Ynt: Inekler caramba balyalarini yemiyor
Islanan otlar yeterli havalandırılmadığı taktirde tatlarında renklerinde bozulma oluyor. Iyice kurutmadan paketlendiğinde ise bu durum daha da kötüye gidiyor.
Ben ıslattığım otlarda standart bir prosedür uygularım.
Ot tamamen kurulduktan sonra namlu yapıp bağlamaya hazır hale getiririm. Tarla o durumdayken çoban söyleyip koyunları getirttikten sonra tüm sürüyü tarlaya salarım. Ben de oturur izlerim.
Hayvanlar namlulara hücum edip otu yemeye saldırıyorsa sürüyü hemen tarladan çıkartır, otu bağlamaya başlarım
Ha baktım otun yüzüne bakmıyor, tarla kenarlarına sarıyorlarsa. Tırmığı takıp otları toplar, kibriti çakarım.
Bu kadar basit.
Bu yıl insan üstü bir gayret neticesinde hiç ziyan etmedik. Yalnız tarlaya göre değişmekle birlikte %20 ile 40 civarı bir verim kaybı yaşadık.
Ot işinin riski bu. Bunu göze almadan ot işi olmuyor.
Ikinci nokta da açlık unsuru. Merayas alınan, taze ot yiyen hayvan kuru ota pek tenezzül etmez.
Siz olsanız, baklava varken yavan ekmeğe saldırır mısınız?
Ama sert bir kış olduğununda, o beğenmedikleri kuru, kararmış otlar baklava börek olur.
Babam bahsetmişti. Çok ağır bir kış, aç kalan koyunlar yiyecek birşey bulamadıkları için sazdan yapılmış kendi kışlalarını komple yemişler.
Açlık şakaya gelmez. Bu nedenle şu an yemedikleri o otları ağız dolusu yedikleri zaman da gelebilir.
Bu tarz yemleri ün hayvanlara verileceği durumlarda alınacak en önemli tedbir, hayvanların 5-7-9 ' lu karma gibi zehirlenme aşılarının da tam olması. zehirlenme aşıları hayvanların küf ve mantara karşı olan mukavemetlerini de artırır.
2. Önemli husus da bu tarz yemlerin gebelerden ziyade kısır yada kuruda olan hayvanlara verilmeye çalışılması. Gebe hayvanlara yoğun miktarda verildiğinde yavru atmaya sebep olabilir.