Emlakçıyı aradan çıkaran müşteriye şok


14.01.2015 - 08:49 | Son Güncelleme: 14.01.2015-8:51

Milliyet.com.tr »
Ekonomi »
Haber


Emlakçıyı aradan çıkaran müşteriye şok
Yargıtay, satın almayı düşündüğü evi emlakçı aracılığıyla gezen ve daha sonra ev sahibiyle doğrudan görüşerek satın alan müşteriyi mahkûm etti


Üsküdar’da emlakçılık yapan Süleyman D., gazeteye ve internete ilan verdiği evi satın almak amacıyla kendisini ziyarete gelen Mehmet K.’ya evi gösterdi. Mehmet K., evi beğendiğini söyleyerek emlakçının ofisine gitti ve takip belgesini imzaladı. Mehmet K., daha sonra komisyoncu ücretini ödememek için doğrudan ev sahibiyle iletişime geçerek evi satın aldı.

Habertürk’ten Yasemin Güneri’nin haberine göre, emlakçı Süleyman D., sözleşmeye aykırı davranıldığını belirterek icra takibi başlattı. Mehmet K., itiraz etti. Süleyman D. de itirazın reddi ve yüzde 40’tan az olmamak üzere icra inkâr davası açtı.

SÖZLEŞME İMZALAMIŞ

Mahkeme davayı reddetti. Bunun üzerine emlakçı davayı temyiz etti. Yargıtay, emlakçıları sevindirecek bir karara imza attı.

Yargıtay, taraflar arasında imzalanan “Emlak komisyoncusuyla müşteri arasında ön akit” başlıklı sözleşmede, “Komisyoncu tarafından gösterilen veya sözle tarif edilerek beyan edilen taşınmazların herhangi birini satın aldığım veya kiraladığım takdirde Emlakçılar Odası’ndan düzenlenen tarife gereği ödemem gereken tarife ücretini ödeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim” ibaresinin yazılı olduğuna atıfta bulundu.

Yargıtay, Mehmet K.’nın kendisine gösterilen evi sözleşmeye aykırı bir şekilde satın aldığını ve söz konusu komisyon ücretini almaya hak kazanan Süleyman P.’ye ödeme yapması gerektiğine karar verdi.
 
Ynt: Emlakçıyı aradan çıkaran müşteriye şok

Emlakçı yakın bir dostumla bu konuyu sürekli konuşuruz, emlakçılık ülkemizde yasası olmayan, resmi olarak tanınmayan, kanuni düzenlenmesi olmayan bir meslek dalı. Emlakçıların en büyük derdi emlak komisyonculuğu kanunun olmaması ve çalışma şekillerinin ve kurallarının düzenlenmemesi, aslında emlak komisyoncusu demek bile doğru değil, çünkü bu şartlarda komisyoncu olarak adlandırılmaması lazım, (gümrük komisyoncusu, meyve sebze komisyoncusu gibi resmi bir statüleri yok yani), emlakçılar yasal olarak basit tacir olarak geçiyorlar.
Yargıtayın kararı ilginç olmuş, çünkü emlak komisyoncusunun, komisyon oranlarının bile yasal dayanağı yok, davalı kişi, yargıtay aynı konudaki emsal diğer kararlarını örnek gösterip, Anayasa mahkemesine şahsi başvuru hakkı var.
(Yanlış anlaşılmasın, elbette emlakçılar da bu iş için zaman, sermaye ve emek harcıyorlar, karşılığını bir şekilde almalılar, fakat ben olaya yasal açıdan baktım, şu anda kanun önünde bir karşılıkları yok, emlakçılık kanun tasarısı ne zaman TBMM den geçip yasalaşır, o zaman emlakçıların komisyon derdi biter)
 

Benzer Konular