Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye ' de Kurban Bayramı yaklaştıkça zamlanan dana etinin kilosu geçen seneye göre yüzde 30 civarında artarak karkasta 26, perakendede 40 liranın üzerine çıktı. Türk insanının Avrupalının üçte biri kadar et tükettiğine dikkat çeken Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, “Yeterli protein alamayan, somun ekmek yiyen bir nesil geliyor.” dedi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ' nün (FAO) verilerine göre küresel gıda fiyatları temmuzda yüzde 1, yıllık bazda yüzde 19,4 düşerek 2009 Eylül ' den beri en düşük seviyeye indi. Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye ' de Kurban Bayramı yaklaştıkça zamlanan dana etinin kilosu geçen seneye göre yüzde 30 civarında artarak karkasta 26, perakendede 40 liranın üzerine çıktı. Türk insanının Avrupalının üçte biri kadar et tükettiğine dikkat çeken Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, “Yeterli protein alamayan somun ekmek yiyen bir nesil geliyor. Fiyatlar bu seyrinde devam eder, yapıcı politikalar uygulanamazsa diyebiliriz ki et politikası iflas etmiştir, bu çağda yufkanın arasına ekmek koymaya başlarız.” dedi.
Etteki fiyat artışının sebeplerinden birinin yapısal olduğunu ve arz talep dengesizliğinden kaynaklandığını belirten TGDF Başkanı Kopuz, “Talep arzdan fazla olduğu için fiyatlar artıyor. Devletin besiciler üzerinde kontrol ve denetim yapmasıyla bu denge kurulmalı. İthal edilen 200 bin canlı hayvanın bu ay kesime girmesiyle fiyatlar stabilize olacaktır. ' ' şeklinde konuştu. Geçen sene Kurban Bayramı ' nda 850 bin büyükbaş, 2,5 milyon küçükbaş kurbanlık satıldığını söyleyen Kopuz, “Aynı zamanda dinî bir vecibe olan kurban kesmenin teşvik edilmesi faydalı olur. Bu bayramda da 3 milyondan fazla gerçekleşecek kesim piyasadaki arz talep dengesini kuracak ve fiyatları düşürecektir. ' ' değerlendirmesini yaptı.
Gıda ve ette dönemsel olarak hızlanan fiyat artışlarının yaşanmasının bir sebebinin de spekülasyonlar olduğunu kaydeden Kopuz, “Gıda ile etle ilgisi olmayan, üretici olmayan para sahibi insanlar, hatta bunların arasında fonlar da olabilir, sıcak para ile satın almalar yapıyor. Üreticiden ürünü daha kısa vadeli ödemelerle alıp bekletiyorlar. Fiyatların dengesiz bir şekilde artmasını sağlıyor. Devlet bu tür spekülasyonları takip etmeli.” açıklamasını yaptı.
Kopuz ' a göre et fiyatlarında artışın durması için yapılması gerekenler şunlar: Yem bitkileri ve yem hammaddesi üretiminin artırılması, tarım istatistiklerinin gözden geçirilerek hayvancılık politikalarının belirlenmesi, küçükbaş hayvan sayısının ve üretiminin artırılması, modernize olamayan mezbahaların kapatılması için belirlenen son sürenin bu sene sonunda yeniden uzatılması.
Kaynak: Zaman mobil.zaman.com.tr/ekonomi_et-politikasi-iflas-etti-yeni-nesil-yufka-arasi-ekmek-yiyecek_2309373.html
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ' nün (FAO) verilerine göre küresel gıda fiyatları temmuzda yüzde 1, yıllık bazda yüzde 19,4 düşerek 2009 Eylül ' den beri en düşük seviyeye indi. Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye ' de Kurban Bayramı yaklaştıkça zamlanan dana etinin kilosu geçen seneye göre yüzde 30 civarında artarak karkasta 26, perakendede 40 liranın üzerine çıktı. Türk insanının Avrupalının üçte biri kadar et tükettiğine dikkat çeken Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, “Yeterli protein alamayan somun ekmek yiyen bir nesil geliyor. Fiyatlar bu seyrinde devam eder, yapıcı politikalar uygulanamazsa diyebiliriz ki et politikası iflas etmiştir, bu çağda yufkanın arasına ekmek koymaya başlarız.” dedi.
Etteki fiyat artışının sebeplerinden birinin yapısal olduğunu ve arz talep dengesizliğinden kaynaklandığını belirten TGDF Başkanı Kopuz, “Talep arzdan fazla olduğu için fiyatlar artıyor. Devletin besiciler üzerinde kontrol ve denetim yapmasıyla bu denge kurulmalı. İthal edilen 200 bin canlı hayvanın bu ay kesime girmesiyle fiyatlar stabilize olacaktır. ' ' şeklinde konuştu. Geçen sene Kurban Bayramı ' nda 850 bin büyükbaş, 2,5 milyon küçükbaş kurbanlık satıldığını söyleyen Kopuz, “Aynı zamanda dinî bir vecibe olan kurban kesmenin teşvik edilmesi faydalı olur. Bu bayramda da 3 milyondan fazla gerçekleşecek kesim piyasadaki arz talep dengesini kuracak ve fiyatları düşürecektir. ' ' değerlendirmesini yaptı.
Gıda ve ette dönemsel olarak hızlanan fiyat artışlarının yaşanmasının bir sebebinin de spekülasyonlar olduğunu kaydeden Kopuz, “Gıda ile etle ilgisi olmayan, üretici olmayan para sahibi insanlar, hatta bunların arasında fonlar da olabilir, sıcak para ile satın almalar yapıyor. Üreticiden ürünü daha kısa vadeli ödemelerle alıp bekletiyorlar. Fiyatların dengesiz bir şekilde artmasını sağlıyor. Devlet bu tür spekülasyonları takip etmeli.” açıklamasını yaptı.
Kopuz ' a göre et fiyatlarında artışın durması için yapılması gerekenler şunlar: Yem bitkileri ve yem hammaddesi üretiminin artırılması, tarım istatistiklerinin gözden geçirilerek hayvancılık politikalarının belirlenmesi, küçükbaş hayvan sayısının ve üretiminin artırılması, modernize olamayan mezbahaların kapatılması için belirlenen son sürenin bu sene sonunda yeniden uzatılması.
Kaynak: Zaman mobil.zaman.com.tr/ekonomi_et-politikasi-iflas-etti-yeni-nesil-yufka-arasi-ekmek-yiyecek_2309373.html