Deniz kumunda kahve keyfi

23.04.2009
14,134
24,340
36
Bilecik
GAZİANTEP (CİHAN)- 300 derece sıcaklıkta cezve içerisinde, deniz kumu kullanılarak kahve pişirilmesine olanak sağlayan tasarım, kahve kültürüne yeni bir anlayış getirdi. Amasyalı Seyfettin Şimşek’in tasarladığı ve Üret Çelik Mutfak tarafından üretimi gerçekleştirilen tasarım beğeni topladı.

Özel olarak deniz kumları arasından seçilen ve 300 dereceye dayanıklı kumların kullanılmasıyla yapılan yeni ürün, kahve severlerin nostalji yaşamasını ve damak zevklerine uygun yeniden geleneksel Türk kahve kültürünü yaşamalarını sağlıyor. Kumda kahve keyfinin mucidi Amasyalı Seyfettin Şimşek, “ Bilindiği üzere kahve kültürümüz çok eski bir tarihten geliyor. Biz bu kültürü daha canlı bir şekilde yaşatmak için kumda kahveyi ürettik. Önceden kahvelerimiz külde pişerdi biz buna yenilik katarak kumda pişirmeyi denedik ve çok güzel oldu. Kumumuz deniz kumunun tanelerinden birleştirilerek yapıldı. Kahveyi 15-20 dakika içinde pişirme özelliğine sahip bir kum. Kum 300 derece sıcaklığa geldiğinde kendi ısısını içerisinde tutmaya başlıyor.' dedi.

Seyfettin Şimşek, 'Evlerde kullanmak için pratik bir kahve makinesi yaptık makineyi 300 dereceye ayarladıktan sonra cezvemizde hazırladığımız kahveyi makinenin içinde bulunan kuma koyarak pişmesini bekliyoruz yaklaşık olarak 15-20 dakikada kahvemiz pişiyor. Yavaş yavaş piştiği için kahvenin tadı daha bir güzel oluyor. Normal kahveler gibi olmuyor tadı, eskiden yapılan külde kahveye özenerek yaptığımız bir makine bu. Elektrikli olduğu için daha pratik oluyor ve ateş tadı olmadan lezzetli bir kahve yapılıyor. Üstelik bol köpüklü bir Türk kahvesi içme şansı yakalıyorsunuz. Özellikle Ruslar çok ilgi gösteriyor kumda kahveye çünkü orada kahve kültürü daha bir farklı, uluslar arası fuarlara gittiğimizde de standımızın önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Rusya, Azerbaycan ve AB ülkeleri en önemli müşteri guruplarımız arasında.” diye konuştu.


Kumda Kahve keyfiyle geleneksel cezvede pişirilen Türk kahve kültürünün yerinden canlandığına dikkat çeken Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr İlkay Gök de teknolojinin gelişmesiyle birçok kültürel unsurun ortadan kalktığını hatırlatarak, 'Sıcak içecek gurupları içerisinde de tek tip üretimle yapımı kolaylaşan, ancak önemli bir kültürün yok olmasına neden olan Türk kahve kültürünün yeniden canlanması ve yeni nesillere doğru aktarılması cezve içerisinde kumda pişirilmiş kahve ile yeniden hayat buldu. Bu kez teknoloji geleneklerimizi kurtardı. Kumda kahve şu ana kadar benim gördüğüm kahve teknolojilerinden en iyisi bence çünkü geleneklerimize göre kahve eskiden çok kısık ateşte külde hazırlanıyordu ve hazırlanması zaman aldığı için kullanımı azalmıştı. Yeni nesil neredeyse bilmiyor bu yöntemle hazırlanan kahveyi ve dolayısıyla da lezzetini.' diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr İlkay Gök, 'Son zamanlarda kahve hızlı tüketilmeye başlandı, bir iki dakika içinde kahveler hazır köpüksüz ve eski tadından uzak olarak hazırlanıp tüketilir oldu. Oysa kahve bizim vazgeçilmez geleneklerimizden ve bunu korumamız gerek. Bizler Türk yemek kültürünün eskisi gibi kalması, korunması için bir takım teknolojik gelişmeleri araştırıyoruz. Kumda kahve hazırlama şu anda geçmişimizi günümüze bağlamış olan güzel bir teknoloji. Burada kahvemiz yine eski yönteme benzer hazırlanıyor fakat yeni teknolojiyle. Teknoloji bize bir takım yenilikler ve kolaylıklar sağladı ama maalesef bazı eski kültür ögelerimizi unutmamıza sebep de oluyor. Kumda hazırlanan kahve ise eski Türk kahve kültürünü yeniden yaşamamızı sağlıyor. Sıcak suda çözdürülüp hemen anında içilebilen orijinalliğini yitirmiş hazır modern Türk kahvesi yerine, eskisi gibi lezzetli, bol köpüklü Türk kahvemizi yeni teknoloji ile içebilmek gerçekten çok güzel.” şeklinde konuştu.

Kumda kahve keyfini tiryakilerin beğenisine sunan Hüner Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Hüner geleneksel kültürlerin korunması için üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti. Geleneksel kültürde kahvenin yerinin farklı olduğuna değinen Hüner, 'Türk kahvesi olarak dedelerimizden atalarımızdan gördüğümüz kömür ateşi üzerinde, közle kül arası ateş üzerinde pişirilmiş kahve içerdik biz. Şu anda da biz bunu tekrar modernize ederek kumda kahve olayını geliştirdik. Bu projeyi arkadaşımıza finansal destek vererek oluşturduk. Türk kahve tiryakileri bu yeni ürünü çok beğendi.' açıklamasında bulundu.

Ekleme Tarihi
09.06.2012
 

Benzer Konular