Kesilen kurbanın etin hemen tüketilmemesi uyarısında bulunan Doç.Dr.Etem Özkaya, etin 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramı ' na sayılı günler kala uzmanlar fazla kırmızı et tüketimi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kesilen kurbanın etin hemen tüketilmemesi uyarısında bulunan Doç.Dr.Etem Özkaya, etin 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi .
Doç.Dr.Etem Özkaya, yaklaşan Kurban bayramı ve sonrasında sağlıklı günler geçirebilmek için çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özkaya yaptığı açıklamada yaklaşan Kurban bayramında kırmızı et tüketimi başta olmak üzere bayram boyunca tüm yiyecek-içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini ve ölçülü olarak tüketilmesi gerektiğini belirtti. Özkaya, 'Kurban bayramı beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bir bayramdır. Sosyal ilişkilerden dolayı öğün saatlerimiz, öğün miktarlarımız değişir. En önemli değişiklik ise kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Bu değişikliklere karşı uygun tedbirler alınırsa bu değişikliği kendimiz fazla zarar vermeden atlatabiliriz.' dedi.
BAYRAM ZİYARETLERİNDE SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN
Kurban bayramında misafirlere et ikram etmenin geleneklerimiz arasında olduğunu ifade eden Doç.Dr.Etem Özkaya, 'Bu ikram yaparken bazı konulara dikkat etmezsek sindirim güçlüğü,mide ağrısı ve krampları, bulantı kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi, besin zehirlenmeleri yaşayabiliriz.'uyarısında bulundu. Bayramlarda geleneksel olarak yaşattığımız aile, akraba, komşu, eş, dost ziyaretlerini belli oranda sınırlandırmamız gerektiğini vurgulayan Özkaya, 'Bayram günü diye her gittiğimiz ziyarette mutlaka bir tabak et, koca bir porsiyon baklava- tatlı, sonrasında diğer yemekler v.s tüketiyoruz. Günde 6-7 kez bunları tüketmek yukarıda açıkladığım hastalıklara neden olabilir. Bunun içinde bayram ziyaretlerimizi belli sayıda sınırlandırmalıyız niçin sağlımız için çünkü en başta insan sağlığı önemlidir.'dedi.
ETİ 24 SAAT DİNLENDİRİN
Kesilen kurbanın etin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Doç.Dr.Etem Özkaya, etin 24 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini vurguladı. 'Etleri tüketirken haşlama, fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz'diyen Özkaya, şöyle konuştu: 'Kömürleştirerek yapılan mangal uygulamalarının kanserojen etkisini unutmamak gerekir. Ayrıca hayvandan çıkan iç yağı, kuyruk yağı da az miktarda kullanılmalıdır. Ancak sakadatlar (dalak, böbrek, ciğer v.b ) tüketilmemelidir.'
Kurban Bayramı ' na sayılı günler kala uzmanlar fazla kırmızı et tüketimi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kesilen kurbanın etin hemen tüketilmemesi uyarısında bulunan Doç.Dr.Etem Özkaya, etin 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi .
Doç.Dr.Etem Özkaya, yaklaşan Kurban bayramı ve sonrasında sağlıklı günler geçirebilmek için çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özkaya yaptığı açıklamada yaklaşan Kurban bayramında kırmızı et tüketimi başta olmak üzere bayram boyunca tüm yiyecek-içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini ve ölçülü olarak tüketilmesi gerektiğini belirtti. Özkaya, 'Kurban bayramı beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bir bayramdır. Sosyal ilişkilerden dolayı öğün saatlerimiz, öğün miktarlarımız değişir. En önemli değişiklik ise kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Bu değişikliklere karşı uygun tedbirler alınırsa bu değişikliği kendimiz fazla zarar vermeden atlatabiliriz.' dedi.
BAYRAM ZİYARETLERİNDE SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN
Kurban bayramında misafirlere et ikram etmenin geleneklerimiz arasında olduğunu ifade eden Doç.Dr.Etem Özkaya, 'Bu ikram yaparken bazı konulara dikkat etmezsek sindirim güçlüğü,mide ağrısı ve krampları, bulantı kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi, besin zehirlenmeleri yaşayabiliriz.'uyarısında bulundu. Bayramlarda geleneksel olarak yaşattığımız aile, akraba, komşu, eş, dost ziyaretlerini belli oranda sınırlandırmamız gerektiğini vurgulayan Özkaya, 'Bayram günü diye her gittiğimiz ziyarette mutlaka bir tabak et, koca bir porsiyon baklava- tatlı, sonrasında diğer yemekler v.s tüketiyoruz. Günde 6-7 kez bunları tüketmek yukarıda açıkladığım hastalıklara neden olabilir. Bunun içinde bayram ziyaretlerimizi belli sayıda sınırlandırmalıyız niçin sağlımız için çünkü en başta insan sağlığı önemlidir.'dedi.
ETİ 24 SAAT DİNLENDİRİN
Kesilen kurbanın etin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Doç.Dr.Etem Özkaya, etin 24 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini vurguladı. 'Etleri tüketirken haşlama, fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz'diyen Özkaya, şöyle konuştu: 'Kömürleştirerek yapılan mangal uygulamalarının kanserojen etkisini unutmamak gerekir. Ayrıca hayvandan çıkan iç yağı, kuyruk yağı da az miktarda kullanılmalıdır. Ancak sakadatlar (dalak, böbrek, ciğer v.b ) tüketilmemelidir.'