Et fiyatları Kurban Bayramı öncesi artışa geçti. Son bir ayda ete iki kez zam gelirken, karkasın kilosu 26 lirayı buldu. Perakende fiyatları ise 40 lirayı geçti. Sektör temsilcileri, hayvan sayısının bayramdaki talebi karşılamayacağını belirtirken, bakanlık yetkilileri ise yeterli hayvan olduğu görüşünde
Ramazan Bayramı ' ndan önce artışa geçen et fiyatları durdurulamıyor. Besilik hayvan ithalatı devam etmesine rağmen fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Son bir ayda iki defa zam gelen kırmızı et, Kurban Bayramı öncesi yeniden tırmanışa geçti. Karkasın kilosu 26 lirayı bulurken, perakendede fiyatlar ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Kıyma 38, kuşbaşı 40 lira oldu. Son zamlarla beraber son bir yılda karkastaki artış yüzde 35 ' i, perakendede yüzde 40 ' ı buldu. Karkasın fiyatı bir yılda 6,5 lira yükseldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi ' nin rakamlarına göre ülke genelindeki kesimhanelerde Temmuz 2014 ' te 19,26 olan yağsız dana kesim fiyatı, temmuz sonunda 25,85 liraya ulaştı. Bazı bölgelerde karkas fiyatı 26 lirayı da aştı. Sektör temsilcilerine göre fiyatlardaki artış, Ramazan ayı ve turizm sezonunda talebin artması ile Kurban Bayramı öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih etmesinden kaynaklanıyor. Sektör temsilcileri, mevcut hayvan sayısının bayramda oluşacak talebi karşılamayacağını belirtirken, bakanlığa göre yeterli sayıda hayvan var.
Sektörde fiyatların arz-talebe göre belirlendiğini ifade eden Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, “Şu anda arz, talebi karşılamıyor. Son beş altı yıla baktığımızda benzer problemleri yaşadık. Yaz aylarında et sektörü hareketli geçer. Ramazan, turizm sezonu, ardından Kurban Bayramı dolayısıyla arz talep dengesi bozuluyor. Sektörün en büyük sorunu istikrarsızlık.” dedi. Ilgaz, Türkiye ' nin hayvancılık istatistiklerinde sıkıntı olduğunu, canlı hayvan envanterinin eksik olduğunu kaydetti. Kırmızı et konusunda proaktif davranılmadığını savunan Ilgaz, şöyle konuştu: “Aslında 10 ay önce besilik dana açığını kapatmak için getirilen ithalat kararı, biraz daha rahat ve sektörün ihtiyacına cevap verecek şekilde alınmış olsaydı arz açığını kapatabilecektik. Şu anda kaygılıyız. Bunu daha önce bakanlığa yazmış olduğumuz yazılarda dile getirdik ama bürokrat arkadaşlarımız, açığın ne boyutta olduğunu bilmediği için adım atmakta tereddütlü davrandı. Bir de spekülasyon olabileceğini düşündüler.” Fiyatlar yükselişe geçtiğinde, ‘ithalat lobisi ' denerek hedef saptırıldığını ifade eden Ilgaz, piyasada hakim pozisyonunu korumak isteyenlerin bu bahaneye sarıldığını dile getirdi.
İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil ise yılbaşından bu yana ithalat ile 150 bin canlı hayvan girdiğini, 40 bininin de yolda olduğunu belirterek, bunların kesilmeye başlamasıyla fiyat artışının duracağını söyledi. Civil, “Karkas fiyatları, her yaz döneminde talebe bağlı olarak artar. Bu dönemde turizm sezonunun başlaması ve Ramazan ayı dolayısıyla et tüketimi artıyor, buna bağlı olarak da fiyatlar yükseliyor. Kurban piyasası henüz oluşmadı ama fiyatlara etkisi eylül sonunda net görülür.” diye konuştu.
‘KURBAN ÖNCESİ FİYATLAR DAHA DA ARTACAK '
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman, her yıl iki bayram arasında talep artışı sebebiyle fiyat baskısı oluştuğunu, besicinin kurbanlık piyasasını görmek için elindeki hayvanı tuttuğunu, bunun da fiyatları artırdığını söyledi. Kesimhanelerdeki et fiyatlarının Kurban Bayramı öncesi 30 lirayı bulacağını savunan Arman, perakendede 40 lirayı aşan fiyatlar sebebiyle talebin azaldığına dikkat çekti.
Et ve Süt Kurumu nihayet piyasaya el attı
Kırmızı et piyasasını düzenlemekle görevli Et ve Süt Kurumu (ESK), nihayet piyasaya el attı. Kurum, uzun süre fiyatların artışına seyirci kaldıktan sonra canlı hayvan için devreye girdi. Kurum, hem fiyat kontrolü hem de piyasa regülasyonu için oluşturduğu iki ekibi, araştırma yapmak üzere ithalat izni olan Polonya ve Çek Cumhuriyeti ' ne gönderdi. Sektör temsilcileri, kurumu piyasaya gerekli müdahalede bulunmamakla eleştiriyordu.
