Et piyasasına müdahale geliyor


Et piyasasına ilk müdahale geliyor
12 Ağustos 2013 Pazartesi 09:05
Son Güncelleme: 09:08
ESK karkas etin 16.5 liranın üzerine çıkmasına izin vermeyecek.

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Et ve Balık Kurumu’nun, içine sütün de alındığı bir müdahale kurumuna dönüştürülmesinden sonra oluşturulan Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), karkas et fiyatlarının kıpırdanmaya başladığı dönemde piyasaya müdahale etmeye başlayacağı öğrenildi. Ramazan ayında artan taleple birlikte ithalat söylentilerinin de artması yanı sıra karkas et fiyatlarında 17-18 lira gibi seviyelerin konuşulması üzerine Et ve Süt Kurumu, piyasaya karkas et sürerek fiyatları kontrol altına alacak. Kurum ayrıca stoklarındaki donmuş eti de salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri üreten sanayicilere satacak.

Hayvancılık piyasasında fiyatların aşağı ve yukarı yönlü aşırı hareketini engelleyecek bir yapıya kavuşturularak, Et ve Süt Kurumu haline dönüştürülen Et ve Balık Kurumu, kendisine verilen ve görevi ilk kez somut biçimde hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kurumun müdahaleye başlamasının sebebi ise piyasada fiyatların kıpırdanmaya başlaması ve üst seviyelerin konuşulması. Piyasadan sürekli fiyat toplayarak kontrol altında tutmaya çalışan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın elinde çeşitli illerden alınan fiyatlara göre piyasada karkas et fiyatları 16 liraya yaklaştı.

Geride bırakılan Ramazan ayında ise artan talebe bağlı olarak fiyatlar yükselmeye devam ederken, hayvancılık çevrelerinde bir süre sonra karkas etin 17-18 lirayı geçeceği dillendirilmeye başlandı. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre bu söylentilerin önüne geçmek isteyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, fiyatların piyasada dillendirilen seviyelere yükselmesine izin vermeyecek. Bu kapsamda bir süre önce Et ve Süt Kurumu’na dönüştürülen EBK, daha aktif bir politika izleyecek ve radikal önlemler alacak.

İlk aşamada piyasaya karkas et sürülecek

Yapısal dönüşümünü tamamlamadan bir süre önce, franhcise yoluyla açtığı mağazalarda kendi ürünlerini uygun fiyattan satan kurum, yeni dönemde piyasadaki perakende esnafına doğrudan karkas et satışına başlayacak. ESK bunun yanı sıra Türkiye’deki et tüketiminin yüzde 20’sini oluşturduğu ifade edilen salam, sucuk, sosis, kavurma gibi şarküteri ürünleri üreten sanayicilere de stoklarında bulunan donmuş et satışı yapacak.

16.5 liranın üzerine izin verilmeyecek

Edinilen bilgilere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, fiyatların piyasada fiyatların eşik olarak belirlediği, 16.5 liranın üzerine çıkmasına vermeyecek ve kurum, faaliyetlerini bu doğrultuda sürdürecek. Bu amacı gerçekleştirilmesi için ESK her türlü müdahale aracını kullanacak. Alınan önlemlerin yeterli gelmemesi halinde ise kurum son koz olarak ithalat silahını kullanacak.

3 yılda 3 milyar dolarlık ithalat

Gümrük Birliği anlaşması uyarınca AB ülkelerinden canlı hayvan ve et ithalatı zorunluluğu bulunan Türkiye, yerli üreticiyi korumak amacıyla deli dana hastalığını gerekçe göstererek uzun süre bu ithalatı gerçekleştirmemişti. Ancak piyasada fiyatların aşırı dalgalanarak et fiyatlarının yükselmesi üzerine ilk olarak 2010 yılında canlı hayvan ithalatı kararı alınmış, bu önlem yeterli olmayınca bir süre sonra karkas et ithalatına da izin verilmişti. Bu kapsamda 2010-2012 yılları arasında Türkiye 3 milyar doların üzerinde canlı hayvan ve et ithalatı yaptı.

İşte karkas etin 16.5 lirayı geçmemesi için alınacak önlemler:

1- Piyasaya doğrudan karkas et verilecek
2- Stoklardaki donmuş et, salam, sucuk, sosis sanayicisine verilecek
3- Bunlar çare olmazsa kurum ithalat yetkisini kullanacak
 
Ynt: Et piyasasına müdahale geliyor

Bunların topunun a.a.k mak lazım ne kadar küfür etsen az dinden kitaptan islamdan bahsederler bir numaralı ş...ler..Ete ele atanlar mazota hazır yem fiyatlarınada el atsınlar a..........
 
