Ynt: Finn Koyunu (romanova rakip)
Et için (ve Entansif) bakacaksan randıman sırası (sıra, bölgeye göre değişiklik gösterebilir)
1-) Merinos - Depo (trakya kıvırcığı) Kırması
2-) Sufflok (alternatifi Karakafa Alman Merinosu)
3-) Merinos (Bandırma yada Konya)
4-) Charollias (Şarole)
Ekstansif (mera) ağırlıklı bakacaksan
Bulunduğun bölgeye göre seç
Karayaka (karadeniz) İvesi (doğu-güneydoğu anadolu) Akkaraman (iç anadolu) Kangal (Sivas-Yozgat ve çevresi) Pırıt - Dağlıç (Çannakkale - Kütahya çevresi) Sakız (izmir-aydın muğla) Acıpayam (Denizli ve Çevresi)
Süt için bakacaksan:
Koyunda süt randımanı da önemlidir ama bence zaten zor ve az elde edilen tamamı peynir ve yoğurt olarak değerlendirilen bu pahalı sütte aroma, yağ oranı ve kalite çok daha önemli kanımca.
Bu bakımdan sütü satacaksan: Sakız
Kendin işleyeceksen Ezine Peyniri ' nin kaynağı olan dağlıç - pırıt (pırlak) seçilmeli.
Kısaca koyunculukta 'hadi yapalım, bi şekilde olur' diye birşey yok. Hem çok hassas, hem de çok obur bir hayvandır. Yeme yarışında mandayı çatlattığı rivayet edilir. Koyun bakıyorsan ambarın kuvvetli olacak.
Yanlış ırk seçersin, iklimi tutmaz, hastalanır.
Yanlış ırk seçersin, merayı tutmaz, hastalanır.
Yanlış koç seçersin, aşım yapamaz.
Yanlış koç seçersin, kuzuyu çıkaramaz.
Yanlış yem seçersin, üstüne koymaz.
Randıman alamazsın, sen hastalanırsın.
Ama usulüne uygun yaptığında da, yayılmış otlayan sağlıklı bir sürüyü izlemek, yada ne bileyim yeni doğmuş bir kuzuya anasını emdirmek bütün dertleri unutturur insana. Peygamber mesleğidir sonuçta.