Fimaks'tan 10 milyon liralık yeni fabrika

Fimaks ' tan 10 milyon liralık yeni fabrika
24 Nisan 2014 Perşembe - 17:45

Fimaks Makine, Mustafakemalpaşa’da 10 milyon liralık yeni fabrikasını kurdu.



Bursa’nın Karacabey ilçesinden 72 ülkeye tarım makinesi ihraç eden Fimaks Makine, Mustafakemalpaşa’da 10 milyon liralık yeni fabrikasını kurdu. Yeni fabrikanın tanıtımı amacıyla Almira Otel’de basın toplantısı düzenlendi.

Fimaks Makine Yönetim Kurulu Üyesi Atalay Çetin şirketin ortaklarından Akın ve Güven Çetin kardeşler yatırım ile ilgili bilgi verdi. Atalay Çetin, otomotiv yan sanayisine yönelik 39 yıl önce kurulan fabrikalarında 1988’den itibaren tarım makineleri üretiminde uzmanlaştıklarını söyledi. Fimaks olarak 5 kıtada 72 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Atalay Çetin, Mustafakemalpaşa’da kurulacak yeni fabrikanın yaklaşık 10 milyon liraya kal olacağını belirterek “Karacabey’de 12 bin 500 metrekarelik fabrikasında 200’ü aşkın çalışanı ile büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik makinelerin üretimini yapıyoruz. Fimaks Makine olarak Mustafakemalpaşa OSB’de 10 bin metrekare kapalı alan olmak üzere 30 bin metrekare alan üzerine kurulan yeni fabrikamızda bu yılın ortalarında faaliyete girecek. Bu fabrika ile yurt içi ve dışı talebi karşılayacağız.” dedi. Çetin, montajı ve boyası ile son ürünlerin bu yeni fabrikada çıkacağını söyledi. Ar-Ge faaliyetlerine de önem verdiklerini anlatan Çetin, TÜBİTAK destekli projelerde geliştirdiklerini belirtti. Çetin, ayrıca firma olarak mısır silaj, makineleri, yem karma makineleri, ot silaj makineleri ve gübre römorkları gibi bir çok üründe hizmete sunduklarını kaydetti.

Devlet destekleri il iç piyasada büyüdü

Cihan ' ın haberine göre; 5 sene önce üretimin yarısının yurt içinde eridiğini belirten Atalay Çetin, “Ancak Türkiye’de tarım ve hayvancılığın gelişmesi ve devletin bizim makinelerimize olan kırsal destekleri ile birlikte iç piyasada çok ciddi bir potansiyel oluştu. Bu da ciromuzun artması ile ihracatımızın yapı biraz daha aşağılara geldi.” diye konuştu. Çetin, özellikle son dönemde kırsal kalkınma destekleri ile tarım makinelerinde büyük bir gelişme yaşandığını vurgularken, şöyle konuştu: “Çünkü tarım makinelerinde yüzde 50 devlet hibe olarak veriyor. Bunun yanında Avrupa Birliği’nin açtığı İPART projeleri var ki; bu da komple yatırımın, yani alınan traktörün, çiftliğin, yüzde 50’sini hibe olarak veriyor. Bu da tarımda yeni bir yapılaşmanın yolunu açıyor. Önümüzdeki dönemde bu işin daha fazla ilerleyeceğini düşünüyoruz. Çünkü çok ciddi çiftlik yatırımlar oldu, büyük gruplar bu işe girdiler ve ciddi olarak yapıyorlar. Eskiden 50 baş, 100 baş çiftlikken, şu anda bin baş, 5 bin başlık çiftlikler olmaya başladı. Sektörün önünün açık olduğunu düşünüyoruz.”

Üretimin yüzde 35 ' i ihraç

Firma ortaklarından Güven Çetin ise üretimin yüzde 35’ini ihraç ettiklerini aktarırken, Amerika’dan Brezilya, Çin’den yeni Kaledonya’ya kadar 72 ülkeye ihracat yaptıklarını, bu sayının sene sonunda 80’e çıkacağını söyledi. Güven Çetin, “Bu sene yaklaşık 6 milyon dolar gibi bir ihracat hedefimiz var. Bunu önümüzdeki yıllarda yüzde 50’ye çekmeyi planlıyoruz. Ama iç piyasa daha hızlı büyüdüğü için bu güne kadar oran olarak ihracatımız yüzde 35’lere geriledi. Rakamsal anlamda geçen sene de 5 milyon dolarlık ihracat yaptık.” bilgisini verdi.
 

Benzer Konular