Ynt: Et piyasasına müdahale geliyor

Et fiyatına müdahale tartışması sürüyor
13 Ağustos 2013 Salı 09:53
Son Güncelleme: 09:57

Et ve Süt Kurumu ' nun karkas et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek amacıyla perakende esnafına doğrudan satış yapma kararı hayvancılık sektörünü hareketlendirdi.

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - DÜNYA ' nın dün gündeme getirdiği, Et ve Süt Kurumu ' nun (ESK) karkas et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek amacıyla perakende esnafına doğrudan satış yapma kararı hayvancılık sektörünü hareketlendirdi. ESK Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, piyasada fiyatların alıp başını gitmesine izin vermeyeceklerini belirterek, yeterli stokları bulunduğunu, gerekirse bunu piyasaya süreceklerini söyledi.
Mevcut koşullarda et fiyatlarının yükselmesi için bir sebep olmadığını belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ESK müdahalesinin sorunu şimdilik çözebileceğini ancak ortadan kaldıramayacağını söyledi.

Aşırı fiyat değişimine izin vermeyeceğiz
2010 yılında canlı hayvan ve et ithal etmek zorunda kalan ve o günden bu yana hayvan varlığında ciddi artışlar oluşan Türkiye ' de yine de et piyasasında sular durulmuyor. ESK ' nın karkas et fiyatlarındaki yükseliş trendini görüp piyasaya müdahale kararı alması sektörü bir anda hareketlendirdi. Çok sayıda besici ve bu işe yatırım yapmış büyük sanayici ESK ' yı ithalat olup olmayacağı yönünde soru yağmuruna tutarken, kurum piyasada fiyatların aşırı değişimine izin vermeyeceğin deklare etti.

'Küçük üretici alacak hayvan bulamayacak'
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Türkiye ' de hayvan varlığının yeterli olduğunu ve saman fiyatlarının da geçen seneki seviyesini koruduğu halde et fiyatlarındaki yükselişi anlamadıklarını söyledi. DÜNYA ' ya açıklama yapan Yalçındağ, besicilerin bir maliyetlerinin olduğunu ve bunun karşılanması gerektiğini ancak, fiyatı yükseltecek bir sebep olmadığını aktardı. Karkas piyasası hareketlendiğinde besi materyallerinin de fiyatlarının yükseldiğini aktaran Fazlı Yalçındağ, 'Böyle devam ederse küçük üretici mal alacağım deyip pazara çıkınca alacak hayvan bulamayacak. Fiyatlar suni şekilde yükselecek. Bu bir kısır döngü olarak devam edecek' dedi.

'Müdahale sorunu çözer ama ortadan kaldırmaz'
ESK ' nın piyasaya girmesinin bir alternatif çözüm olduğunu ancak sorunu ortadan kaldırmayacağını belirten Fazlı Yalçındağ, 'ESK ' nın görevi sadece fiyat aralığını tespit etmek ve buna uymak olmamalı. Kurum hayvancılıktaki yapısal sorunların giderilmesi için çalışmalı' diye konuştu. Bu kapsamda süt verimi yüksek ırklar yerine karma ırkların varlığının arttırılması gerektiğinin altını çizen Yalçındağ, 'Aynı iş küçükbaş hayvanlarda yapıldı ve sağlıklı sonuç alındı. Bugün küçükbaş hayvanda hiç sorunumuz kalmadı' dedi. Yalçındağ sözlerini, 'Keşke hiç müdahaleye gerek kalmasa, artık eti konuşmayalım, sadece yiyelim' sözleriyle tamamladı.

'Fiyatların alıp başını gitmesine müsaade etmeyiz'
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ' nın Türkiye ' nin birçok ilinde karkas et fiyatlarını yakından takip ettiğini söyledi. Düzenleyici kurum olarak kafalarında bir alt ve üst eşik belirlediklerini, şu an için fiyatların öngörülen düzeyde olduğunu belirten Kemaloğlu, 'Şu anki fiyatlar besiciler için makul. Bunun bir üst eşiği olmalı. Ancak alıp başını gitmesine müsaade edilemez. Birkaç gün içinde üst eşiğimizi de belirleyeceğiz. Şu fiyatların üzerine çıkması halinde stoklarımızdan satış yapacağız' dedi.

