Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

Barış UZEL link=topic=74769.msg880419#msg880419 date=1397587008' Alıntı:
Bu heryerde geçerli mi ? Şu an için bize bilgi gelmedi :S
bizim bölgede şuan için geçerli
GENÇ EYMIRLİ link=topic=74769.msg880421#msg880421 date=1397587110' Alıntı:
sebeb neymis niye atılmıyormuş
sebebi bilinçsizce kullanılan ilaçlardan dolayı yararlı olanlarında öldürülmesi.kısacası ekolojik dengenin dahada bozulmasının önüne geçmeye çalışıyorlar sanırım.yarın tarım ilçe müdürlüğüne gidip mühendis arkadaşlarlada konuşacağım asıl amaç ne diye
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

bizim burda tarım il müdürlüğü internet sitesine yazmış süne ilaçını biz atın demeden atmayın diye... ilçeler deki tarlalarda süne sayımı yapılıyormuş ona göre atılacakmış... bizim buralarda süne ilaçı atılmaz bilen yok ki atılsın ben atacaktım ama o yazıyı gördükten sonra beklemeye karar verdim... biz ambara dökerken içine tuz serperiz o öldürür....

bence ambara dökerken yada kasada iken tuzlayın o öldürüyor...
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

GENÇ EYMIRLİ link=topic=74769.msg880421#msg880421 date=1397587110' Alıntı:
sebeb neymis niye atılmıyormuş
SÜNE MÜCADELE DUYURUSU
Tahıllar günlük beslenmemizde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bunun üretimini sınırlayan önemli faktörlerden birini de zararlılar oluşturmaktadır. Söz konusu zararlıların başında gelen Süne (Eurygaster integriceps Put.) yurdumuzda ve Kırklareli ilinde tahıl üretimini olumsuz yönde etkileyen en önemli zararlıların başında gelmektedir. Süne yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde, mücadele yapılmadığı zaman; ekmeklik, makarnalık ve tohumluk yönünden özellikle buğday’da % 100’e varan oranlarda zarar oluşturabilmektedir.
Yıllardan beri yürütülen kimyasal ilaçlamalar sonucunda Süne’yi baskı altına alan ergin ve yumurta parazitoitlerinin, nimfler (süne yavrusu) ile beslenen böcek ve özellikle örümceklerin ve diğer avcı olan canlıların yok edilmesi sonucu zarar oluşan alanlar genişlemiş ve genişlemeye devam etmektedir.
Süne yumurta parazitoitleri (Trissolcus spp.) sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanlarıdır. Süne yumurta parazitoitleri süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle sünenin çoğalmasını engellemektedir.
Bitkisel ürünlerde pestisit/zirai ilaç kalıntısı, insan sağlığını ilgilendirmesi nedeniyle büyük bir önem arz etmektedir. İlaçlar sadece insan sağlığına zarar vermez. Doğal dengeyi de bozarak, yeraltı sularını kirleterek çevreye de büyük zararlar verir. Aslında doğada bir denge mevcuttur ve birçok zararlıyı yok eden faydalı böceklerde vardır. Yapılacak hatalı ilaçlamalar sonucu bu faydalı böcekler yok edilebilir ve bir daha telafisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkabilir.
Eğer, uygun ilacı doğru zamanda, doğru miktarda ve yeterli düzgünlükte atmazsak, bize faydadan çok zarar getirir. Yanlış olarak attığımız ilaçlar topraklarda, sularda ve tükettiğimiz ürünlerde birikerek insanlara zarar verdiği doğal hayata da zarar vermektedir.
Gerek yabancı ot mücadelesi ile gerekse pas mücadelesi ile birlikte süne ilacı atılması doğada var olan ve süne zararlısını baskı altında tutan bizim için faydalı olan süne parazitlerini öldürmekte ve doğal dengeyi bozmaktadır.
Süne yumurta parazitidlerinin faal olduğu dönemde kışlamış erginlere karşı gerçekleştirilen talimat dışı ilaçlamaların parazitoidler üzerinde olumsuz etkisi olmakta ve süne zararlısına karşı etkinliği azalmaktadır.
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 15. Maddesi 2 fıkrasında “ Zararlı organizmalara karşı yapılacak mücadelenin esasları Bakanlıkça belirlenir. Mücadelenin Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapılması zorunludur”
Yine aynı kanunun 38. Maddesi (b) bendinde “Zararlı organizmalarla yapılacak mücadeleyi Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapmayanlara Üç bin (3.000) Türk Lirası idarî para cezası verilir”
39. Maddesi (ı) bendinde “Bakanlıkça reçeteli olarak satılması istenen bitki koruma ürünlerini reçetesiz olarak alıp uygulayanlara bin ( 1.000) Türk Lirası, reçetesiz olarak satanlara ve Bakanlıkça istenen kayıtları tutmayanlara Beş bin (5.000) Türk Lirası idarî para cezası verilir” denilmektedir.
İlimizde süne mücadelesi ile ilgili teknik çalışmalar Müdürlüğümüz tarafından yapılmakta ve zararlının yoğun (mücadele eşiği üzerinde) olduğu alanlar mücadelede görev alan ekipler tarafından belirlenerek ilaçlanacak sahalar üreticilere duyurulmaktadır.
Süne zararlısı ile mücadelede üreticilerin Müdürlüğümüzün duyurularına göre hareket etmeleri gereksiz ilaçlamalardan kaçınmaları hem bizim için faydalı olan canlıların doğada yaşamlarını devam ettirmelerini sağlayacak hem de çevrenin kirlenmesini önleyecektir.
Süneye karşı Kışlamış Ergin Mücadelesi Teknik Talimatlara aykırı olduğundan üreticilerimizin kesinlikle kışlamış ergin mücadelesi yapmaması, yapanlar hakkında 5996 sayılı kanun kapsamında ceza-i müeyyide uygulanacağı üreticilerimize duyurulur.

