Global tohum markası KWS Türk, Türkiye’de büyümek istiyor

Global tohum markası KWS Türk, Türkiye’de büyümek istiyor
19 Aralık 2013

KWS Türkiye’de de 57, dünyada 157 yaşında bağımsız bir tohum uzmanı şirket.

1856 yılında Almanya’nın Einbeck şehrinde kurulmuş olan KWS Saat AG kurulduğu yıldan bu yana başta şeker pancarı, mısır, kanola, sorgum, ayçiçeği, patates, tritikale, buğday, arpa gibi tarla bitkilerinin tohumlarının ıslahı, üretimi ve pazara sunumu çalışmalarına başlamış, 1950’lerin başından başlayarak tüm dünyada global bir tohum üreticisi olma yolunda büyük adımlar atmıştır. Bugün 70 ülkede faaliyet göstermektedir.

Genel prensip olarak yanlızca tohum uzmanı olarak kalmaya özen göstermiş ayrıca hiçbir sermaye grubu ve şirketin çatısı altında yer almayarak bu güne dek bağımsızlığını korumuştur. 1956 tarihinde KWS-Türk Şeker A.Ş. ortaklığında Pan Tohum Islah ve Üretim A.Ş. olarak Türkiye’de çalışmalarına başlayan şirket, 2006 yılında Türkiyedeki varlığını KWS Türk Tarım Ticaret A.Ş. olarak sürdürme kararı almıştır.

Genel merkezi Eskişehir’dedir ve şirket sermayesinin %100’ü KWS SAAT AG’ye (Almanya-Einbeck) aittir. KWS Türk Genel Müdürü Murat Kalenderoğlu, Türkiye’de iki ayrı mısır tohumu işleme tesisi olan tek kuruluş olduğunu belirterek, 5 bin ton yaş mısır tohumu işleme kapasitesi olduğunu söyledi.

Kalenderoğlu, “KWS Türk sözleşmeli üretim yaptırdığı üreticilerin tohumlarını yüksek kalite standartlarında işleyerek hem ülke tarımına, hem de Türk çiftçisine katkı sağlamaktadır.

2008 yılında üretime aldığı Salihli Tohum İşleme ve Paketleme Tesisi, 2013 yılında üretime başlayan Eskişehir Tohum İşleme Tesisleri KWS TÜRK’ün hem mısır tohumu pazarında hem de Türkiye’de büyüme konusundaki kararlılığının bir ifadesidir.” dedi. Mısırın yanı sıra ayçiçeği, kanola ve sorgum tohumu da işleyebilen tesisleri ile ihtiyaçlar doğrultusunda Türkiye ve Avrupa pazarlarına hizmet vermektedir.

Yılda 6 bin 32 parsel denemede 150 çeşit yeni mısır çeşidi denemesi: Türkiye’de yürütülen Agroservis faaliyetleri çerçevesinde Türkiye’nin 8 değişik bölgesinde 6.032 adet deneme parselinde 150 çeşit yeni mısır , 3 değişik bölgede 360 deneme parselinde 30 çeşit yeni ayçiçeği, 3 değişik bölgede 60 deneme parselinde 5 çeşit sorgum ve ayrıca kanola tescil ön denemeleri yapılmaktadır.
 

Benzer Konular