Stoklarımızda 5 bin ton donmuş et var
ESK olarak piyasayı düzenleme konusunda ellerinde çok sayıda enstrüman bulunduğunu dile getiren Kemaloğlu, 'Stoklarımızdaki eti perakende esnafına verebiliriz. Ayrıca elimizde 5 bin ton donmuş et var, bunu da şarkütericilere istedikleri takdirde veririz. Piyasayı rahatlatmak için ne gerekirse yaparız. Yani bunlar da olmazsa uluslararası piyasalardaki gücümüzü kullanırız' diye konuştu. İsmail Kemaloğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Türkiye ' nin gündeminde ithalat olmadığının altını çizdi.

Bülent Tunç: 'Piyasa normal'
ESK ' nın piyasaya müdahale kararını DÜNYA ' ya değerlendiren Türkiye Kırmızı Et üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, bunun normal olduğunu ancak mevcut piyasa koşulları dikkate alındığından şu an için müdahaleye gerek olmadığını söyledi. Tunç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ' nın Ramazan öncesinde 15.30 ' liralık maliyet açıkladığını hatırlatırken, 'Gelinen noktada şu anda piyasada 16-16.5 lira arasından hayvan kesimi yapılıyor. Bunun firesini de dikkate aldığınızda resmi maliyet 17 lirayı buluyor. Dolayısıyla besici zaten minumum düzeyde satış yapıyor' dedi. Fiyat artışı söylentilerinin yeniden ithalatın önünü açmak amacıyla çıkarıldığını vurgulayan Bülent Tunç, 'Et pahalı değil, piyasada isteyene istediği kadar eti verebiliriz. Karkas et ithalatına kesinlikle ihtiyaç yok ancak gerekirse besicilik canlı hayvan ithal edilebilir' diye konuştu.
 

Ynt: Et piyasasına müdahale geliyor

Tv haberlerini izledinizmi arkadaşlar öyle bir anlatıyorlarki karkas kesim 17 tl olmuş bunu kasaplar söylüyor böyle devam ederse 19 tl leri görürmüş insan izledikse sinir küpü oluyor haberleri karkas nezaman 17 tl olmuş şuan burada 15.5 ten kesim yapılıyor haberlerde kasapları gösteriyorlar onlar dertli karkas düşsün diye ayak yapıyorlar et pahalanırsa tüketim azalacak korkusu var tüketiciyi gösteriyorlar haberlerde et pahalandı ne olacak bunun sonu vs. ama üreticileri hiç gösteren yok yem kaç lira bahseden yok
 
Ynt: Et piyasasına müdahale geliyor

hacimmet link=topic=67401.msg766126#msg766126 date=1376418791' Alıntı:
Tv haberlerini izledinizmi arkadaşlar öyle bir anlatıyorlarki karkas kesim 17 tl olmuş bunu kasaplar söylüyor böyle devam ederse 19 tl leri görürmüş insan izledikse sinir küpü oluyor haberleri karkas nezaman 17 tl olmuş şuan burada 15.5 ten kesim yapılıyor haberlerde kasapları gösteriyorlar onlar dertli karkas düşsün diye ayak yapıyorlar et pahalanırsa tüketim azalacak korkusu var tüketiciyi gösteriyorlar haberlerde et pahalandı ne olacak bunun sonu vs. ama üreticileri hiç gösteren yok yem kaç lira bahseden yok

Tamam Hacım ' da hemen sektörün we çiftçinin kanalı BEREKET TWde bu dezenformasyona karşı üreticileri getirmeli ekranlara kesimhane önünde nöbet tutarak soracaklar kaçtan werdin diye sonra da haberi AA ya serwis edecekler...Ulusal sisteme ama AA bu haberi geçmez onu da şimdiden diyeyim...
 
Ynt: Et piyasasına müdahale geliyor

Et ve Süt Kurumu resmi açıklamayı yaptı!
13 Ağustos 2013 Salı 17:23
Et ve Süt Kurumu, besicilere çağrı yaparak karkas etin kilosuna 15.6 lira vereceğini açıkladı.

ANKARA - DÜNYA’nın duyurduğu, ESK’nın et piyasasına müdahale haberinin yankıları sürüyor.

ESK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ramazan ayında artan talebin de etkisiyle piyasada yeterli hayvan olmadığı dolayısıyla ithalatın açılması gerektiği yönünde spekülasyonlar yapıldığı hatırlatıldı.

