Et Irkı İnek Sürüleri, Çoğaltılmalı


Et ırkı inek sürüleri çogaltılmalı.

20-50 baş inekli
50-100 baş inekli
100-200 baş inekli

sürüler, iç anadolu, ege, marmara bölgelerinde çoğaltılmalı.

bu bölgelerde, mera-otlak yok, nasıl yapmalı?

bu bölgelerde, silajlık mısır, pancar üretimi artırılmalı, trakya, anadolu, güney doğu anadolu bölgelerinde hububat ziraatı tekrar artmalı. Teşvik edilmeli.

bu inek sürülerine, yemleme ile bakılmalı. yemler (mısır silajı, hububat samanları, sapları, pancar posası),biçilip, depolanmalı, yemlemede kullanılmalı.

saf sürüler (angus, simental, limozin, şarole vs), yanında melez sürüler teşkil edilmeli ve elde edilen buzağılar, danalar, düveler besicilikte kullanılmalı.

yemler:

buğday samanı
arpa samanı
triti-kale samanı
yulaf samanı
(yonca)
mısır silajı
pancar posası
ayçiçek küspesi

rasyonlar nasıl olur:

buğday samanı/arpa samanı/triti-kale samanı/yulaf sapı
mısır silajı
ayçiçek küspesi
tuz, mineral, vitamin ilavesi

buğday samanı/arpa samanı/triti-kale samanı/yulaf sapı
pancar posası
ayçiçek küspesi
tuz, mineral, vitamin ilavesi

buğday samanı/arpa samanı/triti-kale samanı/yulaf sapı
mısır silajı/pancar posası
ayçiçek küspesi
tuz, mineral, vitamin ilavesi

trakkulup.net
 
  • Beğen
Tepkiler: ismail_17
nasıl yapmalı?

acil bir plan ile, 5000 çiftçi adayı seçilmeli, eğitilmeli ve belgelendirilmeli.

önümüzdeki iki yılda,

5000 çiftlik kurulmalı (inek çitleri, silaj depolama yeri, sap/balya depolama yeri, yem işleme için kapalı alan, traktör, yem dağıtma vagonu, işçi evi (uygun konteyner vs)

her bir çiftliğe, 30 baş, et ırkı gebe düve (angus, şarole, limuzin, simental vb) (5-6 aylık gebe), 150 bin düve, hibe olarak, verilmeli.

çiftçilere, çiftliklerin kurulması için, işletme için (yem, işçilik vs) uygun kredi verilmeli.

Uygun, hazine arazileri, belirlenmeli ve çiftçilere kiralanmalı.

çiftlikler, devlet tarafından, denetlenmeli.



trakkulup.net
 
  • Beğen
Tepkiler: ismail_17
Bu fikre katılıyorum. Hazır meralar yeterli olmayınca az verimli ucuz arazi alinip suni mera bitkileri ekilip yazın otlatmak kışın reygras ekip otlatmak çözüm olabilir. Otlatmak yerine açık sistem gezinti alanlı tesisi ucuza yapıp otları suni meradan bicip hayvana götürüp taze yedirmek olabilir. Sürekli kuruda bakılan ana ile anneyi emen buzağı olacağından bu sistem yemleme yetcektir 6-7 aylık dana satılırsa ayrıca yeme gerek olmaz. Suni mera yapılabilecek arazi ucuza bulunabilen verimsiz arazi olacaktır. 50 anaç için 250.dekar yeterli sanıyorum toprak analizi ve yağış rejimi önemli.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
et ırkı inek sürülerinin, yemlenerek bakılması durumunda,

yeşil biçilmiş, kurutulmuş,balyalanmış, arpa, buğday, yulaf, triti-kale gibi buğdaygil yemlere ihtiyaç olur mu?

bu yemlerin, enerji seviyesi, çayır kuru otuna benzer seviyede (%55 TDN),

ya da, bu buğdaygil yemler, yeşil biçilip (başaklar süt evresinde olduğu zaman), silaj şeklinde (%60 TDN) depolanabilir mi?

eğer, bunlar yapılmazsa, et ırkı inekler, 6-7 ayda, kuruya çıkarıldıklarında,

mısır silajı/pancar posası gibi yüksek enerjili (%69 TDN-%75 TDN) yemler, samanlarla birlikte, kullanılarak, kısıtlı yemleme yapılabilir mi?

Kısıtlı yemleme: örnek: kurudaki ineklere/sağılmayan, buzağısını emzirmeyen inekler, az enerjili yemden, 11 kg yem verilmesi gerekirken (Kuru Yem olarak), çok enerjili yemden 10 kg (Kuru Yem olarak) verilmesi. Yani, ineklere yemlerle, daha az enerji verilmesi.
 
Bu ırkın tek kazancı buzagida mümkün mertebe anneye ucuza bakmak gerek bir de on senenin üzerinde buzagilamasini beklediğimizden.sürekli kuru da bakmak gerek ki agirlasip yaglanmasin. Demekki sadede otlarla beslenecek doğum sonrası iki ay bir-iki kilo süt yeni okadar. Yavrusu anneye emecek sadece daha sonra yemle besiye gireceğinden keşif yeme alissin diye cok az yem verilecek. Hesabı şöyle yapın annenin buzagisi ile beraber günlük masrafı on lirayı bulmamali ve hesabı yapınca zaten.yem veremeyeceginiz ortaya çıkıyor. Mera varsa olur yoksa şuni mera ve kışın reygras kış için yazın fazla.gelen otu kurutup saklamak.
 
  • Beğen
Tepkiler: Sait öztürk

Benzer Konular