Balya makinalarında şu iyidir yada kötüdür demek biraz yalnış çünkü şu an piyasada bulunan prizmatik küçük makinaların (Abriata, Cicoria.. vs hariç) neredeyse tamamı Gallagnani 5190 ' dan türetme yada devşirme makinalardır.
Şimdi iş böyle ise 'doğrudan gidip Gallagnani alalım, en azından orijinalini alış oluruz.' diyebilirsiniz ama maalesef kazın ayağı öyle değil.
Neden?
1-) Dünya piyasasında küçük prizmatik olayı bittiği için Gallagnani neredeyse 20 yıldır bu tarz makinaları geliştirmek için çaba göstermiyor. Tamamen daha karlı bir alan olan yedek parçaya yöneldi. Bu nedenle üretim fabrikasını dahi (aynı New Holland ' ın Makina üretimlerini Kayhan Ertuğrul ' a yaptırması gibi) Türkiye ' ye taşıdı. Oysa Türkiye ' de hala (mantıksızlık olmasına rağmen) en geçerli paketleme makinaları küçük prizmatik balya makinaları olmaları bundaki en önemli etken.
2-) Yukarıda saydığım nedenlerle yerli firmalar bu makinalarda atağa kalktı. Tercih edilmek için de birçok yenilik getirdiler. Mesela hidrolik kontrollü pikap (toplayıcı) pistonu, açma kapama hidrolik pistonu, dijital sayaç, kalın şase, genişletilmiş pikap düzeneği, dakikada piston vuruş sayısını arttıran şanzıman, yarı otomatik yağlama sistemi ve kullanım suyu deposu, takım çantası, pikap tekerleği, üçüncü orta tekerlek bu yeniliklerden bazıları. Gallagnani sırf pazar payını düşürmemek için ve hep daha geriden bu yenilikleri takip etmek zorunda kaldı. Hatta bazı yenilikleri takip edemedi bile.
Örnek olarak yeni NH ' lerin tanıtım broşürü aşağıda, aradaki farkları kendiniz kıyaslayın:
http://www.basakkaratas.com.tr/new-holland-bc-5040-balya-makinesi-yeni.html
2-) Daha önceki ithallerinde kalite iyiydi ama Gallagnani ' nin 2013 ' den itibaren yerli üretilen makinalarında çok ciddi üretim hatalarının olduğuna dair Trakya ' nın en iyi balya makinası ustalarından biri olan Keşan ' lı Cumali ustayla konuşmalarımız oldu. Hatta bir benzetmesi vardı ki hala aklımda 'hani çizgifilmlerde dağılarak giden arabalar vardır vardır ya, arkaya parçaları dökülür, yeni gallagnaniler inan aynı öyle.' Ben bunca yıllık makina ustasıyım, böyle bişey görmedim' demişti.
3-) Gallagnani haketmemesine rağmen sırf marka değerini kullanarak diğer makinalarda arasına ciddi bir fiyat farkı koyuyor. Son durum nedir bilmem ama en az 5000 lira var bu fark.
4-) Kimse yoğurdum ekşi demez. Herkez kullandığı makinayı över. Ama piyasada bazı makinalar kalite ve kapasite açısından biraz daha öne çıkmayı başardı: mesela Hürmaksan Agritürk, Paksan 8002, NH BC4050, Elibollar gibi. Bu makinaların hepsi Alman Rasspe bağlama grubu kullanır ve ufak nüanslar haricinde aynıdır. Bu noktadan sonra gerisi kullanan adamda biter. Yürütebiliyorsa kazanır.
Not: Biz 2007 model Elibollar kullanıyoruz. Geçen yıl 18-20 bin balya yaptık. Ufak tefek sorunlar dışında pek sıkıntımız olmadı. Özellikle de motoru yormaması ve yakıt tasarrufundan memnunuz.