Hasilmatik, hayvan besi rasyonunda topraksiz tarimdan faydalanmak

Arkadaslar, hasilmatik diye bir konu var. Topraksiz 365 gun yesil yem yedirme diye. Internette bayagi bir arastirdim. Siz degerli arkadaslarimin da fikrini almak istedim. Bu konuda yardimci olursaniz cok sevinirim.
Evet arkadaslar bu hasilmatik makinasindan veya sisteminden kullanan var mi? Ozellikle de besi de. Hayvan buyume asamasinda 350 kg'ye kadar hic kesif yem ve kuru tane vermeden sadece arpa hasili ile:
A) canli baskul 200-350 kg arasi (kucuk grup)
hasil :65% 7 ila 8 kg (arpa hasili yani hasilmatik dedikleri)
saman: 20% 2 ila 2.5 kg
yonca: 15% 1 ila 1.5 kg
B) Canli baskul 350-450 kg arasi (orta grup)
hasil: 57.5% 10 ila 12 kg (arpa hasili yani hasilmatik dedikleri)
saman: 20% 3.5 ila 4 kg
yonca: 12.5% 2 ila 2.5 kg
kesif yem: 10% 1.5 ila 2 kg
C) Canli baskul 450 kg ve ustu (buyuk grup)
hasil: 65% 20 kg ve ustu yiyebildigi kadar (arpa hasili yani hasilmatik dedikleri)
saman: 13% 4 ila 5 kg
yonca: 7% 1.5 ila 2 kg
kesif yem: 15% 4 ila 4.5 kg

Yukaridaki rasyonlar besi yemi rasyonlaridir. Istenirse kesif yemle birlikte arpa ve/veya misir ve/veya ATK, PTK vb yem cesitlerinden de verilebilir. Arpa hasilini ve saman karisimini
hayvanlarin onunde sinirsiz tutmakta yarar var diye dusunuyorum. Benim simdiki hesaplamalarima gore arpa hasilinin maliyeti ise iscilik haric 0.29 TRY/kg.
Cunku ayni isgucunu kendi ciftligimizde de kullaniyoruz. Sabah 1 saat, aksam 1 saat.
Maliyet = a) arpa + b) elektrik ve su + c) amortisman = 0.29 TRY / kg'a geliyor.
Yani Saman maliyetinin hemen hemen yarisi kadar. Simdiki ghuncel fiyatiyla da kiyaslarsaniz
ucte biri.

Benim esas sormak istedigim bunu besi veya sut hayvanciliginda kullanan var mi?

Bende çok merak ediyorum.birde recep hoca var takip etmenizi tavsiye ederim
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Takip etmez miyim. Her videosunu izledim. Yalniz Recep abimizin hesabinda bazi yanlislari var. Ortam ve su derecesini 18 C ile 36 C arasi diyor ama. Ortam ve su derecesi 28 C'yi gectigi vakit bitkiler kurumaya baslar ve olur. 19 C ile 25 C arasi kabul edilebilir aralik. En ideal ortam ve su derece araligi ise 19 C ile 22 C derece arasi. Ozellikle su ile ortam sicakligi arasinda farkliliklar olmamasi lazim. Yani ortam sicakligi 24-25 iken su sicakligi 19 derece olursa da sorun var demektir. Bitki sok yasiyor. Internette bazi diger videolar daha var. Onlari da izlemenizi tavsiye ederim.
Asagidaki linklere bakabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: bahadır26
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Takip etmez miyim. Her videosunu izledim. Yalniz Recep abimizin hesabinda bazi yanlislari var. Ortam ve su derecesini 18 C ile 36 C arasi diyor ama. Ortam ve su derecesi 28 C'yi gectigi vakit bitkiler kurumaya baslar ve olur. 19 C ile 25 C arasi kabul edilebilir aralik. En ideal ortam ve su derece araligi ise 19 C ile 22 C derece arasi. Ozellikle su ile ortam sicakligi arasinda farkliliklar olmamasi lazim. Yani ortam sicakligi 24-25 iken su sicakligi 19 derece olursa da sorun var demektir. Bitki sok yasiyor. Internette bazi diger videolar daha var. Onlari da izlemenizi tavsiye ederim.
Asagidaki linklere bakabilirsiniz.

En üstteki çok pratik olmuş

En üstteki çok pratik olmuş
En ustteki sistem cok pratik olmus evet. Fakat her tarafi acik oldugu icin bir sistem kurulamaz. Kisin yapma sansiniz olmaz.
cunku sistemdeki ortam sicakliginin 18 C'nin altina dusmemesi ve 27 C'nin ustune cikmamasi gerekiyor.
Yoksa islatildiktan sonra su ve ortam derecesi dusukse cimlenme uyuma moduna gecer. 27-28 C'nin ustune cikar ise de
bitki ve tohum kurumaya baslar. Yani kucuk capli yapilabilir. Standart yakalanamaz.
Standart derken
1) Her zaman ayni kalitede urun almak
2) Her zaman ayni seviyede (kg olarak) urun almak
3) Mantar olusumunun onune gecmek
vb.....

En ustteki sistem cok pratik olmus evet. Fakat her tarafi acik oldugu icin bir sistem kurulamaz. Kisin yapma sansiniz olmaz.
cunku sistemdeki ortam sicakliginin 18 C'nin altina dusmemesi ve 27 C'nin ustune cikmamasi gerekiyor.
Yoksa islatildiktan sonra su ve ortam derecesi dusukse cimlenme uyuma moduna gecer. 27-28 C'nin ustune cikar ise de
bitki ve tohum kurumaya baslar. Yani kucuk capli yapilabilir. Standart yakalanamaz.
Standart derken
1) Her zaman ayni kalitede urun almak
2) Her zaman ayni seviyede (kg olarak) urun almak
3) Mantar olusumunun onune gecmek
vb.....
Yazın bu sistem kullanışlı otomatik sulama sistemi kurulabilir fazla bi maliyeti yok fakat kışın ısıtma problemi var o maliyetli olabilir

Yazın bu sistem kullanışlı otomatik sulama sistemi kurulabilir fazla bi maliyeti yok fakat kışın ısıtma problemi var o maliyetli olabilir
Kucuk capli yapilacak ise isi yalitimi iyi olan biryerde kolaylikla yetistirilebilir. Bu konuda bircok forumda bircok yazi ve paylasim var.
Yalniz iyi verim alinabilmesi icin sadece bu hasilmatik ile olmaz. Yazinin en basinda da belirttigim gibi rasyonumuzu uygun bir sekilde ayarlamamiz gerekiyor.
Tum besin degerlerini, enerji ihtiyacimizi goz onune almamiz gerekiyor. Hasilmatikin en onemli yararlarindan bir tanesi veteriner giderlerinde deonemli
bir ekonomik yarar katmasi. Taze cikmis buday ve arpa ciminin canlilarin savunma mekanizmalarini guclendirdigi kanitlanmis bir gercek. Ozellikle yeni yem yemeye baslamis dana ve kuzulara yedirilmesi olumleri onlemede birebir. Bu konu hususunda da dusunmekte yarar var, benim nacizane fikrim