1 Temmuz 2013-30 Haziran 2014 dönemi dünya hububat üretiminin geçen sezona göre yüzde 10 artışla 1 milyar 966 milyon tona yükseleceği tahmin ediliyor.
Küresel buğday üretiminin ise tarihte ilk kez 700 milyon tonu geçerek 708 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor.
Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) araştırmalarına göre, geçen yılın temmuz ayından bu sene haziran ayı sonuna kadar dünya hububat üretiminin, bir önceki döneme nazaran yüzde 10 artışla 1 milyar 966 milyon tona yükselmesi bekleniyor.
IGC ' nin hazırladığı son beklenti raporundan derlenen bilgilere göre, geçen sezon 1 milyar 790 milyon ton olan hububat üretimi, bu dönemde 176 milyon ton artacak.
Küresel üretim, 1 Temmuz 2013-30 Haziran 2014 tarihlerini kapsayan sezonda, bir önceki döneme nazaran yaklaşık yüzde 10 artışla rekor seviye olan 1 milyar 966 milyon tona çıkacak, dünya hububat tüketimi ise aynı süreçte 97 milyon ton yükselişle 1 milyar 914 milyon tonu yakalayacak.
Geçen dönem 334 milyon ton olan dünya dönem sonu hububat stokları, üretimdeki artışa paralel olarak 52 milyon ton artışla 386 milyon tona ulaşacak. Başlıca ihracatçıların (Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) hububat stokları da 35 milyon ton artarak 131 milyon ton düzeyine gelecek.
2012-2013 sezonu sonunda 655 milyon ton civarında gerçekleştiği tahmin edilen dünya buğday üretimi, 2013 ' ün temmuz ve 2014 ' ün haziran aylarını kapsayan dönemde 53 milyon ton yükselişle rekor seviye olan 708 milyon tona çıkacak.
Dünya buğday üretiminde ilk kez 700 milyon tonun geçileceği bu dönemde yaşanan yüzde 8 oranındaki artış, Avrupa Birliği, Bağımsız Devletler Topluluğu, Kanada, Arjantin, Çin, Fas ve Avustralya ' nın yüksek üretimlerinden kaynaklanıyor.
Bu sezon, ortalama verimler yüzde 6 oranında arttı ve hasat alanları yüzde 2 yükselişle 281,7 milyon hektara ulaştı.
Aynı dönemde dünya buğday tüketiminin ise 17 milyon ton artarak 691 milyon ton seviyelerini yakalaması bekleniyor. Buğdayın gıda olarak kullanımının Asya ve Afrika ' daki gelişmekte olan ülkelerin öncülüğünde küresel olarak yüzde 1,4 oranında bir büyümeyle 466 milyon tondan 472 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.
Geçen dönem 131 milyon ton olan buğdayın yemlik kullanımının 2013-2014 sezonunda 134 milyon tona, endüstriyel kullanımın da 18 milyondan 19 milyon tona yükseleceği öngörülüyor.
Küresel buğday üretiminin ise tarihte ilk kez 700 milyon tonu geçerek 708 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor.
Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) araştırmalarına göre, geçen yılın temmuz ayından bu sene haziran ayı sonuna kadar dünya hububat üretiminin, bir önceki döneme nazaran yüzde 10 artışla 1 milyar 966 milyon tona yükselmesi bekleniyor.
IGC ' nin hazırladığı son beklenti raporundan derlenen bilgilere göre, geçen sezon 1 milyar 790 milyon ton olan hububat üretimi, bu dönemde 176 milyon ton artacak.
Küresel üretim, 1 Temmuz 2013-30 Haziran 2014 tarihlerini kapsayan sezonda, bir önceki döneme nazaran yaklaşık yüzde 10 artışla rekor seviye olan 1 milyar 966 milyon tona çıkacak, dünya hububat tüketimi ise aynı süreçte 97 milyon ton yükselişle 1 milyar 914 milyon tonu yakalayacak.
Geçen dönem 334 milyon ton olan dünya dönem sonu hububat stokları, üretimdeki artışa paralel olarak 52 milyon ton artışla 386 milyon tona ulaşacak. Başlıca ihracatçıların (Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) hububat stokları da 35 milyon ton artarak 131 milyon ton düzeyine gelecek.
2012-2013 sezonu sonunda 655 milyon ton civarında gerçekleştiği tahmin edilen dünya buğday üretimi, 2013 ' ün temmuz ve 2014 ' ün haziran aylarını kapsayan dönemde 53 milyon ton yükselişle rekor seviye olan 708 milyon tona çıkacak.
Dünya buğday üretiminde ilk kez 700 milyon tonun geçileceği bu dönemde yaşanan yüzde 8 oranındaki artış, Avrupa Birliği, Bağımsız Devletler Topluluğu, Kanada, Arjantin, Çin, Fas ve Avustralya ' nın yüksek üretimlerinden kaynaklanıyor.
Bu sezon, ortalama verimler yüzde 6 oranında arttı ve hasat alanları yüzde 2 yükselişle 281,7 milyon hektara ulaştı.
Aynı dönemde dünya buğday tüketiminin ise 17 milyon ton artarak 691 milyon ton seviyelerini yakalaması bekleniyor. Buğdayın gıda olarak kullanımının Asya ve Afrika ' daki gelişmekte olan ülkelerin öncülüğünde küresel olarak yüzde 1,4 oranında bir büyümeyle 466 milyon tondan 472 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.
Geçen dönem 131 milyon ton olan buğdayın yemlik kullanımının 2013-2014 sezonunda 134 milyon tona, endüstriyel kullanımın da 18 milyondan 19 milyon tona yükseleceği öngörülüyor.