Gelinen noktada talebin iç üretimde karşılanması açısından olumlu bir sürecin yaşandığının görüldüğünün belirtildiği açıklamada, 2013 yılında hiç kırmızı et ithalatı yapılmadığının altı çizildi. Yeterli miktarda hayvan varlığı olduğu gibi, kesime gelen hayvan sayısında da artış sözkonusu olduğu dile getirilen açıklamada, duyulan TÜİK verilerine atıfta bulunularak yılın ilk yarısında üretim artış rakamları verildi.

“Birinci önceliğimiz fiyat istikrarı”

Kurumun birinci önceliğinin fiyat istikrarı olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Kurumumuz açısından, karkas et fiyatının belirli bir eşikte seyri önem taşımaktadır. Yani; bir taraftan besiciliğin sürdürülebilmesi, maliyetler göz önüne alınarak belirli bir refah payı eşiğinde fiyatların seyri arzu edilirken, diğer taraftan et ürünlerinin tüketicimize makul fiyatlarla ulaşabileceği üst eşiğin korunması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Kurban Bayramı’na kadar üreticilerin eline asgari 15.6 lira geçecek”

Açıklamada, halen piyasada karkas etin maliyetleri kurtaracak seviyede satıldığı vurgulanırken, Kurban Bayramı’nın başlangıç tarihi olan 15 Ekim’e kadar sözleşmeli besicilerin eline asgari 15.60 lira fiyat geçmesinin sağlanacağı, ürün bedelinin yarısının peşi ödeneceği bildirildi.

İhtiyaç duyulması halinde piyasaya taze karkas et ve donmuş et ürünlerinin verileceğinin ifade edildiği açıklamada, yerli üreticinin korunmaya çalışıldığı dönemde paydaşların sağduyu ile hareket etmesi gerektiği söylendi.
 
Ynt: Et piyasasına müdahale geliyor

13 Ağustos 2013 - 15:00
ETBİR ' den ithal dana talebi
Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, et fiyatlarında son günlerde artış olduğunu belirterek, 'Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre besilik dana ithalatı yapılabilir' dedi.

Bılıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ' nin et konusunda kendisine yetebilecek konumda ilerlemesi dolayısıyla yılbaşından bu yana et ithalatı yapmadığını söyledi.

Besilik dana fiyatlarının yükselmesi nedeniyle et fiyatlarında artış gözlendiğini, Türkiye ' de şu anda besilik dananın yeterli miktarda bulunmadığını aktaran Bılıkçı, şunları kaydetti: 'Et fiyatının yükselmesinin birinci nedeni dolar ve avrodaki kur artışıdır. Sonuç olarak yem fiyatları arttı. Üreticiyi etkileyen durum tüketiciye de et fiyatında yansıdı. Et fiyatlarının yükselmesinin ikinci nedeni ise Türkiye ' de halen yeteri kadar besilik dana yok. Bu duruma çözüm olarak besilik dana ithalatının yapılmasını istiyoruz. ETBİR olarak ithalata karşıyız ama Türkiye et konusunda şu anda kendine yetebilecek vaziyette değil. Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre, besilik dana ithalatı yapılabilir. Çoğu besici hayvanını kestikten sonra fiyatların yüksek olduğunu söyleyerek yerine hayvan bağlamak istemiyor. Karkas ve kasaplık et ithalatının yapılmasını istemiyoruz. Çünkü ülke ekonomisine bir katkısı yok. Dışarıdan alınan besilik hayvan en azından altı ay besleniyor ve Türkiye ' de kesiliyor. Hayvanın derisi ve diğer ürünleri de kullanılabiliyor. Türkiye ' de birçok kesimhane besilik hayvan için çalışıyor. Dolayısıyla besilik hayvanın Türkiye ' ye daha faydalı olacağını düşünüyorum. En azından besilik hayvan geldiği taktirde yem fiyatlarındaki artış dengelenir ve besilik dana fiyatlarında da düşüş yaşanır.'

