Yaz aylarında çekirdek tüketimi %50 artış gösteriyor. Kişi başına yılda 1,5 kg ay çekirdeği tüketiyoruz.
İSTANBUL - Ay çekirdeğinin tüketimi, yaz aylarında en üst seviyeye ulaşıyor. Açık havada daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte tüketimin %50 artış gösterdiğine dikkat çeken Papağan Kuruyemiş Genel Müdürü Rüstem Karakaya, 'Mayıs ayında yükselmeye başlayan tüketim, Temmuz ve Ağustos aylarında üst noktaya çıkıyor' dedi.
Ülkemizde yılda ortalama 110 bin ton ay çekirdeği tüketiliyor. Tüm kuruyemiş tüketiminin %40 ' ı ay çekirdeğinden oluşuyor. Türkiye ' de kişi başına yılda 1.5 kilogram çekirdek çitleniyor. Bu ürünün herkesin her zaman alabileceği ölçüde ekonomik olması ve her yerde bulunabiliyor olması, yoğun tüketimi pekiştiriyor.
Çıtlamayı seviyoruz
Soğuk aylarda evlerde de sıkça tüketilmesine karşın, yaz aylarında açık havada daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte ay çekirdeği tüketiminde ciddi yükselme meydana geliyor. Türkiye ' nin önde gelen paketli kuruyemiş kuruluşlarından olan Papağan Kuruyemiş ' in Genel Müdürü Rüstem Karakaya, 'Toplum olarak çekirdek çitlemeyi seviyoruz, en çok da açık havada bu keyfi yaşamayı seviyoruz. Dolayısıyla özellikle Mayıs ayı ile birlikte ay çekirdeği tüketiminde yükselme yaşanıyor. Tüketim, yaz aylarında ise üst noktalara ulaşıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında, kış aylarına göre %50 daha fazla ay çekirdeği tüketiliyor' bilgisini paylaştı.
Sahiller tuzlu seviyor
Türkiye ' nin sahil ve sahile yakın bölgeleri normal tuzlanmış ay çekirdeği ürünlerini tercih ederken, iç bölgeler daha az tuzlu çekirdek yemeyi tercih ediyor. Bilinenin aksine keyiflik ay çekirdeği, Trakya ' dan değil, daha çok Orta ve Güneydoğu Anadolu ' dan temin ediliyor. Trakya ' daki ay çekirdeği, ağırlıklı olarak yağ yapımında kullanılıyor.
Çevre kirliliğine karşı çöp poşeti
Türkiye ' nin en büyük paketli kuruyemiş kuruluşlarından olan Papağan Kuruyemiş, keyifle tüketilen ancak kabukları nedeniyle çevre kirliğine neden olabilen ay çekirdeklerini, paketlere eklenen çöp poşetleriyle sunuyor. Dünyada ve Türkiye ' de ilk kez ve sadece Papağan Kuruyemiş tarafından sağlanan bu uygulama ile keyif yapılırken çevre kirliliği de önleniyor.
İSTANBUL - Ay çekirdeğinin tüketimi, yaz aylarında en üst seviyeye ulaşıyor. Açık havada daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte tüketimin %50 artış gösterdiğine dikkat çeken Papağan Kuruyemiş Genel Müdürü Rüstem Karakaya, 'Mayıs ayında yükselmeye başlayan tüketim, Temmuz ve Ağustos aylarında üst noktaya çıkıyor' dedi.
Ülkemizde yılda ortalama 110 bin ton ay çekirdeği tüketiliyor. Tüm kuruyemiş tüketiminin %40 ' ı ay çekirdeğinden oluşuyor. Türkiye ' de kişi başına yılda 1.5 kilogram çekirdek çitleniyor. Bu ürünün herkesin her zaman alabileceği ölçüde ekonomik olması ve her yerde bulunabiliyor olması, yoğun tüketimi pekiştiriyor.
Çıtlamayı seviyoruz
Soğuk aylarda evlerde de sıkça tüketilmesine karşın, yaz aylarında açık havada daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte ay çekirdeği tüketiminde ciddi yükselme meydana geliyor. Türkiye ' nin önde gelen paketli kuruyemiş kuruluşlarından olan Papağan Kuruyemiş ' in Genel Müdürü Rüstem Karakaya, 'Toplum olarak çekirdek çitlemeyi seviyoruz, en çok da açık havada bu keyfi yaşamayı seviyoruz. Dolayısıyla özellikle Mayıs ayı ile birlikte ay çekirdeği tüketiminde yükselme yaşanıyor. Tüketim, yaz aylarında ise üst noktalara ulaşıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında, kış aylarına göre %50 daha fazla ay çekirdeği tüketiliyor' bilgisini paylaştı.
Sahiller tuzlu seviyor
Türkiye ' nin sahil ve sahile yakın bölgeleri normal tuzlanmış ay çekirdeği ürünlerini tercih ederken, iç bölgeler daha az tuzlu çekirdek yemeyi tercih ediyor. Bilinenin aksine keyiflik ay çekirdeği, Trakya ' dan değil, daha çok Orta ve Güneydoğu Anadolu ' dan temin ediliyor. Trakya ' daki ay çekirdeği, ağırlıklı olarak yağ yapımında kullanılıyor.
Çevre kirliliğine karşı çöp poşeti
Türkiye ' nin en büyük paketli kuruyemiş kuruluşlarından olan Papağan Kuruyemiş, keyifle tüketilen ancak kabukları nedeniyle çevre kirliğine neden olabilen ay çekirdeklerini, paketlere eklenen çöp poşetleriyle sunuyor. Dünyada ve Türkiye ' de ilk kez ve sadece Papağan Kuruyemiş tarafından sağlanan bu uygulama ile keyif yapılırken çevre kirliliği de önleniyor.