Hileli sucuğu pizza ile vatandaşa yediriyorlar


07 Ekim 2013 - 07:24
Hileli sucuğu pizza ile vatandaşa yediriyorlar

Gıda Bakanlığı’nın Et ve Et Ürünleri Tebliği ile birlikte 2012 yılı sonunda sucuk ve sosislerde karışım et kullanımına yasak geldi. Ardından sucuk fiyatları tavan yaptı.

Zaman Gazetesi ' nin haberine göre, son günlerde bazı firmalar yüzde 30’a varan indirime gitti. Pizza ve pidecilere özel hazırlanan sucukların içinde maliyeti ucuzlatmak için çok sayıda karışımın kullanıldığı tespit edildi. Bir firmanın, kemiklerin üzerinde kalan et dokusunun mekanik olarak ayrıştırılması ile elde edilen ve MDM olarak adlandırılan etleri kullandığı ortaya çıktı. Ete geçen kemik parçacıkları ve yumuşak dokudan dolayı MDM etlerin yüksek oranda kalsiyum içerdiği ve bazı hastalıklara yol açtığı belirtiliyor.

Daha ucuza mal edilmek için hilelere başvurulan bu tür özel ürünler doğrudan vatandaşa satılmıyor. Ancak hazır pizza ve pideler olmak üzere restoran, lokanta, büfelerde pişirildikten sonra servis ediliyor. Bu şekilde son üründe yapılan analiz ile uygunsuz tespitin de önüne geçilemiyor. Ancak sucuk üreticisinin veya bunu kullanan firmaların depolarından numune alınarak yapılan analizler ile tespit sonucu ortaya çıkıyor.
 
Ynt: Hileli sucuğu pizza ile vatandaşa yediriyorlar

mındar olmuş hayvanlar içi çürümüş intihaplı hayvanların toplandıgını gözlerim gördüm kaç kez...kime şikayet edeceksin kanıt istiyorlar..
bu admlar kayseri bastırma sucuga ve lokantalara çalışıyorlar..işyerleri devamlı kaplı kagıt üzerinde iş yeri..
kanser 10 yılda arttı buda denetimsiz et ve ürünlerinden..bir çogu ithal ürünlerden bir çogu..
 
Ynt: Hileli sucuğu pizza ile vatandaşa yediriyorlar

Milletin sağlığı ile oynayan bu kansızları , şeref yoksunu kişileri Allah ıslah etsin diyorum. Başka türlü hiçbir denetim bunun önüne geçemez.
 
Ynt: Hileli sucuğu pizza ile vatandaşa yediriyorlar

Bir insan , ahlaksız , imansız , inançsız olduktan sonra ne desek ne yazsak boş.
Böyleleri direk adam öldürmeye teşebbüsten yargılanmalı , çünkü hiçbir farkı yok , h asilah ile öldürmüşsün ha böyle insanları zehirleyerek öldürmüşsün.
Her an , her saniye denetim yapma şansımız maalesef yok , keşke olabilse , bir insanın , insan olma vasıflarına sahip olup , kendi yemeyeceği bir şeyi başkalarınada yedirmemesi lazım.
 
Ynt: Hileli sucuğu pizza ile vatandaşa yediriyorlar

12 Ekim 2013 - 11:08

Mide bulandıran itiraflar!
Hileli sucuk ve karışıma devlet düzenlemesi gelse dahi sahtekarların numaraları bitmiyor. Kısa bir süre öncesine kadar bir sucuk firmasında işçi olarak çalışan Gülcan S ' nin anlattıklarını Zaman Gazetesi haberleştirdi. İşte okurken bile midenizi bulandıracak itiraflar...

Mide bulandıran itiraflar!

TARİHİ GEÇMİŞ KOKAN ÜRÜNLERİ KARIŞTIRDIK

S., marketlerdeki son kullanım tarihi geçmiş sucuk ve sosislerin toplanıp yeni ürünlere karıştırıldığını söyledi. Tarihi geçtiği veya satılmadığı için iade edilen sucukların ağır kokular saçtığını belirten Gülcan S., “İade sucukların üzerindeki zarları almamız isteniyordu, zarı sıyırıp yeni karışımlara ilave ediyorduk.” dedi. HAYVAN YAĞI YERİNE...

Ayrıca sucuklara hayvan yağı yerine dondurulmuş sıvı yağ kattıklarını, bu sucukların büyük marketlere satıldığını ifade etti.

