Aklımdaki fikir bu, başka başlıklarda da yazmıştım.
Mera konusunu gelirsek, maalesef ülkede mera yok, mera olan yerde de zaten çok kaliteli değil, siz yine bir şekilde yem ile bu açığı kapatmalısınız, büyükbaş mera hayvancılığının yapıldığı İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada, Amerika, Brezilya, Uruguay, Arjantin, Şili vs. gibi ülkelerde yıllık yağış ortalamaları bizimkinin kat kat üzerinde, bu ülkelerin bazılarında 12 ay boyunca merada kalabiliyor hayvanlar, hatta Yeni Zelanda'da sürüler o kadar büyük ve dağınık halde ki helikopter ile sürüler takip ediliyor ve hayvanların başında sürekli birileri olmuyor bile, ancak bizde bunu yapmak gerçekten çok zor. Türkiye'de arazi varlığı Almanya'dan çok daha fazla, ama arazilerde üretim çok çok aşağıda, birçok ilde köyler tamamen boşalmmış durumda, bu köylerde araziler meraya çevrilebilir ve şirketlere verilebilir. Ancak yine de merada otlar en fazla 6-7 ay kalacak, geriye kalan aylarda yine yemleme gerekecektir. Üstüne üstlük, Kars, Ardahan, Erzurum gibi yerlerde yapılması tavsiye edilen meracılıkta, verimsiz topraklar nedeniyle kış beslemeleri diğer şehirlerden getirilen otlarla oluyor, bunu o bölgelerde bu şekilde hayvancılık yapanlar söylüyor ben değil
Bir de inekler bu merayı genellikle koyunlar ile paylaşıyor. Ülkemizde henüz brucella şap gibi hastalıkların varlığı bitmiş değil, siz bu inekleri ne kadar aşılasanız da aşılı inek bile bu hastalıklara fazlasıyla maruz kaldığında hasta olacaktır.
Tüm bunlar göz önüne alındığında, 5-7 ay arası merada kalan hayvanın bize ne kadar yarar getireceği mechul. 350 kiloluk yerli ırk bir inek için meralarımız yeterli gelebilir ama 500-600 kg arası gelen bir Angus'a Limuzin'e ya da Şarole'ye bu meraların yeterli geleceğini sanmıyorum. Bunun yerine bırakalım meralar koyunlara kalsın, inekleri el altında analı danalı besleyelim. Sütünü sağmayıp buzağısına bırakalım, 7 aya kadar zaten sütünü içiyor, 7 aylık bir buzağı bugün 5000 TL'den aşağı değil, zaten bu sürede anasının da dişilerin de masrafını karşılar, bundan sonrası da kâr olur diye düşünüyorum. Bir de bu ırklar daha dayanıklı olduklarından ve sütleri sağılmadığından mastitis olma olasılıkları da yok gibi bir şey.
Tabi bunlar da teoride böyle, pratikte nasıl olur bilmiyorum. Bu şekilde yapan bir yer var, ama hiçbir şekilde sahibi ile oturup konuşma fırsatı bulamadım. Benim işim olmadığında onun işi oluyor, onun işi olmadığında da benim işim oluyor
Umarım bir gün oturur konuşurum da daha ayrıntılı anlarım işi.