Eller Ay'a biz yaya !

Türkiye, LCD ekran yatırımını tartışırken dünya 'LED'e geçiyor.

Türkiye, elektronik sektöründe bir 'treni' daha kaçırmak üzere. Tüplü televizyondan LCD ve plazmaya (ince ekran) geçiş sürecini ıskalayan yerli elektronikçiler, bu kez de LED (Light Emitting Diode) tehlikesiyle karşı karşıya.

Uzakdoğu ve Avrupalı devler, trafik lambası, far ve floresan gibi ışık kaynaklarında kullanılan LED teknolojisini televizyona uyarlamayı başardı. Görüntü parlaklığı ve renk kalitesini daha da artıran yeni televizyonlar, piyasada boy göstermeye başladı. Yeni teknolojinin birkaç yıl içinde LCD ve plazmanın yerini alacağı belirtiliyor. Dünyada bu değişim yaşanırken Arçelik, Beko (Grundig), Vestel ve Profilo gibi yerli firmalar ise yatırım yapmadıkları için ince ekran televizyon paneli bile üretemiyor. Üretim ve ihracatta yüzde 25 kayba uğrayan yerli elektronikçiler, maliyetin büyük bölümünü oluşturan paneli Uzakdoğu'dan ithal ediyor. Daha bir kaç yıl öncesine kadar Avrupa'da satılan her iki televizyondan biri Türk malıydı. Ancak yerli elektronikçiler, son yıllarda yurtdışında büyük pazar kaybına uğradı.




Tüplü televizyonu tahtından indiren LCD ve plazma TV'lerde satışlar hız kesmiyor. İlk gelen geniş ekranlar, çözünürlüğünün düşük olmasına rağmen çok fazla satıldı. Bunları ilk alanlar şimdilerde yenileriyle değiştirmeye başladı bile. Yeni gelen panellerin yüksek çözünürlüklere erişmesi, tercih sebepleri arasında gösteriliyor. Şu an HD yayın Türkiye'de henüz yaygınlaşmasa da kullanıcılar BlueRay ve HD-DVD cihazlarla birlikte bu TV'lerin gerçek görüntü kalitesini görebiliyor. Ancak yeni bir teknoloji önümüzdeki günlerde LCD ve plazmayı tahtından indireceğe benziyor. Işık kaynaklarında uzun süredir kullanılan LED teknolojisi, büyük ekranlı televizyonlarda da uygulanmaya başladı. Üzerinden geçen elektrik akımına ve kullanılan maddenin cinsine göre ışık yayan yarı iletkenler olarak tanımlanan LED, pek çok avantaja sahip. Bu teknolojiyle üretilen televizyonlarda özellikle kırmızı, sarı ve yeşil tonlar çok daha göz alıcı görünüyor. Birkaç yıl önce Sony'nin Vaio dizüstü bilgisayar serisinde kullanmaya başladığı ışık (LED) teknolojisinin televizyonlarda çok daha başarılı olduğu düşünülüyor. Bu sayede renkler doğala en yakın durumlarıyla ekrana yansıyor. LCD'lerin aksine arka aydınlatma gerektirmiyor. Plazma TV'lere karşı en önemli üstünlüğü ise, soğutmaya gerek duyulmaması. Plazmalar, çalışırken aşırı ısınıyor ve bu sebeple içindeki özel bir mekanizmayla panel sürekli soğutuluyor. Öte yandan LED'in güç tüketimi de yine geniş ekranlara oranla daha az ve ekonomik. Yeni teknolojinin şimdilik tek dezavantajı LCD ve plazmalara göre birkaç katı bulan fiyatı. Ancak uzmanlar fiyatların kısa sürede daha makul seviyelere ineceğini belirtiyor. Çünkü, üretim maliyeti diğer teknolojilere göre çok daha ucuz. Üretici ve satıcı firma yetkilileri, geniş ekran televizyon almak isteyenlere 'LED'i tavsiye ediyor.

LED fiyatları 4-8 bin YTL arasında

Ağırlıklı olarak Samsung, Sharp gibi markalar tarafından üretilen LED TV'leri Türkiye'ye ilk kez Gold teknoloji marketleri getirdi. Gold yetkilileri, 40 inç ekran genişliğindeki Samsung LE- 40A786 modelinin yüksek görüntüsünün müşterilerin dikkatini çektiğini söylüyor. Cihaz fiyatı 4 bin 998 yeni lira. Özellikle hızlı görüntülerde farkını hissettiren teknoloji, pürüzsüz ekran kalitesi ile öne çıkıyor. LED TV'lerin ortalama fiyatları 4-8 bin YTL arasında. Philips'in yeni satışa sunduğu LED TV de 5 bin 669 yeni liraya satılıyor.

LCD satışları doludizgin

Türkiye'de ekonomik krize rağmen geniş ekran TV satışları artmaya devam ediyor. 2007'de 450 bin LCD satılırken rakam bu yıl 750 bini buldu. Gelecek yılki beklenti ise 1 milyon adet. Özellikle Euro 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın düzenlendiği geçen haziran ayında, satışlar patlama yapmıştı. LCD ve plazmalar, toplam TV satışlarının yüzde 57'sine ulaştı. DisplaySearch tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünya genelinde satışlarda Samsung liderliğini koruyor. Bu şirketi Sony, LG, Panasonic ve Sharp takip ediyor.

(ALINTI)
 

Benzer Konular