Bir sucuk fabrikasının eski çalışanı Gülcan S., üretimde yaptıkları hileleri anlattı. Bir süre önce istifa edene kadar ünlü bir sucuk firmasının imalat bölümünde işçi olarak çalışan Gülcan S.’nin anlattığına göre firma dağıtım yaptığı marketlerde raf ömrü dolmuş, son kullanım tarihi geçmiş sucuk, sosisleri toplayıp fabrikada bunları yeni sucuklara karıştırarak piyasaya sürüyor. Satılmadığı ve son tüketim tarihi geçtiği için firmaya iade edilen sucukların ağır kokular saçtığını kaydeden Gülcan S., “İade sucukların üzerindeki zarları almamız isteniyordu. Biz de bu sucukların zarını sıyırıp tekrar yeni yeni karışımlara ilave ediyorduk.” dedi. Gülcan S., ayrıca hayvan yağı yerine sıvı yağları dondurarak sucuklara kattıklarını, hileli üretim yaptıkları bu sucukların büyük marketlere satıldığını ifade etti.

Gülcan S., sucuğa yağ karışımını şöyle anlattı: “10 kiloluk sıvı yağ tenekeleri geliyordu. İşletmenin içinde bulunan bir tanka doldurulup içine bilmediğimiz bazı ilave maddeler konuluyordu. Bu karışımın içine ayrıca buz da ilave ediyorlardı. Daha sonra bu sıvı yağlar, kuyruk yağına benzer beyaz donuk bir hal alıyordu. Bunu alıp sucuk, sosis yapımında kullanıyorlardı.” Gülcan S., kokmuş sucuk kokusuna dayanamadığı için bir süre önce istifa ederek işi bıraktığını belirtti. İddiaların odağında yer alan, Gülcan S.’nin çalıştığı firma adına konuşan B., tarihi geçmiş sucukları kullanmadıklarını, ancak her firma gibi kendilerinin de tüketim tarihi geçmemiş, iade sucukları belli oranlarda yeni ürünlerde kullandıklarını ifade etti. B., “Bu sektör için konuşuyorum. Et ürünleri üreten her firma ürünlerine belli oranda eski ürün katabilir. Bunlar son tüketim tarihi geçmemiş ürünler. Bunları Türkiye’nin en çok satış yapan mağazasında satıyoruz.” dedi.

HİLE ANALİZLE ANLAŞILIR

Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, Türkiye’de temel problemin cezaların caydırıcılıktan uzak olması olduğunu söyledi. Özer, “Hileli üretim yapan firmalar 10-12 bin liralık para cezasını ödedikten sonra tekrar üretimine devam ediyor. Çünkü bu firmaların günlük kârı 10 bin liradan çok çok fazla.” dedi. Özer, firmaların teşhir edilmesinin doğru ancak eksik bir uygulama olduğuna da vurgu yaptı. Resmi denetimden sonra ortaya çıkan neticelerin tüketicilerle şeffaf bir şekilde paylaşılmasını öneren Özer, “Denetimler hangi yöntemlerle, kaç kişiyle, nerelerde yapılıyorsa vatandaşa bildirilmeli. Bakanlığın yaptığı denetimlerden haberimiz yok. Ne sıklıkla denetim yapılıyor bilmiyoruz.” dedi.

İstanbul Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sedat Kuru, ürün işlendikten sonra varsa bir hilenin ancak analizle anlaşılabileceğini ifade etti. Kuru, “Analiz bazlı denetimlerin artması gerekiyor. Çünkü lokanta, restoran, catering’lerde akşam yapılan sevkiyat ertesi gün bitiyor.” dedi. Gıdada hile yapan işletmelerin mesai saatleri dışında üretim yaptıklarına işaret eden Sedat Kuru, “Denetçilerin mesai saatleri dışında da kontrollerini sürdürmesi gerekiyor. Sevkiyat da bu saatlerde oluyor.” dedi. İşletmelerin fiyata bakarak ürün aldığını kaydeden Kuru, “Fiyat uygun olduğu için kalitesini sorgulamadan alıyorlar. Vatandaş sağlıksız, kalitesiz ürünleri tüketebiliyor.” dedi. Denetmen ve laboratuvar sayısının yetersiz olduğunu belirten Kuru, İstanbul’da sadece bir laboratuvar olduğuna dikkat çekti
 

Benzer Konular