son zamanlarda güneş paneli ve çift yönlü saat uygulaması üzerine çok araştırma yapıyorum .. arazime yakla$ık 1 dönüm kapalı alet traktör tohum gübre saman vs vs koymak icin depo yapıcaktım .. arkada$ımın biri çatıyı güneş paneliyle kapatıp saç kullıcagıma güneş paneli kullanmamı ve elektiriğimden tasarruf sağlamamı söyleyince bu konu üzerine ciddi araştırmalar yapmaya başladım.o kadar bi alanı kapatmak saç ile çıkan rakamın 5 katına falan çıkıyor .. ancak neredeyse ben ege bölgesindeyim yılın 300 günü güneşli geçiyor. yıllık 12 binliralık elektrik kullanıyorum .. sulama ve ev elektrigi olarak ( arazideki ev ) yıllık elektrik tüketimimin tamamından daha fazla elektrik üretiyor 300 günlük güneşli bir yılda .. eğer çiftlik yaptırmak isteyen arkada$lar varsa onlarda değerlendirmeli .. bu tip yeşil enerji projelerinde devletin %50 hibe desteğide mevcut .. araştırmalarımda almanyanın sadece bireysel güneş paneli sistemlerinden bizim keban barajının ürettiği elektrikten daha fazla elektrik ürettiğini öğrendim .. ve devlet bu elektriği hic masraf etmeden vatandaşlarına ürettiriyor kimi kullanıyor kimi çift yönlü saat uygulamasıyla satıyor .. biraz daha fazla masraf ederek bu tip enerji üretimlerine geçmeliyiz arkada$lar .. 20 bin lira gidecek yere 100 binlira masraf etmek ne kadar akılcı diye dü$ünürseniz .. 5 yılda kendini amorti edip daha sonra güneş var oldukça kullanılacak bir enerji kaynagına sahip olacaksınız .. ayrıca aküyle saklamayıda araştırdım 1 dönümlük bir alanın ürettiği elektriği depolayıcak akünün fiyatı neredeyse 800 binlira civarında .. tek akılcı yöntem çift yönlü saat .. eğer bu konuda başka arkada$larında ara$tırmaları olduysa lütfen payla$sın ve daha pratik yöntemler ortaya cıkaralım .. güne$li bi iklimde ya$ıyorsanız güne$ paneli rüzgarlı bi iklimde ya$ıyorsanız rüzgar türbini kurmakta fayda var .. saygılar ..
* ÇİFT YÖNLÜ SAAT UYGULAMASI : sizin ürettiğiniz elektriği teda$ ' a satıyor .. üretiminizden fazla elektrik harcarsanız size yazıyor .. ödemeye gittiğinizde .. 150 liralık üretmi$sin 200 liralık satmı$sın borcun 50 lira deniliyor ..
* ÇİFT YÖNLÜ SAAT UYGULAMASI : sizin ürettiğiniz elektriği teda$ ' a satıyor .. üretiminizden fazla elektrik harcarsanız size yazıyor .. ödemeye gittiğinizde .. 150 liralık üretmi$sin 200 liralık satmı$sın borcun 50 lira deniliyor ..