Hayırlı uğurlu bereketli olsun.
Teşekkürler inşallah öyle olur.
Arkadaşlar çeşitli sitelerde toklu besi konularını okuyunca biraz moralim bozuldu gibi.
- Aldığım hayvanlar 7 aylık. Okuduklarima göre bu dönemden sonra kilo artışı yavaş, yediği yemin canlı ağırlığa dönüşme oranı düşük üstelik bu dönemden sonra yağ ve kabuk( ne demekse) artiyormuş.
Kurbanlık niyeti ile alman yani iki ay içinde kesime gelecek şekilde büyüme beklentisi sebebi ile bu hayvanları aldım. Aslında büyüme hızının yavaş olacağını biliyordum ama yağ oranının artacağını ve kalitenin düşeceğini bilmiyordum.
İlk 2 günden sonra hayvanların iştahı arttı. Besleme şöyle. 3 kuzuya toplam;
Sabah:
300-400gr saman.
700gr arpa
Bir el arabası ( yarı ) tepeleme yeşil ot.
Akşam:
300-400gr saman.
700gr arpa.
1/5 Balya yonca.
Önlerinde yalama taşı ve su sürekli var. Toplam 20m2 alandalar yarisi açık yarısı kapali bir ortam. Meraya-disariya çıkmıyorlar.
Dün eskiden beri ( aman aman kar beklemeyen klasik ) küçükbaş yetiştiren yakınım çok yem veriyorsun bir müddet sonra hayvanlar az yemeye başlar ve zayıflar. Verdiğin yemin tamamen bitirmesi lazım. Sen az ver bir şey olmaz dedi.
Bizim kuzular yoncanın kalın olan saplarını ve verdiğim azcik şamanın bile yarısını yemiyorlar.
Bu durumda 2 sorum var.
1- İdeal
lezzetli et/yag oranı için nasıl bir yol izlenmeliyim?
2- Kuzuların 7aylik olması sebebiyle kurbanlık için yanlış bir seçim mi yapmışım?