PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Dışı Konular
Muhabbet - Geyik
En Uzun Topic Rekorunu TrakKulüp İle Kıralım
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="The_Hoca" data-source="post: 1412057" data-attributes="member: 76199"><p>Cam kırığı da ısıyı iyi tutan malzeme ustasına sorduk tuz tavsiyesi aldık.</p><p>2 metre çapındaki fırınlarda 10 cm kalınlıkta serilen cam kırığı olan fırınlar var, ekmeği tek seferde pişirebiliyor.</p><p>Kalın tuz tabakası konursa iki sefer ekmek pişirilebiliyor.</p><p></p><p>Fırını yaparken 3*4 m başladık, önünde 1 m boşluğu var, fırın çapı 3 m , yükseklik 1 m gibi oldu, mahalle fırını diyelim.</p><p>Kenarlarına 30*30 cm küçük bir temel döndük, yan duvarlar büyük blok tuğla, tabana 20 cm kalınlıkta ytong döşendi.</p><p>Kum atıldı, üzerine 20 cm kalınlıkta tuz konuldu.</p><p>Taban tuğlası olarak, eski yarı yığma evlerden çıkan tam dolu harman tuğlası kullandık.</p><p>25 yıl önce büyükbaş hayvan ahırları için kullanılan Kılınçoğlu taban tuğlası da iyi pişirilmiş tın tın öten bir tuğla çeşididir.</p><p>Ölçüleri 20*20*8 cm olduğundan taban tuğlası olarak tercih edilebilir.</p><p>Taban ve yan duvarlar tamamen eski harman tuğlasından örülen fırınlarda var.</p><p>Fırın közleri azalınca tahta gelberi kürekle közler ağıza çekilir.</p><p>Ucuna vileda gibi bez sarılmış sırıkla, bez ıslatılır, fırının içi süpürülür.</p><p>Bizde ekmek pişirilmeden önce pide pişirilir.</p><p>Hamur, lahmacun hamuru gibi açılır, içine peynir + maydanoz , bal kabağı rendesi gibi malzeme konulduktan sonra hamur ortaya toplanır.</p><p>Üzerine süt üzeri , kaymağı ( süt akşamdan sabaha bekletilirse üst kısmındaki kalın yağlı tabakası alınır. ) sürülür ve pişirilir.</p><p>Ekmekler 18 lt lik yağ tenekesi ikiye kesilir, içine önce sıvı ayçiçek yağı sürülür ve iki parça hamur koyulur.</p><p>Tenekeler dolana kadar hamurların soba kenarında kabarması beklenir, üzerine hafiften su ve süt üzeri sürülür, fırına verilir.</p><p>Yaklaşık 2-2,5 saat fırında pişer. Süt üzeri ekmeğin fazla kıyıklı (kabuklu) olmamasını sağlar.</p><p>Süt üzeri yoksa hafiften yağlı suyla ıslatmakta faydalı oluyor.</p><p></p><p>Teşekkür ederiz, </p><p>Tandır ekmeğinden gene ekmek lezzeti alabiliyoruz.</p><p>Afyon'a gitmiştim, her öğünde lavaş ekmek yedik.</p><p>Adapazarı'na gelince simit ve ekmek aldık, Dünya varmış, dedik.</p><p>[ATTACH=full]65494[/ATTACH] </p><p>Birde cevizli lokum yaparız.</p><p></p><p>Fırın örmesini bilen iki ustamız var, balçık çamurun kıvamını tutturmak ve kubbenin tepesini durdurmak ince işçilik ister.</p><p></p><p>Pide ve ekmek veya iki kez ekmek pişirecek ısıl kapasitede bir fırın yapmak istedik, teşekkürler.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="The_Hoca, post: 1412057, member: 76199"] Cam kırığı da ısıyı iyi tutan malzeme ustasına sorduk tuz tavsiyesi aldık. 2 metre çapındaki fırınlarda 10 cm kalınlıkta serilen cam kırığı olan fırınlar var, ekmeği tek seferde pişirebiliyor. Kalın tuz tabakası konursa iki sefer ekmek pişirilebiliyor. Fırını yaparken 3*4 m başladık, önünde 1 m boşluğu var, fırın çapı 3 m , yükseklik 1 m gibi oldu, mahalle fırını diyelim. Kenarlarına 30*30 cm küçük bir temel döndük, yan duvarlar büyük blok tuğla, tabana 20 cm kalınlıkta ytong döşendi. Kum atıldı, üzerine 20 cm kalınlıkta tuz konuldu. Taban tuğlası olarak, eski yarı yığma evlerden çıkan tam dolu harman tuğlası kullandık. 25 yıl önce büyükbaş hayvan ahırları için kullanılan Kılınçoğlu taban tuğlası da iyi pişirilmiş tın tın öten bir tuğla çeşididir. Ölçüleri 20*20*8 cm olduğundan taban tuğlası olarak tercih edilebilir. Taban ve yan duvarlar tamamen eski harman tuğlasından örülen fırınlarda var. Fırın közleri azalınca tahta gelberi kürekle közler ağıza çekilir. Ucuna vileda gibi bez sarılmış sırıkla, bez ıslatılır, fırının içi süpürülür. Bizde ekmek pişirilmeden önce pide pişirilir. Hamur, lahmacun hamuru gibi açılır, içine peynir + maydanoz , bal kabağı rendesi gibi malzeme konulduktan sonra hamur ortaya toplanır. Üzerine süt üzeri , kaymağı ( süt akşamdan sabaha bekletilirse üst kısmındaki kalın yağlı tabakası alınır. ) sürülür ve pişirilir. Ekmekler 18 lt lik yağ tenekesi ikiye kesilir, içine önce sıvı ayçiçek yağı sürülür ve iki parça hamur koyulur. Tenekeler dolana kadar hamurların soba kenarında kabarması beklenir, üzerine hafiften su ve süt üzeri sürülür, fırına verilir. Yaklaşık 2-2,5 saat fırında pişer. Süt üzeri ekmeğin fazla kıyıklı (kabuklu) olmamasını sağlar. Süt üzeri yoksa hafiften yağlı suyla ıslatmakta faydalı oluyor. Teşekkür ederiz, Tandır ekmeğinden gene ekmek lezzeti alabiliyoruz. Afyon'a gitmiştim, her öğünde lavaş ekmek yedik. Adapazarı'na gelince simit ve ekmek aldık, Dünya varmış, dedik. [ATTACH type="full"]65494[/ATTACH] Birde cevizli lokum yaparız. Fırın örmesini bilen iki ustamız var, balçık çamurun kıvamını tutturmak ve kubbenin tepesini durdurmak ince işçilik ister. Pide ve ekmek veya iki kez ekmek pişirecek ısıl kapasitede bir fırın yapmak istedik, teşekkürler. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Dışı Konular
Muhabbet - Geyik
En Uzun Topic Rekorunu TrakKulüp İle Kıralım
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt