Devlet Adil Taban Fiyat Belirlemeli, Çiftçinin Zararını Önlemeli

6.png

Tarım-Sen: "Devlet Adil Taban Fiyat Belirlemeli, Çiftçinin Zararını Önlemeli"

Tarım İşçileri Sendikası (Tarım-Sen), Türkiye’de buğday, çay, domates ve fındık üreticilerinin eylemlerine dikkat çekerek, devletin adil bir taban fiyat belirleyerek çiftçilerin zarar etmesini önlemesi gerektiğini belirtti. Tarım-Sen, yaptığı açıklamada tarım politikalarını eleştirerek, devletin piyasada herhangi bir hükmünün kalmadığını ve piyasanın şirketlerin hakimiyetine teslim edildiğini vurguladı.

Tarım-Sen'in Açıklaması​

Tarım-Sen, “Devlet taban fiyatı belirlemekten ve yüksek düzeyde alım yapmaktan çekildiğinden beri, piyasa şirketlerin hakimiyetinde, fiyatı kendilerinin belirlediği bir düzene teslim olmuştur” dedi. Açıklamada, Bilecik, İzmir ve Antep'te çiftçilerin traktörlerle konvoylar yaparak eylem yaptığı hatırlatıldı.

“Ülkemiz çiftçisi kan ağlıyor. Binbir zorlukla yapılan üretime verilen fiyatlar maliyetleri karşılamaktan çok uzak. Yıllardır sürdürülen tarım politikaları bu durumun esas sebebi. Tarım piyasasını bir avuç holding ve şirket belirliyor. Devletin piyasada herhangi bir hükmü yok. Çiftçi şirketler ne istiyorsa onu yapmak durumunda.”

Ekonomik Krizin Çiftçilere Etkisi​

Tarım-Sen, 2024 yılı enflasyonunun çok uzağında belirlenen ürün alım fiyatlarının, krizin faturasının çiftçilere kesildiğini gösterdiğini belirtti. “Böyle giderse borç harç içinde üretme çabasında olan küçük çiftçi dönem sonunda batacak. Büyük bir toplumsal yıkım bizleri beklerken, mahsul tarlada para etmezken, kentteki emekçilerin yeterli ve dengeli beslenmekten uzak yaşamlar sürmesi, en hafif tabirle acı bir durumdur.”

Çiftçilerin Eylemleri ve Talepleri​

Tarım-Sen, devletin taban fiyatı belirlemekten ve yüksek düzeyde alım yapmaktan çekildiği için piyasanın şirketlerin hakimiyetine geçtiğini belirtti. “Çiftçiye kesilen ölüm fermanı karşılıksız kalmamıştır. Buğday ve çay üreticilerinden sonra domates ve fındık üreticileri de açıklanan fiyatlar altında ezilmek istemeyip haklarını aramak için çeşitli eylemler düzenlemiştir. Çiftçilerin bu eylemlerini selamlıyoruz.”

Çözüm Önerileri​

“Türkiye'de tarım devam etsin, halkımız ucuz ve sağlıklı beslensin istiyoruz. Bunun için devlet bir an önce devreye girmeli ve her ürün için adil bir taban fiyat belirleyerek çiftçinin zarar etmesini önlemelidir. Ve elbette, holdingleri kollayan bu tarımsal yapının kendi başına düzelmesini beklemek safdillik olur. Bilecik'te, İzmir'de, Antep'te çiftçilerin traktörlerle konvoylar yaparak ayağa kalkması yol göstericidir.”

“Ürünümüze sahip çıkmak, emeğimize sahip çıkmaktır. Emeğimize sahip çıkmadığımız sürece kaybeden biz olmaya devam edeceğiz. Devletin taleplerimizi yerine getirmesi için direnmek dışında bir şansımız yok. Tüm çiftçileri bulundukları yerlerde diğer çiftçilerle bir araya gelmeye, birlik oluşturmaya; emeğimiz ve haklarımız için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Gariban çiftçinin ineğine, römorkuna, traktörüne göz dikmekten vazgeçin. Krizin bedelini çiftçiye değil holdinglere ödetin.”
 

Benzer Konular