KIRKLARELİ VALİLİĞİ
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

Peki bizim süne zararlarını kim karşılayacak. Gecen sene sune yok dediler ilaç yapmadık sırf buğdaydan 18 bin lira zararım oldu. Allah tan bütün tarlalara buğday ekmemistim. Pirinç gibi tertemiz buğday ofise götürdüm protein gluten cok guzel ama sırf sune var diye yemlik yazdı birkaç kamyon buğdayı.
O zaman sadece süneyi öldüren bir ilaç üretsinler veya böcek falan be bileyim bize bir yol göstersinler.
 

Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

ademin link=topic=74769.msg880447#msg880447 date=1397589289' Alıntı:
Peki bizim süne zararlarını kim karşılayacak. Gecen sene sune yok dediler ilaç yapmadık sırf buğdaydan 18 bin lira zararım oldu. Allah tan bütün tarlalara buğday ekmemistim. Pirinç gibi tertemiz buğday ofise götürdüm protein gluten cok guzel ama sırf sune var diye yemlik yazdı birkaç kamyon buğdayı.
O zaman sadece süneyi öldüren bir ilaç üretsinler veya böcek falan be bileyim bize bir yol göstersinler.
haklısın bana göre ilaçta değilde süne ile mücadele eden yumurtaları yiyen(mesela uğur böcekleri) mikroorganizmaları çoğaltsınlar o çok daha faydalı olacaktır.ama bu süne ilaçları bilinçsizce kullanılıp faydalı olanlarıda öldürüyor malesef
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

yasak her sene var zaten abi ama atmadanda olmuyor bizim burda bir kaç köye attırmamışlardı bi kaç sene önce adamlar malını zor sattı mahdem yasaklıyon ofiste malımız alsın bizde atmayalım
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

3 amaç var:

1-) Süne ilaçlaması nedeni ile, Uğur böceği gibi süne ' nin doğal düşmanları ve arı gibi yararlı böceklerin de ciddi zararlar görmesi. Normal bir dozun, yetişkin bir yılanı öldürebildiğine ben şahit oldum.

Süne ilacı denen şey 'ÇOK ETKILI BİR ZEHİRDİR' Atıldığı alandaki eko sisteme ciddi zararlar verir, toprağı zehirler.

2-) Ilaçlamanın bilinçsiz ve yüksek dozlarda yapılması dolayısı ile süne böceklerinin doğal evrim geçirip, ilaca karşı bağışıklık kazanması ve daha zaralı yeni türlerin gelişmesine neden olması. (20 yıl önce bu seviyede olmayan süne böceği ve zararının günümüzde bu kadar artmasının sebeplerinden birinin de bilinçsiz ilaçlama olduğu sonunda anlaşıldı)

Süne ilacı denen şey 'ÇOK ETKILI BİR ZEHİRDİR' ve fazla kullanımı 'zehire dayanıklı mutasyona uğramış' yeni süne böcekleri geliştirdi.

