Kar Çiftçi Düşmanı Tarla Faresini Deliğinden Çıkarmadı

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle, toprağın altından çıkamayan farelerin birçoğunun telef olduğu bildirildi.

Konya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin baş düşmanı olarak bilinen tarla zararlılarından farelerin özellikle 1-2 yıldır hızlı şekilde çoğaldığını anımsattı.

Son günlerde ülke genelinde etkili olan kar yağışının farelerin çoğalmasını engellediğini ifade eden Yıldız, ‘’Yağan karlar, yüzeydeki delikleri doldurduğu için toprağın altında kalan fareler yüzeye çıkamadı. Dolayısıyla yiyecek bulamadıkları için birçoğu telef oldu. Daha sonra karlar eriyerek deliklerin içi suyla doldu. Deliklerin suyla dolması da farelerin zayiatlarını artırdı’’ dedi.

KAR VE SOĞUK HAVA FARELERİN ÇOĞALMASINI ÖNLEDİ-

Yıldız, geçen yıl bölgelerinde 1 milyon 450 bin dekar alanda fare mücadelesi yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘’Sonbahardan ilkbahara kadar farenin aç kaldığı dönemlerde zehirli buğdayla bu zararlıya karşı mücadelemizi yaptık. Bu mücadele çalışmalarımızın büyük oranda faydası oldu. Önceki senelere oranla fare sayılarında ciddi azalmalar oldu. Ancak yine de fare potansiyel tehlike olarak varlığını sürdürüyor. Bu nedenle yağan kar ve etkili olan soğuk hava farelerin çoğalmasını ciddi anlamda önledi, birçoğunun telef olmasını sağladı. Hem iklim şartları çiftçinin lehine geçtiği için hem de fareyle ilaçlı mücadele yapıldığı için bu sene bu zararlıdan daha kolay kurtulabileceğimizi düşünüyorum.’’

Yıldız, domates güvesinin de kar ve soğuk havadan olumsuz etkilenen zararlılardan biri olduğunu dile getirerek, 2008 yılında ülke genelinde çoğalmaya başlayan domates güvesi nedeniyle geçen yıl domates fiyatlarının 10 liraya kadar yükseldiğini anımsattı.

’’SOĞUK HAVA, DOMATES GÜVESİYLE MÜCADELEDE DE FAYDALI OLDU’’-

2009 yılında güney kesimlerde görülen bu zararlıların 2010 yılında İç Anadolu’daki tarlalara da sıçradığını anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

‘’Bölgemizde kış ılıman geçtiğinde domates güvesi gibi bazı zararlılar, kışı ergin ve koza halinde daha rahat geçirebiliyorlar. Dolayısıyla bir sonraki yıl da zarar oranları o derece fazla olabiliyor. Ama bu zararlılar kış soğuk olduğunda yaşam alanı bulamıyor ve yok oluyorlar. Bu nedenle kar yağışı ve soğuk havalar, domates güvesi gibi zararlıların da çoğalmasını engelledi.



Kar yağışının tarlalar için su etkisinin yanı sıra zirai mücadelede de olumlu etkisi oldu.

Bu anlamda kar yağışı ve soğuk havalar çiftçiyi sevindirdi. ‘’ İklim şartlarının o yılki ürünün gelişmesi üzerinde de büyük etkisi olduğunu dile getiren Yıldız, ‘’İç Anadolu’da kış ne kadar sert geçerse o yıl ürünler o kadar bereketli olur’’ diye konuştu.

Yıldız, arazide yaptıkları çalışmalarda, kar ve soğuk havanın hem fare sayısını düşürdüğünü, hem de domates güvesinin azaldığını tespit ettiklerini ancak bu olumlu etkinin sürmesi için kar yağışının daha da devam etmesini beklediklerini bildirdi.


--------------------------------------------------------------------------------
 
Ynt: Kar Çiftçi Düşmanı Tarla Faresini Deliğinden Çıkarmadı

tarla faresi tüm ülkede hepimizi bekleyen önemli bir sorun ... dağlarda suyun azalması , tükenmesi ile yok olan yılanlar , kontrolsüzce katledilen tilkiler , alıcı kuşların artık eskisi kadar olmaması nedeni ile fareler kudurmuş bulunmakta .. bizde geçen yıl ciddi boyutlarda olmasada gözle görülür şekilde bir zaiyat vardı fare nedeni ile .. bakalım nasıl olacak ....
 

Benzer Konular