Kaynak: Zaman mobil.zaman.com.tr/ekonomi_et-fiyatlari-durdurulamiyor-kusbasi-40-lira_2308638.html
Ramazan Bayramı ' ndan önce artışa geçen et fiyatları durdurulamıyor. Besilik hayvan ithalatı devam etmesine rağmen fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Son bir ayda iki defa zam gelen kırmızı et, Kurban Bayramı öncesi yeniden tırmanışa geçti. Karkasın kilosu 26 lirayı bulurken, perakendede fiyatlar ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Kıyma 38, kuşbaşı 40 lira oldu. Son zamlarla beraber son bir yılda karkastaki artış yüzde 35 ' i, perakendede yüzde 40 ' ı buldu. Karkasın fiyatı bir yılda 6,5 lira yükseldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi ' nin rakamlarına göre ülke genelindeki kesimhanelerde Temmuz 2014 ' te 19,26 olan yağsız dana kesim fiyatı, temmuz sonunda 25,85 liraya ulaştı. Bazı bölgelerde karkas fiyatı 26 lirayı da aştı. Sektör temsilcilerine göre fiyatlardaki artış, Ramazan ayı ve turizm sezonunda talebin artması ile Kurban Bayramı öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih etmesinden kaynaklanıyor. Sektör temsilcileri, mevcut hayvan sayısının bayramda oluşacak talebi karşılamayacağını belirtirken, bakanlığa göre yeterli sayıda hayvan var.
Sektörde fiyatların arz-talebe göre belirlendiğini ifade eden Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, “Şu anda arz, talebi karşılamıyor. Son beş altı yıla baktığımızda benzer problemleri yaşadık. Yaz aylarında et sektörü hareketli geçer. Ramazan, turizm sezonu, ardından Kurban Bayramı dolayısıyla arz talep dengesi bozuluyor. Sektörün en büyük sorunu istikrarsızlık.” dedi. Ilgaz, Türkiye ' nin hayvancılık istatistiklerinde sıkıntı olduğunu, canlı hayvan envanterinin eksik olduğunu kaydetti. Kırmızı et konusunda proaktif davranılmadığını savunan Ilgaz, şöyle konuştu: “Aslında 10 ay önce besilik dana açığını kapatmak için getirilen ithalat kararı, biraz daha rahat ve sektörün ihtiyacına cevap verecek şekilde alınmış olsaydı arz açığını kapatabilecektik. Şu anda kaygılıyız. Bunu daha önce bakanlığa yazmış olduğumuz yazılarda dile getirdik ama bürokrat arkadaşlarımız, açığın ne boyutta olduğunu bilmediği için adım atmakta tereddütlü davrandı. Bir de spekülasyon olabileceğini düşündüler.” Fiyatlar yükselişe geçtiğinde, ‘ithalat lobisi ' denerek hedef saptırıldığını ifade eden Ilgaz, piyasada hakim pozisyonunu korumak isteyenlerin bu bahaneye sarıldığını dile getirdi.
İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil ise yılbaşından bu yana ithalat ile 150 bin canlı hayvan girdiğini, 40 bininin de yolda olduğunu belirterek, bunların kesilmeye başlamasıyla fiyat artışının duracağını söyledi. Civil, “Karkas fiyatları, her yaz döneminde talebe bağlı olarak artar. Bu dönemde turizm sezonunun başlaması ve Ramazan ayı dolayısıyla et tüketimi artıyor, buna bağlı olarak da fiyatlar yükseliyor. Kurban piyasası henüz oluşmadı ama fiyatlara etkisi eylül sonunda net görülür.” diye konuştu.
‘KURBAN ÖNCESİ FİYATLAR DAHA DA ARTACAK '
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman, her yıl iki bayram arasında talep artışı sebebiyle fiyat baskısı oluştuğunu, besicinin kurbanlık piyasasını görmek için elindeki hayvanı tuttuğunu, bunun da fiyatları artırdığını söyledi. Kesimhanelerdeki et fiyatlarının Kurban Bayramı öncesi 30 lirayı bulacağını savunan Arman, perakendede 40 lirayı aşan fiyatlar sebebiyle talebin azaldığına dikkat çekti.
Et ve Süt Kurumu nihayet piyasaya el attı
Kırmızı et piyasasını düzenlemekle görevli Et ve Süt Kurumu (ESK), nihayet piyasaya el attı. Kurum, uzun süre fiyatların artışına seyirci kaldıktan sonra canlı hayvan için devreye girdi. Kurum, hem fiyat kontrolü hem de piyasa regülasyonu için oluşturduğu iki ekibi, araştırma yapmak üzere ithalat izni olan Polonya ve Çek Cumhuriyeti ' ne gönderdi. Sektör temsilcileri, kurumu piyasaya gerekli müdahalede bulunmamakla eleştiriyordu.
Kaynak: Zaman mobil.zaman.com.tr/ekonomi_et-fiyatlari-durdurulamiyor-kusbasi-40-lira_2308638.html