Kastamonu’da Çölyak Hastaları İçin Karabuğday Hasadı Başladı

6.png

Kastamonu’nun İhsangazi İlçesinde Çölyak Hastalarının Umudu Karabuğday Hasadı Başladı

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde, çölyak hastalarının temel besin kaynaklarından biri olan karabuğdayın hasadı başladı. Mayıs ayında toprakla buluşturulan karabuğday, biçerdöverlerle toplanarak un haline getirilecek ve ülke genelindeki çölyak hastalarına ulaştırılacak.

Çiftçiler, karabuğday hasadından duydukları memnuniyeti dile getirirken, rekoltenin yüksek olduğunu ve çölyak hastalarının taleplerini karşılayabileceklerini belirtti. Glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastaları için ideal bir besin olan karabuğday, son yıllarda artan talep üzerine Kastamonu’da da ekilmeye başlandı.

İhsangazi ilçesinde çiftçilik yapan Yasin Ciğerci, karabuğdayı ilk olarak üç yıl önce deneme amacıyla ektiklerini ifade ederek, “Mayıs ayında toprakla buluşturduğumuz karabuğdayın hasadını yapıyoruz. Normal buğdaydan farklı bir yapısı olan bu bitki, özellikle çölyak hastaları tarafından yoğun ilgi görüyor. Biz de bu ilgiyi karşılamak için karabuğdayı taş değirmenimizde un haline getirip Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz,” dedi.

Ciğerci, karabuğdayın, kuzugiller familyasından geldiğini ve bu nedenle yapısının buğdaydan farklı olduğunu belirterek, "Soğuk hava nedeniyle bu yıl Mayıs'ın ikinci haftasında ekim yapabildik. Ancak rekolte beklentilerimizi karşıladı. Çölyak hastaları için bu karabuğday çok önemli ve biz de onların ihtiyaçlarını karşılamaktan mutluyuz," ifadelerini kullandı.

Bu yılki hasadın ardından, karabuğday unu çölyak hastalarının beslenme düzenine katkı sağlamak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanına dağıtılacak. Karabuğday, çölyak hastalarının yanı sıra sağlıklı beslenme arayışında olan tüketiciler tarafından da tercih ediliyor.