Peki bu katsayiyi nasil buliyoruz formulü nedir? Mesela 2 m degil de 1.7 m is genisligi olsa? Paylasir misiniz
Katsayı olarak değil de, farklı bi şekilde hesaplayalım. Kullandığın mibzerin genişliği (1,70) ile mibzerin lastiğinin çevresini (6,00-16 lastik için 226cm) çarparak, tekerin bir tur döndüğünde ekilen m²'yi buluruz. 100 m²'ye de çıkan sonucu bölersek, 100 m² ekim yapmak için tekeri kaç tur döndürmemiz gerektiğini buluruz.
1,70cm * 226cm = 3,842 m² (tekerin bir tur döndüğünde ekim yapılan alan)
100 m² / 3,842 m² = 26 tur (100m² ekim yapabilmek için tekerin dönmesi gereken tur miktarı)
Yani 1,70 cm iş genişliği olan bir mibzerin tekerini 26 tur döndürdüğümüzde 100 m²'ye dökülen tohum miktarını buluruz. Çıkan sonucu da 10 ile çarpınca 1000 m²'ye ekilen tohum miktarını buluruz.
Ben bu şekilde hesaplıyorum, irtem'in kataloğunda iş genişliğine göre katsayılar verilmiş, katsayılarla da yapılabilir. 1,70 iş genişliğine sahip bir mibzerin katsayısı katalogda yok ama ille de katsayı derseniz, 1,70 iş genişliğinin kat sayısı da 13'dür. 20 tur çevrilip düşen tohum 13 ile çarpılırsa 100m²'ye ekilen tohum miktarı bulunmuş olur.
Arkadaşlar yanlış bir hesaplama varsa lütfen düzeltelim. Ben bu şekilde yapıyorum. %5 sapması olduğu söyleniyo.