Türkiye ' nin dünya et pazarındaki durumu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ETBİR ' in sürekli görüşmeler halinde olduğunu ifade eden Bılıkçı, birçok firmaya Bakanlık tarafından teşvik verildiğini kaydetti. Türkiye ' nin bir, bir buçuk yıl içerisinde teşvikler sonucunda et konusunda yeterlilik sağlayabileceğini anlatan Bılıkçı, et sektörünün çok değişken olduğunu kaydetti. Et fiyatlarının önümüzdeki beş-altı ay düzenli şekilde seyretmesi gerektiğini belirten Bılıkçı, 'Dünyaya baktığımızda, Avrupa ' da etin kilosu 3,5 avro, Amerika ' da 3 dolar, Brezilya ' da 2 dolar seviyesinde. Yani Türkiye, Afrika ülkeleri hariç en yüksek et fiyatı olan ülkelerden bir tanesi. Avrupa ' ya göre Türkiye ' de et fiyatı çok yüksek. Buna çözüm olarak Bakanlık teşvik verdi. Fakat bunların faaliyete geçerek üretim yapabilmeleri zaman alıyor. En azından bu ara fiyatların yeniden ortalama olarak belirlenmesi adına besilik danaya izin verilmelidir. Tabi bu ihracat belirli bir süre yapılmalıdır. Türkiye bu konuda yeterlilik sağladığında besilik dana ithalatı durmalıdır' diye konuştu.

'Satışlar fiyatların armasıyla yavaşladı'

Kasap Özgen Uskan da, son zamanlarda et fiyatlarında iki liralık bir yükselme gözlendiğini söyledi. Et fiyatlarındaki yükselmenin bazı tüketicileri etkilediğini anlatan Uskan, 'Fiyatlar satış yerine göre değişkenlik gösteriyor. Bizim marketler ile aramızdaki farkı araştırıyorum. Mesela parça eti de 28 liraya, antirikotu da 28 liraya satıyorum. Fakat marketler antrikotu 40-50 lira aralığında, uçuk fiyatlarla satıyorlar. Genellikle kuzu etinin kilosu 30 lira, dana- kuşbaşı 27-28 lira, kıyma 27 lira, bonfile 40 lira ve pirzola 30-35 lira aralığında satılıyor' dedi.

Kurban bayramı için ithal hayvan getirileceğini duyduklarını belirten Uskan, ithal hayvanın fiyatları düşürebileceğini, ancak besilik hayvanın Türkiye ' de kesime hazır hale getirilmesinin daha iyi olabileceğini kaydetti.
 
Ynt: Et piyasasına müdahale geliyor

13 Ağustos 2013 - 17:07

Bakanlık ' tan et fiyatları ile ilgili açıklama

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından son günlerde ' Et fiyatlarında artış ' iddiaları ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapıldı.Açıklamada, ' Bu yılın sonunda kırmızı et üretiminin 1 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Mevcut duruma göre et fiyatlarının artmasını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Genç besi hayvan sayısı bu yıl geçen yıla göre yüzde 44 artış göstererek 2 milyon 400 bine ulaşmıştır. Bu rakam da ülkemizin besi hayvan ihtiyacının iki katından fazladır' denildi.

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ' ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; 'Büyük ve küçükbaş hayvan sayısında son yıllarda meydana gelen artış, ülkemiz iç piyasasının et ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak durumdadır. 13 Ağustos 2013 tarihi itibariyle açıklanan TÜİK rakamlarına göre kırmızı et üretimi; bu yılın ilk altı aylık döneminde 421 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir. Artış oranı yüzde 19 ' dur.

Bu yılın sonunda kırmızı et üretiminin 1 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Mevcut duruma göre et fiyatlarının artmasını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Genç besi hayvan sayısı bu yıl geçen yıla göre yüzde 44 artış göstererek 2 milyon 400 bine ulaşmıştır. Bu rakam da ülkemizin besi hayvan ihtiyacının iki katından fazladır. 26 Nisan 2010 tarihine göre bugün, ülkemizde kıyma ve kuşbaşı fiyatı 3 yıl öncesi fiyatlarının altındadır. Bu süre içerisindeki enflasyonun etkisi de dikkate alındığında tüketici yüzde 25 daha ucuza et alma imkanına kavuşmuştur.

Bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerin aksine, son 3 yılda et fiyatlarında herhangi bir artış olmayıp azalma görülmüştür. Dönemsel olarak et fiyatlarında görülen küçük dalgalanmalar, et ithalatını körüklemek isteyen çevrelerin spekülasyonlarından ibarettir.

Ayrıca, kurbanlık hayvan sayısıyla ilgili de herhangi bir sıkıntı bulunmayıp, mevcut hayvan varlığımız oluşacak talebi fazlası ile karşılayacak durumdadır. Nitekim halen küçükbaş kurbanlık hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 80 artışla 3 buçuk milyona ulaşmıştır. Büyükbaş hayvan sayısı ise yine bir önceki yıla göre yüzde 92 artışla 1 buçuk milyona ulaşmıştır.
 

Benzer Konular