Eskişehir'de Hobi Olarak Başlayan Enginar Yetiştiriciliği Başarıyla Devam Ediyor

3.png

Eskişehirli Emekli Memur Ali Akarsu, Hobi Olarak Başladığı Enginar Yetiştiriciliğinde Talebe Yetişemiyor

Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde yaşayan emekli memur Ali Akarsu, hobi olarak başladığı enginar yetiştiriciliğinde vatandaşların taleplerine yetişemiyor. Ürünlerinin lezzetiyle dikkat çeken Akarsu, enginarlarını Eskişehir'de pazarlamaya başladı ve kısa sürede büyük ilgi gördü.

Hobi Olarak Başlayan Yolculuk

Ali Akarsu, memuriyetten emekli olduktan sonra tarımsal ürün yetiştirmeye başladı. Yaklaşık 3 yıl önce arkadaşından aldığı enginar fidesini 1 dönümlük tarlasına ekerek üretim yapmaya başladı. İlk yıl aldığı yüksek verim sonrası, çevresindeki insanların "Burada enginar yetişmez" söylemlerine aldırış etmeyen Akarsu, üretime devam etti ve ürünlerinin lezzetiyle büyük beğeni topladı.

“Görenler 'Laçin'de Enginar mı Oluyormuş' Diye Serzenişte Bulunuyor”

Enginar yetiştirdiğini görenlerin şaşırdığını ve serzenişte bulunduğunu belirten Akarsu, "Ben emekli memurum. Burası, babadan kalma bir toprak, meyve çeşidinde her şey var. Burada, narenciye hariç bütün meyveler var. Enginarı da 1995 yılında Mudanya'da bir arkadaşımda görmüştüm ve oradan numune getirmiştim. O zaman bizim ilçe ziraatteki arkadaşlar, sanki hiç görmemiş gibi 'Laçin'de de enginar mı oluyormuş' diye kayınvalidemin orada böyle bir serzenişte bulunmuşlar. Bizim köyden bir arkadaş bunu başka bir mekanda yapmıştı. Ben ondan fide istedim, bu benim üçüncü senem, geçen sene güzel verim aldık. Bu sene de keza iyi gözüküyor" dedi.

Eskişehir'de Yok Satıyor

Ürünlerinin tanıtımını Eskişehir’de yaptığını ve vatandaşların enginarlarını çok sevdiğini söyleyen Akarsu, "Burası bir dönüm bir yer ama diğer sebze çeşitlerine göre gelir düzeyi daha iyi. Eskişehir'e götürüyoruz, pazarlamamızı yapıyoruz. Kesilmiş halini pazarda 30-35 liraya satıyorlar. Tepebaşı Belediyesi kadın üreticilere bir yer gösterdi. Orada hanım pazara çıkıyor, orada pazarlama yapıyoruz. Çok şükür iyiyiz yani en azından masrafımız çıkmış oluyor" şeklinde konuştu.

Enginar Yetiştiriciliğinde Başarı Hikayesi

Ali Akarsu, enginarın 1 fidesinin yaklaşık 7 yıl boyunca ürün verdiğine ve bu süreçte bakımının kolay olduğuna dikkat çekti. Ürünlerinin Ege Bölgesi'nden gelen enginarlardan farkı olmadığını ve talebin sürekli arttığını ifade eden Akarsu, "Bu ikinci yılımız. Geçen sene 5 dekar kadar alana ekebildik, sularsan güzel bakarsan çok güzel buğday verecek. Yedinci ayın 15’inde hasat zamanı olacak. Diğer buğday saplarından 10-20 metreden bir balya oluyorsa bu beş metreden çıkıyor, çok da güzel samanı oluyor” şeklinde konuştu.
 

Benzer Konular