Merhabalar, ithal erkek besi materyali temini şu an için mümkün olamadığından, ben de charolais, limousin, angus yahut simmenthal ırkı boş düveyi besiye çekme fikrine yoğunlaşmış durumdayım. zira kimle konuşsam bu etçi ırkların düvelerinin bile holstein ın erkeğinin performansından açık ara daha iyi olacağını iddia ediyor. neden holstein erkek ile kıyaslıyoruz. çünkü lokasyon trakya, erkek hayvan ithalatı kapalı ve her yer süt çiftliği. dolayısıyla erişimi en kolay hayvan holstein. He evet simmenthal de bulmak mümkün ancak fiyatları çılgın atıyor.
Özellikle bugün Macaristan dan bir veteriner hekim ile konuşmamızda bu etçi ırkların düvelerinin besi açısından çok da üzerine düşülmeden erkeği kadar olmasa da 2000 gr/gün canlı ağırlık artışı sağlandığını ifade etti. Lakin kafamda deli sorular, şöyle ki;
1) Öncelikle; ithalat şartnamesinde,getirilip millileştirilen düvelerin kısa dönem besi sonunda kestirilmesi, canlı satılması yasak mıdır? 2015/2691 sayılı olur a bakıldığında bu mümkün değil ancak 2016 için durum nedir bilemedim.
2) eğer ki herhangi bir yasaklama, kısıtlama sözkonusu değil ise; 7/8 aylık etçi ırk bir düve doğru rasyon uygulanarak 14 aya gelene dek günlük canlı ağırlık artışı ne olur? tabiki tahmini/beklenen ya da varsa tecrübe edilen.
3)kıyaslama yaparsak;
a)yerli bir işletmeden 300/350 kg erkek holstein fiyatı = 4500 tl
b)ithalat yoluyla 250/300 kg düve angus charolais limousin fiyatı = 1400 Euro (5000 tl)
yani hangisi fizibıl dersiniz?
yardımlarınızı bekliyorum!!
Özellikle bugün Macaristan dan bir veteriner hekim ile konuşmamızda bu etçi ırkların düvelerinin besi açısından çok da üzerine düşülmeden erkeği kadar olmasa da 2000 gr/gün canlı ağırlık artışı sağlandığını ifade etti. Lakin kafamda deli sorular, şöyle ki;
1) Öncelikle; ithalat şartnamesinde,getirilip millileştirilen düvelerin kısa dönem besi sonunda kestirilmesi, canlı satılması yasak mıdır? 2015/2691 sayılı olur a bakıldığında bu mümkün değil ancak 2016 için durum nedir bilemedim.
2) eğer ki herhangi bir yasaklama, kısıtlama sözkonusu değil ise; 7/8 aylık etçi ırk bir düve doğru rasyon uygulanarak 14 aya gelene dek günlük canlı ağırlık artışı ne olur? tabiki tahmini/beklenen ya da varsa tecrübe edilen.
3)kıyaslama yaparsak;
a)yerli bir işletmeden 300/350 kg erkek holstein fiyatı = 4500 tl
b)ithalat yoluyla 250/300 kg düve angus charolais limousin fiyatı = 1400 Euro (5000 tl)
yani hangisi fizibıl dersiniz?
yardımlarınızı bekliyorum!!