, ikinci kalite sucuk ise 24 liradan satılıyor. Birinci kalite sucuk 2009 yılı başında 16 lira iken, ekimde 22 liraya, 40 lira olan pastırma ise 48 liraya yükselmişti.