Ynt: Güneş tarlası
Smf link=topic=81314.msg965098#msg965098 date=1422761369' Alıntı:
Dün akşam foruma bağlanamadım, sanıyorum teknik bir sorun yaşadık bu nedenle biraz geç yanıtlıyorum
Öncelikle sulama amaçlı düşünen arkadaşlarımız için şu bilgiyi verebilirim. İyi ve sorunsuz çalışacak bir sistemde watt başına 1 euro şeklinde düşünebilirsiniz. Yani 70 kW=70000 W, buda 70 bin euro eder. çok ciddi rakamlar bunlar, bu nedenle pekte olumlu bulmuyorum. Ancak biraz daha çin panellere yönelirse, inverterler, soft starter falan daha ucuz markalardan seçilirse maliyet watt/0.6 eurolara geriler. Alan olarakta söyle hesap yapabilirsiniz, 1 panel 220w civarı güçte 70000/220=320 adet panel eder.
Resimdeki şekilde olduğu gibi bir dizilim düşünülürse, yaklaşık olarak kaplayacağı alanı siz hesap edebilirsiniz. Ayrıca burada en büyük maliyetlerden birisi panellerin tutturulacağı konstrüksiyon(yanlış yazmış olabilirim). Bu sistemin çok uzun yıllar kullanılacağı ve rüzgarlı havalarda panellerden sebep üzerine çok fazla yük bineceği düşünülerek konstrüksonu sağlam tutmak gerekiyor, bu nedenle kaliteli metaller ve galvaniz daldırma falan uygulanıyor ve tabi buda maliyeti ciddi oranda etkiliyor. Yok bizim demirci Hasan bu işi ucuz yollu halleder derseniz ozaman maliyetler gerçekten çok düşer.
Birde sistemin kurulduğu alan ile pompanın bulunduğu alan arasındaki mesafede önemli, mesafe uzadıkça kablo kesitini kalınlaştırmak gerekir ve buda extra maliyet yaratır. Ben İstanbul ' da yaşıyorum. Bu tarz bir sistemi kurmak isteyen yakın bölgelerde birileri varsa gidip yerinde bakıp en azından fikir vermek isterim (Kesinlikle bir ücret beklentim olmaz, ben toprakla uğraşan insanlara çok ama çok deger veririm, bir aşama kaydetmelerine vesile olmak beni çok mutlu eder.)
Gelelim Enerji üretip devlete satma işine;
-Bu iş çok meşakatli ve maliyetlidir.
-Öncelikle arazinin tarıma uygun olmadığını belgelemeniz gerekir (Daha önce ÇKS sistemine dahil edilmemiş, destekleme alınmamış olması gerekir)
-Rüzgar hesapları yapılır, yıllık aldığı güneş miktarı hesaplanır uygunsa izin verilir.
-Destekleme bölgesine göre %50 civarı olabiliyor (Isparta Gönen ' de yaptığımız tesis için işveren şirket %50 hibe almıştı)
-Alana yakın bir enerji nakit hattı geçmesi gerekir. Aksi halde izin işleri zor olur ve en yakın enerji nakil hattına kadar direk dikmek, kablo çekmek çok maliyetli olur.
-Proje çizimi ve onaylatma aşaması tam bir felakettir (Ankaraya proje onaylatmaya 33 defa giden birini tanıyorum siz düşünün) insanı yıldırırlar, tesisin etrafına çektiğiniz telin bakla arası kaç santim, telin et kalınlığı nedir, bunun topraklama direncine etkisi nedir? hesabını yapmamışsınız proje eksik deyip geri gönderirler.
-Doğal şartlar saha çalışmasını etkiler, yagmur yağar sahada çalışmak güçlesir, heryer çamur olur.
-Son dönemde küçük projelere pek onay vermiyorlar. 5-10 mW güçlere onay çıkıyor dolayısı ile arazi miktarının çok olması gerekiyor.
Maliyet olarak şunu verebilirim: Bizim yaptığımız tesis1 mW gücündeydi ve toplam maliyet 3 milyon TL oldu. 1.5 milyonu devletten hibe aldılar. Tesisin kalan 1.5 milyonu 3 yıl içinde amorti edip kara geçeceği hesaplandı.
Çok uçuk bir maliyet ancak dışarıdan görüldüğü gibi basit değil. Paneller, konstrüksiyon, inverterler(paneller dc gerilim üretir bunu İnverter ile AC ye çeviririz), saha toplama panoları, Ana toplama panosu, trafo(34500 Volta çevirip şebekeye enerji basmak için), kesiciler (34500 Voltu kafamıza göre kesemeyiz, heryer patlar), direkler ve kablolar gibi.
Kısacası eğer enerji sektörü ile alakanız yok ise bir tesis kurup devlete enerji satmak hayal gibi birşey. Ancak enerji işi yapan şirketlerle iletişime geçerek atıl durumdaki arazinizi kiralama veya satmak yoluyla kullanabilirsiniz, tabi burda karar size kalmış.
Bu tarz şirketler çok büyük sermayeleri ve güçlü bağları olan şirketler oldukları için bir şekilde tarım arazisi olarak kullanılabilecek biryer bile olsa kılıfına uydurup proje onaylatabiliyor. Ne yazıkki ülkemizde işler böyle yürüyor.
Çok negatif şeyler yazamadığım için üzgünüm ancak kafanızdaki soru işaretlerini bir nebze olsun giderebildiysem ne mutlu. Sormak istediğiniz başka birseyler varsa yardımcı olmaya çalışırım.
Ayrıca çok hızlı yazdım, birşeyleri yanlış ve anlaşılır yazamadıysam lütfen kusuruma bakmayın.