Ege Bölgesi'nde pamuk ekim alanlarının yüzde 17.7 daraldığı bildirildi

Ege’nin pamuk ekim alanları yüzde 17.7 daraldı

02.02.2014 20:30

Ege Bölgesi ' nde pamuk ekim alanlarının yüzde 17.7 daraldığı bildirildi

İZMİR - DÜNYA - Uzaktan algılama yöntemi ile yapılan tespitte, 2013/2014 sezonunda Ege Bölgesi pamuk ekim alanlarında yüzde 17.7 oranında azalış olduğu belirlendi. Bu tespite göre Ege Bölgesi’nde 76 bin 241 hektar alanda azalışa rağmen yüzde 19 verim artışına bağlı olarak 128 bin 27 ton mahlıç (lif) pamuk üretimi tahmin ediliyor.

2000/01 sezonundan bu yana devam eden Uzaktan Algılama Yöntemi ile Ege Bölgesi pamuk rekoltesi tahmin çalışmaları bu yıl da İzmir Ticaret Borsası koordinasyonunda İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası’nın da desteklediği proje çerçevesinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından gerçekleştirildi.

Rekolte ekibince yapılan 2013/2014 sezonuna ilişkin Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere İzmir Ticaret Borsası Tarihi Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, sezon öncesi hem Ege Bölgesi hem de tüm Türkiye için pamuk rekoltesinde yüzde 20-25 oranında düşüş öngördüklerini hatırlatarak, “Sonuç olarak rekolte ekibince yapılan çalışmalar sonucunda ekim alanlarında yüzde 17.7 oranında bir azalış söz konusu. Ancak üretici açısından tek sevindirici tarafı iyi verim alınacak bir sezona giriyoruz. Ekim alanlarında azalışa rağmen verimde yüzde 19 artış olacağını tahmin ediyoruz. Buna göre Ege Bölgesi’nde pamuk rekoltesinin 128 bin ton olmasını bekliyoruz” dedi.

Kocagöz, dünya fiyatlarındaki hareketler, sıfır gümrüklü ithalat, maliyet artışları nedeniyle üreticinin alternatif ürünlere yönelmesinin pamuk ekim alanlarını azalttığını dile getirdi. Maliyetleri nedeniyle üretiminin sürdürmesi zor olan Türk üreticisinin verim başarısı ve 50 kuruşluk prim desteği nedeniyle üretime devam ettiğini vurgulayan Kocagöz, Türk pamuğunun Avustralya’dan sonra verimde dünyada ikinci sırada yer aldığını, dünya ligini zorladığını dile getirdi.

Kocagöz, ABD’deki kepenk kapatmaların dünya pamuk piyasalarına etkisini ise şöyle değerlendirdi: “Kepenk kapatmalar yüzünden olumlu gelişmeler beklerken Newyork Pamuk Borsası’nda da fiyatlar düştü. Bu negatif etki olumlu olabilecek etkiyi absorbe etti. Şu anda Türk pamuk piyasası içe bağlı gidiyor.

Sanayici ve iplikçi yerli pamuğu tercih ediyor. İçeride bol ve kaliteli pamuğumuz var. Ancak yıllık 550 bin ton üretim Türkiye için yeterli değil. 1 milyon 350 bin ton tüketim düşünüldüğünde 850 bin ton ithalat yapmak zorunda kalınacak.

Bayramdan dolayı bir sıkışıklık söz konusu, bayramdan sonra gerçek değerini bulacaktır. Pamuk fiyatı 4-4.5 TL olacaktır. Bu fiyatlarla sürdürülebilir pamuk üretimi mümkün olabilir.”

Çin’in 10 milyon ton kritik stoku var

Dünya pamuk piyasasında enterasan bir yıl yaşandığını vurgulayan Kocagöz, sözlerine şöyle devam etti: “ Dünyada pamukta yaşanan kriz nedeniyle bizim almamız gereken tedbirleri Çin aldı. Çin, kendi tekstil sanayisi için 10 milyon ton kritik stok yaptı. Şu anda dünyada devreden stok miktarı 20 milyon ton. Bu 20 milyon ton stok için dünyada pamukla ilgili negatif bir akım var.

Oysa bu stoğun 10 milyon tonu Çin’e ait. 10 milyon ton da dünya tarihindeki en düşük stok miktarı. Çin ‘ben bu pamuk stoğunu tutacağım, pamuk almaya devam edeceğim’ derse dünya pamuk piyasasında fiyatlar yukarı gider.

Alımları azaltırsa fiyatlar düşer. Çin kontrolü ele geçirdi. Dünya piyasasını o yönlendirecek. Ama benim öngörüm Çin pamuk almaya devam edecek ve piyasa yatay seyir ya da yukarı yönlü bir piyasa olacak.”
 

Benzer Konular