Flow Sitometri(cinsiyeti belirlenmiş sperma)


Cinsiyeti belirlenmiş sperma, X ve Y kromozomu taşıyan sperm popülasyonlarına göre yüksek derecede saflaştırılmış spermadır. Bu derlemede, boğa spermlerinde uygulanmakta olan cinsiyetin belirlenmesi çalışmalarında elde edilen son gelişmelerin güncelleştirilmesi amaçlanmıştır. Flov sitometre kullanarak memeli hayvan spermlerinde cinsiyetin belirlenmesi veya hücrelerin ayrılması boğalarda yeterince başarılmıştır. Geçerli tekniklerden birisi yüksek derecedeki bir saflıkta sperm cinsiyetini ayırmak için kullanılan flov sitometre cihazı, erkek ve dişi spermlerin DNA muhteviyatı arasındaki %3-4'lük bir farkı ortaya çıkarmak ve onları %90'dan daha fazla saflıkla ayırmak için kullanılır. Sonuç olarak saniyede toplam 20.000 sperm cihazdan geçer ve her bir cinsiyetten saniyede takriben 4.000 canlı sperm eşzamanlı olarak ayrılabilir. Bugün geçerli sistem % 85-95 doğruluk oranı ile yaklaşık olarak her bir cinsiyet için saatte 10-13x106 canlı sperm üretebilir. Cinsiyeti belirlenmiş sperma kullanılarak, yaklaşık 7.000 güncel buzağılama sonuçlarına göre elde edilen dişi buzağıların cinsiyet oranı % 89 olarak gerçekleşmiştir. Arkadaşlar bu spermalar tr de üretiliyor mu daha önce deneyen oldu mu fiyatları çok pahalı diye duydum
 
  • Beğen
Tepkiler: dernekkirili
Bu Türkiye de üretilemez. hatta dünyanın tek bir yerinde üretilebilir desek daha doğru olur. Sebebi şu, buluşu yapan bir kimyasal kattığında cinsiyete göre renkleniyor spermalar. bu buluş galiba manyetik alanla ayırma yapıyor. Aslında basit hem de eski bir buluş. Buluşu yapanla ilk zamanlar pek ilgilenmiyorlar. Sonra ABDli bir firma bunun patent haklarını satın alıyor. Şimdi bütün dişi sperma üretimi bu firma tarafından yapılıyor. Başka ayırma yapan yer yok. Zaten dişi sperma üretimi ABD ve Avrupa firmaları. Bu firmaya ayırttırıyorlar. Tabi bu da ekstra maaliyet demek. Fakat yeni bir teknik bulunur, ya da bulunmuş ise rekabet ortamı oluşabilir. [MENTION=25443]ismail_17[/MENTION] kardeşimin yaşadığı sıkıntıya gelince, Tahir hoca diyor ki; bu buluş, sadece dişileri almak için yapılıyor diyor. Erkek spermaları atıyorlar diyor. Şimdi benim aklıma şu geliyor. Adamlar atmayıp bunları da payedleyip ucuza piyasaya sürüyorlarsa, biz nereden bileceğiz. Nasıl olsa içinde %10 a yakın dişi var. bunu kullananlarda da erkek çıkma olasılığı yükselir.
Bereket TV de Programa bağlanan bir kişi erkek sperma için sormuştu. Erkek sperma niye üretilsin ki dedi Tahir hoca. Gerçekten de Erkek sperma satana rastlamadım. Fakat soru soran kişi güzel bir soru sordu aslında. Mesela elimizde etçi iyi bir damızlık dana var. dişileri besi performansı göstermiyor. Ben bunun erkek olmasını istiyorum. Elimde ucuza aladığım düveler var mesela. 200 llira verilmez mi erkek doğması için?
 
Egevet firması sahibi Tahir Hocaya göre, Mevcut Teknoloji Üretim Hızı: 8-10 payet/saat, Fertilite: ort.= düvelerde %50 Geleneksel Tohumlamanın Yaklaşık %80i normalden%20 az. Sadece, 14 aylıktan büyük, ergin ağırlıklarının >%60ını elde etmiş, iyi sevk-idare edilen düvelerde kullanılır. Laktasyondaki ineklerde kullanımı döl tutma oranının düşük olmasına sebep olabilir. Cinsiyeti Belirlenmiş Semen Programının Geleceği Aşağıdakilere Bağlıdır:
Fertilite
Süt Fiyatı
Düve Fiyatı
Elde Edilebilen Boğalar
İşleme Kapasitesi
Alternatif Cinsiyet Belirleme İşlemleri
Firmanın şu andaki kapasitesi 350,000 payet/yıldır
Yukarıdaki bilgiler Egevet firmasından alıntıdır.
tabi bu da maaliyeti artırıyor.
Firma şu şekilde üretim yapıyor. http://www.sexingtechnologies.com/uploads/images/moflo_anim.gif
1980'lerde, Livermore, Kaliforniya., Ve Beltsville, Md USDA daki araştırmacılar tarafından yapılmış. Bu teknoloji XY Inc., Fort Collins, Col., firmaları henüz yeni bir gelişme olan bu sürecin patent ve üretim lisanslarını almış. 1990'lardaki araştırmalarla verimliliğini artırmaya çalışmışlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde cinsiyette sperm ticarileştirilmesi ise Sexing Technologies Inc. (ST) satılmasıyla 2003 lisansı ile başlatılmıştır.

2004 yılında Cinsiyet tayini ilk laboratuvarı Teksas Navasotada, Sexing Technologies olarak kuruyor. teknolojinin başarısı ile birlikte, bu firmaya başarı nedeniyle dünyanın büyük meni şirketlerin çoğunluğu ortak oluyor.
2006 üretimin başlangıç yılı.
2007 yılında cinsiyet tayini Teknolojileri firmasının ürettiği spermalar kullanılıyor.
2004 ten sonra sonra Çoğu ABD eyaletlerinde olmak üzere, 2005 - Lagoa - Hollanda Genetik - Sertaozinho - Brezilyada, 2007 - Hollanda Genetik - Deventer - Hollandada, 2007 - Alta Genetik - Conrich, Alberta - Kanadada, 2009 - Umotest - Roulans - Fransada, 2009 - Semen İtalya - Bibbiano - İtalyada, 2009 - Sexing Technologies - Hamilton - New Zealandda, 2011 - Sexing Technologies - Camperdown, Victoria - Avustralyada ortaklıklar ve Laboratuvarlar kurulmuş. Firma halen Avrupa ülkelerine ve Çine açılmayı hedeflemektedir. eyyy Amarikaaa demezsek, bize de açarlar belki değil mi? O zaman Türkiyede de Laboratuvarlar kurulur belki.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hermiyas

Benzer Konular