3-) Yukarıdaki sebeplerle daha dayanıklı hale gelen süneler için geliştirilen 'daha etkili ilaçların' kalıntı miktarlarının zıvanadan çıkması.

Hasada yakın zamanda atılan ilacın mahsül üzerinde yüksek miktarlarda kalması, hasat sonrası herhangi bir temizleme işleminden geçmeden işlenmesi, durumu daha da kötüleştiriyor. Birçok ekmek numunesinde süne ilacına rastlandı. Bu da kanser dahil birçok hastalığın patlamasına neden olur. Vehameti düşünün.

Süne ilacı denen şey 'ÇOK ETKILI BİR ZEHİRDİR' ve iyi mahsul çıkartalım derken bile bile 'kendimizi zehirlemeye başladık'

Daha iyi sebep olabilir mi?


Burda asıl sorun ilacı yasaklanması değil, süne ile nasıl mücadele edileceği.

Yasaklanması doğru ama yerine alternatif bir çözüm getirilmeden yapılması düşüncesizce..
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

Bugünkü sabah gazetesinde bir haber okudum.Tekirdağ Muratlıdan arıcı birinin 100 adet sandığından 50 ' si ölmüş.Tarım ile müracat etmiş adam.Tarım ildekiler kanolaya atılan zehirli ilaçtan kaynaklandığını tespit etmişler.Bakalım nolcak.
Geçenlerde anneme yazı gelmişti süne ile ilgili atılırsa bin tl cezai yaptırım uygulanacak diye Tarım ilden.Ayrıca çiftçi derneklerinden de kanolaya arılar açısından zehirsiz ilaçlar kullanılmalıdır diye bilgi mesajlarıda geliyor.(Son 3lü karışım için)
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

Denizli tarım il müdürlüğünün kendi internet sayfasındaki süne ile ilgili yazısı:

Süne Sürvey Çalışmaları Başladı

Müdürlüğümüz tarafından hububat arazilerinde buğdayın danesinde emgi yaparak ekmeklik özelliğini bozan, hatta yemlik dahi olmasına engel olan süne zararlısına karşı her yıl düzenli olarak sürvey çalışmaları yapılmaktadır.
Bu çalışmalar 8 ekip 24 teknik elemanla 11 ilçe 83 köyde 455.000 dekar hububat sahasında yapılacak olup, sayım sonuçlarına göre mücadeleye karar verilecektir. Üreticilerimizin Müdürlüğümüzden herhangi bir duyuru ve haber gelmeden hububat zararlısı Süneye karşı ilaçlama yapmamaları, bu zararlının doğal düşmanı olan parazitoidlerin (yararlı böcekler) korunması açısından çok önemlidir. Aksi davrananlar hakkında gereken kanuni müeyyideler uygulanacaktır.
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

Etkili denetim şart , atılmasını engelleyeceklerse hocam.
Bunun yanında atmadık diye ofis bizi mağdur etmesin , bunuda sağlamaları şart.
İnşallah bu işin bir sahibi çıkar , sezonda kendimiz bir başımıza kalmayız.
Atmamak ekonomik anlamda bizim işimize gelir , ama inşallah diğer yandan zarar etmeyiz.
 
Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

ufukk link=topic=74769.msg880465#msg880465 date=1397591077' Alıntı:
Etkili denetim şart , atılmasını engelleyeceklerse hocam.
Bunun yanında atmadık diye ofis bizi mağdur etmesin , bunuda sağlamaları şart.
İnşallah bu işin bir sahibi çıkar , sezonda kendimiz bir başımıza kalmayız.
Atmamak ekonomik anlamda bizim işimize gelir , ama inşallah diğer yandan zarar etmeyiz.
doğal yollardan süne böceği ile mücadele yapsa devlet çiftçi için mükemmel olacak
 

Ynt: Dikkat süne ilacı atımı yasaklandı!!!

umutmalkoc link=topic=74769.msg880472#msg880472 date=1397591347' Alıntı:
doğal yollardan süne böceği ile mücadele yapsa devlet çiftçi için mükemmel olacak
aynen hocam,
devlet anaç böcek verse aslında pekala bizde böcek bakabiliriz :)
Çiftçilere gelir kapısı olur belki.
 

Benzer Konular