Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın eylül ayında verdiği karkas et vizesinin uzatılması için düğmeye basıldı.
2010`a damga vuran ette fahiş fiyat artışının önüne geçmek için önce canlı hayvanda, ardından da karkas ette ithalata izin vermekle çözüm arayan bakanlık yeni bir çalışmaya imza atıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Et ve Balık Kurumu ile 31 Aralık 2010 tarihinde sona erecek olan karkas et ithalatı için verilen iznin daha da uzatılması gerekip gerekmediği konusunda bir çalışma başlattı. Bu hafta açıklanması beklenen çalışmadan ise karkas ete vizenin uzayabileceği belirtiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`ndan bir yetkili Et ve Balık Kurumu arasında son rötuşların yapıldığı çalışma ile eylülde devreye giren ve fiyatlarda düşüşe neden olan karkas et alımı için gerekli sürenin uzaması yönünde bir kararın çıkmasının mümkün olabileceğini, bu sürenin ise açıklanacak rapor doğrultusunda kararlaştırılacağını kaydetti.
BİR YILA DAHA İHTİYAÇ VAR
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bilgin Şahin, ithalatın fiyatlara iki ila beş TL arasında bir yansıması olduğunu belirtti. `Kasapta nisan ayında kuşbaşı etin kilo fiyatı 30 TL`ydi şimdi 24-26 TL civarında. Kıyma ise 28 lira iken şu anda 25-26 TL arasında değişiyor. Ancak ithal et devreye girince kuşbaşı etin ithali 22 TL, kıymanın ise 20 lira. Bazı kalitesi düşük etlerde ise 17-18 TL`ye kadar fiyat inebiliyor` diye konuştu. Şahin, `Şu anda ithalatı sadece canlı hayvan çözebiliyor. Yavru hayvan gelişi artmalı ki bir daha böyle bir dönem yaşanmamalı. Yoksa fiyat sadece anlık inişlere sahne olur. Bunun için de hayvan büyüme süresine ihtiyaç var` dedi. Oda Başkanı Bilgin Şahin şöyle devam etti: `Yani ithalatın sürmesi için 1-1.5 yıllık bir süreye ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı öncelikle ithal et ile yerli etin fiyatını dengelediğinde ithalata son verebilirdi. Öncelikle aradaki açık kapatılmalı.`
İşlenmiş üründe fiyat inmedi
YILLIK ilk çeyreğinde aniden fırlayan et fiyatları özellikle nisan ayı sonundan itibaren rekor seviyeye çıktığını dile getiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, karkas et ithalatının yeterli fiyat indirimine hâlâ ihtiyaç duyduğunu ve uzatılması gerektiğini söyledi.` Et fiyatlarının hala yüksek olduğunu özellikle işlenmiş ürünlere tam olarak yansımadığını anlatan Yalçındağ, `İthalatın büyük kısmını et sanayicisi yaptı. Ancak salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş ürünlerin fiyatlarında beklenen seviyeye ulaşılmış değil. Şu anda kasaplarda fiyatlar iniyor ancak işlenmiş üründe hala düşmüş değil. Eğer vize sınırı yılbaşında sona ererse fiyatlar tekrar şişebilir. Bakanlığın yapması gereken de süreyi uzatmak` dedi.